Нова АБА лига могла би овако да изгледа...

Шампион у Евролиги, прваци Хрватске и Србије у квалификацијама? ФИБА би адута у организовање Евролиге под својим окрљем могла да добије у најављеној подршци НБА лиге!

Кошарка 14.04.2015 | 14:00
Нова АБА лига могла би овако да изгледа...

Када су челници националних савеза некадашње СФРЈ по недавном завршетку састанка са врхом ФИБА у Женеви добили инструкције да би нацрт нове Јадранске лиге требало да буде направљен у наредних месец дана, нико није могао ни да претпостави шта би клубове из региона могло да очекује.

Међутим, према првим сазнањима до којих су дошле Вечерње новости, светлост дана угледале су прве „скице“. Наиме, према незваничним информацијама међу Савезима бивше СФРЈ договорено је да седиште новог такмичења буде у Подгорици, што би било на пола пута између Хрватске и Србије, који важе за две главне кошаршке силе у региону.

Оно што је можда и најважније истаћи јесте да би нова Јадранска лига имала само једно сигурно место у Евролиги, које би било резервисано за шампиона региона, док би позицију у квалификацијама добили прваци Србије и Хрватске. Тиме би домаћи шампионати поново добили на значају. Уколико би се десило да је шампоион региона у исто време и првак државе, у квалификације би ишао национални вицешампион.

Такође, извесно је да ће се овог лета дефинитивно знати будућност елитног европског такмичења, које би требало да буде организовано под окриљем ФИБА, а према појединим бомбастичним најавама, међународна кућа кошарке добија великог савезника у рату са УЛЕБ-ом, а то је НБА лига!

Како исти лист наводи, док ФИБА и Евролига воде рат за европске гиганте, председништво НБА лиге жели да појача утицај на Старом континенту, па би ФИБА добила значајну финансијску помоћ, како за развој кошарке, тако и за „трансфер“ екипа из тренутне у нову Евролигу. Међутим, све ове информације треба узети са резервом, с обзиром на то да су обрти више него могући...

Коментари / 0

Оставите коментар