Вучић: У Војсци Србије нема сукоба

Премијер Србије Александар Вучић посетио је данас припаднике 204. ваздухопловне бригаде и 250. ракетне бригаде Војске Србије на аеродрому у Батајници, најавио куповину два нова хеликоптера и поручио да у српској војсци нема сукоба и подела.

Србија 12.04.2015 | 15:55
Вучић: У Војсци Србије нема сукоба

Вучић је аеродром посетио са министром одбране Братиславом Гашићем, начелником Генералштаба ВС генералом Љубишом Диковићем, командантом РВ и ПВО генерал-мајором Ранком Живаком који су, са командантима 204. вбр и 250. рбр бригадним генералом Предрагом Бандићем и пуковником Савом Миленковићем разговарали о анализи стања у српском ваздухопловству.

Он је, у обраћању новинарима, рекао да је опредељење да се чува војска, унапређују њени ресурси и капацитети, како би увек била спремна да сачува своју земљу, иако Србија води "мирољубиву политику и не очекује никакве проблеме".

Најавио је да ће се одмах кренути у набавку два хеликоптера Ми-17 или моденијег Ми-171, јер, треба да ојачамо транспортну авијацију.

Такође, већ на седници Владе Србије у четвртак биће, како је рекао, донета одлука о финансирању набавке резервних делова за комплетну ловачку авијацију. "То није мали новац. Циљ нам је да имамо све четири двадесетдеветке и двадесетјединицу у најбољем могућем стању, а жеља нам је да до краја 2016. имамо четири једноседа и два двоседа. За све ово, осим овог последњег, издвојили смо новац или ће он бити издвојен у четвртак на седници владе", рекао је Вучић наводећи да је реч о 400 плус 200 милиона динара.

Премијер је захвалио припадницима ВС на пожртвованости и храбрости и поручио им да ће имати још много тешких задатака и безброј проблема у будућности. "Суочаваће се с много мука, то је њихов посао, тежак, али најлепши, који захтева посебне, другачије људе, који не штеде себе, који се боре и воле ову земљу више од нас обичних људи", рекао је Вучић.

Додао је да припадници ВС не морају више да брину да ће им животни стандард бити умањиван "на било који начин", већ да ће пре краја године осетити бољитак, "као и полицајци и други грађани".

На питање новинара да ли у ВС постоје сукоби, Вучих је поручио да нема сукоба, да је ВС јединствена, снажна и спремна да одговори на све задатке.

Он је додао да је данас било разговора и о недавном паду хеликоптера ВС када је страдало седам особа.

Како је објаснио поштовање процедура се подразумева, али постојаће и случајеви када, упркос свему, долази до трагедија. "За нас је важно да и даље постоје дух у војсци, борбеност, храброст, одважност и жеља да се помогне људима. Ако је питање да ли ће сутра неко да полети и спасава нашу децу и помаже да се сајлама спуштају да би извукли старце из воде или запаљене куће, војска ће наставити то да ради. Наставиће са свим својим задацима једнаком храброшћу и посвећеношсћу, и још снажзније него што је то био случај до сада", поручио је Вучић.

На питање да ли ће после хеликоптерске несреће бити рађено на обуци пилота да лете у свим временским условима, Вучић је одговорио да се на томе ради, и нагласио да су пилоти данас више обучени и спремни него претходних година. "Имали су више налета, уводимо и нове људе, што раније није била пракса, и много нам је боља ситуација него што је била раније. А да ли се несреће и трагедије дешавају, дешавају се. Покушаћемо да сваку избегнемо, али то нико не може да вам каже. То је војска", закључио је Вучић.

Упитан о евентуалним сменама у ВС због одговорности за пад хеликоптера, Вучић је рекао да о томе могу да одлуче војни органи, а да остало треба да ради тужилаштво, а на питање да ли му је познато да су авиони летели од среде, рекао је да није, али да ће авиони летети увек када за то буде постојала потреба. "Не знам да ли су полетали од среде. Да ли је било потребе? Ако није било потребе нису полетали. Да је било потребе, полетали би и полетаће увек за све оне који мисле да могу да угрожавају суверенитет Србије", закључио је Вучић.

Премијер Србије, министар одбране и начелник Генералштаба присуствовали су данас на батајничком аеродрому приказу борбене готовости српске ловачке авијације и ракетне бригаде.

Премијер је том приликом разговарао са војницима и официрима и поручио им - "Поносан сам на нашу војску и ником нећемо дозволити да нам војску укине, ни да нам је уруши".

Како је посета Батајници уприличена на Ускрс, гости су се опробали у традиционалном туцању јајима, у чему је најуспешнији био генерал Љубиша Диковић.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар