“Идемо у Сарајево да се спалимо”

Демобилисани борци из Живиница Шефик Муминовић (55) и Џемаил Захировић (59) кренули су јутрос око девет сати пјешице у Сарајево са намјером да се јавно спале испред институција БиХ у знак протеста због небриге државе према борцима који су све што су имали дали овој земљи.

Босна и Херцеговина 13.04.2015 | 22:48
“Идемо у Сарајево да се спалимо”

Одлучни су, све док их ноге носе, да истрају у својој намјери.

"Ићи ћемо докле будемо могли, када више не будемо могли, тамо гдје паднемо ту ћемо се и спалити",изјавио је Муминовић.

Због неимаштине, преваре и биједе у коју су запали, не преостаје им ништа друго него да дигну руку на себе.

Како кажу, тражили су помоћ јер су им породице гладне и сви чланови без било каквог запослења. Само су стизале одбијенице са свих страна па и из Министраства за борачка питања ТК, одакле су још једном добили одговор да су немоћни.

Исти случај је и са начелником Општине Живинице Асимом Аљићем који, како тврде, није желио да их прими.

"Ми смо већ одавно мртви као људи, али свој понос не дамо. Нека цијела Босна види у каквом смо стању, тешко обољели, док нам поједини чланови породице умиру од глади", казали су они.

Иначе, двојца мушкараца најбоље године су провели у рововима, обољели су од ПТСП-а, а нису остварили никаква права.

Муминовић је бивши припадник 210. бригаде Спречанског одреда, а послије рата радио је пет година у Руднику Ђурђевик, гдје је добио отказ док је био на боловању.

"Обећали су ми да ће запослити моје дијете у рудник да их не тужим. Али ништа. Слагали су. Ишао сам код директора, није ме хтио примити. У кући су сви незапослени - жена, син, кћи, снаја и ја. Немамо шта да једемо - прича очајни Муминовић.

Џемаил Захировић био је припадник елитне 121. јединице за посебне намјене. Два пута је рањен, али и поред 40-постотне инвалидности, нема никаква примања.

Џемаил је рекао да је све дао када је требало бранити државу. Сада нема ништа, има шесторо дјеце, а једна кћерка му је, како је казао, прошле године умрла од неимаштине.

"Нико не ради, а сви су радно способни", казао је Џемаил.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

гладни

13.04.2015 10:43

Трбамо се сви колективно убити и Хрвати и Бошњаци и Срби , зар не видите какав нам је живот. Нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђурађ

13.04.2015 11:24

Мада сам у то време био на супротној страни нишана,јер сам Србин,подршка за ову двојицу бошњака.Истрајте протестом,али се не спаљујте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деки

13.04.2015 11:26

Каква корист што ће себе спалити, као да ће њихове породице и милион других у БИХ имати какву корист од тога, требали су појас ставити,па активирати доле пред Владом ФБИХ, то би бар покренуло нешто, било на боље или горе, ако може бити горе, ја мислим да не може. Гаврило је легенда, он кад је кренуо у Сарајево знао је мету, знао је како ће покренути промјене,али он није знао тад да пола европе чека повод, па чак и такву ситницу,да запали свијет, данас се тога не треба бојати или си сиротиња, ћутиш у свом очају и умирешгладан жедан, без икакве па и здравствене помоћи или си борац, којег ће то ојачати, заинатитиа.па ћеш узети ствар у своје руке,јер нико,али баш НИКО ти неће помоћи, нико и не зна за тебе и твоје муке, обесправљеност, глад, ако се сам не потрудиш и издигнеш из тог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

13.04.2015 11:31

СТА ЉУДИ ДА РАДЕ. ИСТИ ЈЕ СЛУЦАЈ СА НАСИМ БОРЦИМА. ТРПЕ.РАДЕ ЗА ДНЕВНИЦУ, НИКО ИХ НЕ ЦУЈЕ НЕ ВИДИ. БИЦЕ ОВИХ СЛУЦАЈЕВА СВЕ ВИСЕ.У РАТУ ПРВИ,У МИРУ ЗАДЊИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

требиње

13.04.2015 12:07

Исти је слуцај у цијелој БиХ ..народ је деградиран комплет. Никаква права немамо ...ратни дезертери су се обогатили и јос су на дрзавним јаслама... Велики позз из Требиња само не наваљујте на себе !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

13.04.2015 14:50

И КОД НАС У РС БИЦЕ ГАВРИЛО.СТЕГЛИ СУ НАРОДУ ОМЦУ ОКО ВРАТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

13.04.2015 19:12

Сад да су паметни сви гладни борци на свим странама да се удрузе па да б.је кумај овим богатим криминалним политицарима који воде БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Размислите мало...

13.04.2015 22:29

Кад би ми неко дошао и рекао да морам да узмем пушку,и да ратујем и пуцам у невиног човјека који ми није ништа скривио,чекићем би му главу разбио. Људи моји,без обзира које вере и нације били,само памет у главу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

14.04.2015 06:25

Немојте ици у Сарајево нема користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аско бјелоглавиц

14.04.2015 09:21

Све је ово жалосно и сви који су оставили коментар су у праву али има једна друга ствар у питању а сами смо је одабрали ....па зар нисмо гласали за ову исту багру која нас остави на дну дна ...па овако нам и треба

ОДГОВОРИТЕ