Заједнички против прања новца, дроге...

Србија, поштујући начела конвенција УН, предузима неопходне мере и на плану борбе против високо-технолошког криминала и прања новца, као и у сарадњи у борби против трговине наркотицима, поручио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Србија 12.04.2015 | 16:19
Заједнички против прања новца, дроге...

Он је, у обраћању учесницима Конгреса УН о превенцији криминалитета и кривичном правосуђу, нагласио да Србија посебну пажњу придаје јачању регионалне сарадње у циљу превенције међународног криминала.

"Србија посебну пажњу посвећује националном приступу у контексту учешћа јавности у превенцији криминала и снажно охрабрује партнерства међу младима, социјалну и економску инклузију и поштовање културне и верске разноликости", рекао је он.

Дачих сматра и да ће резултати договора са овогодишњег Конгреса, "у виду нових препорука и политика, допринети заједничкој борби против криминала и јачању сарадње на овом плану".

Према његовим речима, то представља основу за изградњу праведнијих и развијенијих друштава и бољу будућност младих генерација.

"Наша тежња је да њихов живот буде сигурнији и квалитетнији, а да им суд о ономе што смо постигли буде подстицај за даље", рекао је Дачих.

Он је подсетио и да је пре 15 година Генерална скупштина УН усвојила два кључна документа - Конвенцију УН против транснационалног организованог криминала и Миленијумску декларацију.

"Један од главних приоритета Србије у оквиру система УН-а је остварење Миленијумских циљева развоја и усвајање нове глобалне развојне агенде за период након 2015. , у чијој изради смо имали активну улогу", рекао је Дачиох.

Он је констатовао и да су данас размере криминала "такве да захтевају континуиран рад на унапређењу међународне, а посебно регионалне сарадње", а чему Србија придаје посебну пажњу у циљу превенције.

Дачић је додао и да Србија настоји да, заједно са земљама чланицама, "допринесе стварању техничке експертизе и механизама помоћи, у контексту јачања капацитета националног законодавства у овом домену".

Он је истакао и да је "Србија јактивна на плану превенције и сузбијања корупције, посебно увођења мера транспарентнијег рада органа државне управе и промоције интегритета и одговорности система кривичног правосуђа."

Према његовим речима, борба против корупције је истовремено један од приоритета нашег председавања ОЕБС које смо преузели почетком ове године.

"Поштујући начела конвенција УН Србија предузима неопходне мере и на плану борбе против високо-технолошког криминала и прања новца, као и у сарадњи у борби против трговине наркотицима", рекао је он.

Дачих је нагласио и да Србија, заједно са земљама региона, наставља своје активно залагање за поштовање владавине права и већу безбедност у региону.

Он је поруцио и да ће Србија наставити да буде "активан члан УН и конструктиван партнер свима који верују да својим деловањем могу допринети заједничкој борби и остварењу резултата у борби за сигурније, праведније и просперитетније друштво".

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар