САД протестују због пресретања авиона

Сједињене Америчке Државе уложиће жалбу код руских власти због тога што је руски ловац прошле недеље пресрео амерички извиђачки авион изнад Балтичког мора, изјавио је портпарол Пентагона Марк Рајт.

Свијет 13.04.2015 | 12:18
САД протестују због пресретања авиона

Портпарол Пентагона је тај потез Русије назвао "небезбедним и непрофесионалним", док руски званичници негирају да је пилот њиховог авиона учинио нешто погрешно, пренела је агенција АП.

Према тврдњама Пентагона, амерички извиђачки авион "РЦ-135У" је летео у међународном ваздушном простору северно од Пољске, преноси Тањуг.

Званични Вашингтон тврди да га је руски борбени авион "Су-27" 7. априла пресрео летећи великом брзином и пришао му отпозади, да би му се затим приближио још двапут користећи "небезбедне и непрофесионалне маневре" у великој близини америчке летелице.

"Непрофесионално изведена пресретања у ваздуху могу да угрозе посаде оба авиона. Штавише, неопрезни потези једног јединог пилота могу да појачају тензије између земаља", упозорио је Рајт.

"Оваква активност се догодила у контексту промењене безбедносне ситуације, повезане са руском агресијом према Украјини", додао је портпарол америчког Министарства одбране.

Са друге стране, портпарол руског министарства одбране генерал мајор Игор Конашенков је у суботу објаснио да се амерички извиђачки авион кретао према руској државној граници и руски борбени авион "Су-27" га је приморао да промени свој курс.

Инцидент се догодио 7. априла када су снаге руске ваздухопловне одбране на дужности приметиле непознату мету у ваздуху изнад Балтичког мора која се кретала ка руској државној граници, рекао је Конашенков на конференцији за новинаре.

Борбени авион "Су-27" је узлетео како би испитао непознату летелицу, навео је Конашенков, а пренео ТАС.

Руски авион је неколико пута облетео око мете која је идентификована као извиђачки авион "РЦ-135У" америчких ваздухопловних снага, о чијем је броју, исписаном на репу летелице, обавестио команду, додао је портпарол.

Амерички авион је затим променио курс и одлетео од руске границе, казао је Конашенков.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Симе

13.04.2015 10:48

Ста је прпа, а сто ви спијунирате? Кад ви пресрецете онда је све по правилима .... јбг треба имати м... а то је код вас у дефициту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.13.04.2015

13.04.2015 12:43

Шта имају тражити,Американци близу,Руске границе него да шпијунаре. Америкснци су највећи лопови на свету. Они иду тамо само де имају корист. Свуда су по свету испровоцирали и направили рато. После су упадали као мировњаци. Раде на принципу завади па владај. Направише сиротињу у Либији,Ирану,Ираку растурише,Југославију,направише квази државу на,Косову.Растурише,Украјину.Где ћу опет постаћи рато.Да ли ће доћи,Европа памети шта им ради,Америка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУ-27

13.04.2015 13:28

Лажу да сам га 2 пута отпозади! Било је 3 пута заредом, а онда он више није могао да издржи.

ОДГОВОРИТЕ