Nova ABA liga mogla bi ovako da izgleda...

Šampion u Evroligi, prvaci Hrvatske i Srbije u kvalifikacijama? FIBA bi aduta u organizovanje Evrolige pod svojim okrljem mogla da dobije u najavljenoj podršci NBA lige!

Košarka 14.04.2015 | 14:00
Nova ABA liga mogla bi ovako da izgleda...

Kada su čelnici nacionalnih saveza nekadašnje SFRJ po nedavnom završetku sastanka sa vrhom FIBA u Ženevi dobili instrukcije da bi nacrt nove Jadranske lige trebalo da bude napravljen u narednih mesec dana, niko nije mogao ni da pretpostavi šta bi klubove iz regiona moglo da očekuje.

Međutim, prema prvim saznanjima do kojih su došle Večernje novosti, svetlost dana ugledale su prve „skice“. Naime, prema nezvaničnim informacijama među Savezima bivše SFRJ dogovoreno je da sedište novog takmičenja bude u Podgorici, što bi bilo na pola puta između Hrvatske i Srbije, koji važe za dve glavne košarške sile u regionu.

Ono što je možda i najvažnije istaći jeste da bi nova Jadranska liga imala samo jedno sigurno mesto u Evroligi, koje bi bilo rezervisano za šampiona regiona, dok bi poziciju u kvalifikacijama dobili prvaci Srbije i Hrvatske. Time bi domaći šampionati ponovo dobili na značaju. Ukoliko bi se desilo da je šampoion regiona u isto vreme i prvak države, u kvalifikacije bi išao nacionalni vicešampion.

Takođe, izvesno je da će se ovog leta definitivno znati budućnost elitnog evropskog takmičenja, koje bi trebalo da bude organizovano pod okriljem FIBA, a prema pojedinim bombastičnim najavama, međunarodna kuća košarke dobija velikog saveznika u ratu sa ULEB-om, a to je NBA liga!

Kako isti list navodi, dok FIBA i Evroliga vode rat za evropske gigante, predsedništvo NBA lige želi da pojača uticaj na Starom kontinentu, pa bi FIBA dobila značajnu finansijsku pomoć, kako za razvoj košarke, tako i za „transfer“ ekipa iz trenutne u novu Evroligu. Međutim, sve ove informacije treba uzeti sa rezervom, s obzirom na to da su obrti više nego mogući...

Komentari / 0

Ostavite komentar