SAD protestuju zbog presretanja aviona

Sjedinjene Američke Države uložiće žalbu kod ruskih vlasti zbog toga što je ruski lovac prošle nedelje presreo američki izviđački avion iznad Baltičkog mora, izjavio je portparol Pentagona Mark Rajt.

Svijet 13.04.2015 | 12:18
SAD protestuju zbog presretanja aviona

Portparol Pentagona je taj potez Rusije nazvao "nebezbednim i neprofesionalnim", dok ruski zvaničnici negiraju da je pilot njihovog aviona učinio nešto pogrešno, prenela je agencija AP.

Prema tvrdnjama Pentagona, američki izviđački avion "RC-135U" je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru severno od Poljske, prenosi Tanjug.

Zvanični Vašington tvrdi da ga je ruski borbeni avion "Su-27" 7. aprila presreo leteći velikom brzinom i prišao mu otpozadi, da bi mu se zatim približio još dvaput koristeći "nebezbedne i neprofesionalne manevre" u velikoj blizini američke letelice.

"Neprofesionalno izvedena presretanja u vazduhu mogu da ugroze posade oba aviona. Štaviše, neoprezni potezi jednog jedinog pilota mogu da pojačaju tenzije između zemalja", upozorio je Rajt.

"Ovakva aktivnost se dogodila u kontekstu promenjene bezbednosne situacije, povezane sa ruskom agresijom prema Ukrajini", dodao je portparol američkog Ministarstva odbrane.

Sa druge strane, portparol ruskog ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov je u subotu objasnio da se američki izviđački avion kretao prema ruskoj državnoj granici i ruski borbeni avion "Su-27" ga je primorao da promeni svoj kurs.

Incident se dogodio 7. aprila kada su snage ruske vazduhoplovne odbrane na dužnosti primetile nepoznatu metu u vazduhu iznad Baltičkog mora koja se kretala ka ruskoj državnoj granici, rekao je Konašenkov na konferenciji za novinare.

Borbeni avion "Su-27" je uzleteo kako bi ispitao nepoznatu letelicu, naveo je Konašenkov, a preneo TAS.

Ruski avion je nekoliko puta obleteo oko mete koja je identifikovana kao izviđački avion "RC-135U" američkih vazduhoplovnih snaga, o čijem je broju, ispisanom na repu letelice, obavestio komandu, dodao je portparol.

Američki avion je zatim promenio kurs i odleteo od ruske granice, kazao je Konašenkov.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sime

13.04.2015 10:48

Sta je prpa, a sto vi spijunirate? Kad vi presrecete onda je sve po pravilima .... jbg treba imati m... a to je kod vas u deficitu!

ODGOVORITE
Name

Neđo.13.04.2015

13.04.2015 12:43

Šta imaju tražiti,Amerikanci blizu,Ruske granice nego da špijunare. Ameriksnci su najveći lopovi na svetu. Oni idu tamo samo de imaju korist. Svuda su po svetu isprovocirali i napravili rato. Posle su upadali kao mirovnjaci. Rade na principu zavadi pa vladaj. Napraviše sirotinju u Libiji,Iranu,Iraku rasturiše,Jugoslaviju,napraviše kvazi državu na,Kosovu.Rasturiše,Ukrajinu.Gde ću opet postaći rato.Da li će doći,Evropa pameti šta im radi,Amerika.

ODGOVORITE
Name

СУ-27

13.04.2015 13:28

Лажу да сам га 2 пута отпозади! Било је 3 пута заредом, а онда он више није могао да издржи.

ODGOVORITE