Васкрсење вјере, наде љубави и вјечног живота

Васкрсење Христово јавља се и показује, не само као победа над смрћу и пролазношћу, него и као откривење пуноће божанског промисла о свету и човеку, поручио је патријарх Иринеј у Васкршњој посланици, напомињући да сопствени интереси не смеју да буду изнад добра народа.

Србија 11.04.2015 | 21:28
Васкрсење вјере, наде љубави и вјечног живота

Најдубља чежња човекова јесте чежња и вапај за слободом и бесмртним животом. Но, истинска слобода човекова је само она слобода која га ослобађа од тираније пролазности и смрти - свака друга и другачија слобода представља чежњу за њом или просто привид слободе, истиче патријарх Иринеј.

Према његовим речима, сила Христовог васкрсења јесте управо квасац једине истинске слободе, као квасац и залог бесмртности и вечног живота.

Славећи васкрсење Христово, "у коме живимо, крећемо се и јесмо", руковођени пастирском бригом, позивамо вас, браћо и сестре, да исповедате и чувате своју веру православну, и то, не само речима, већ животом, делатно и истрајно, поручио је патријарх Иринеј.

Чувајмо се, упозорава патријарх Иринеј, свих оних који "долазе у оделу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви".

Исповедајући васкрсење Христово и верујући у опште васкрсење мртвих, ми исповедамо и постајемо свесни своје непролазне одговорности за светињу сваког људског бића и сваког створења, наглашава патријарх Иринеј.

Према његовој оцени, празнујемо неуништивост вере и људске наде у вечни смисао живота, у Христу, Богу љубави, жртвованом "за живот света".

Данас, као и одувек, самољубље и саможивост прете да униште значај ове и овакве несебичне саможртвене Христове љубави, на чијем пламену се греју сва бића и сва створења, указао је патријарх Иринеј.

"Помолимо се Господу Васкрсломе да се мир врати свуда одакле је протеран, на првом месту у наша срца и у наше домове", истакао је патријарх Иринеј и позвао на очување "светиње хришћанског брака, јер је она основ узвишене, здраве и честите хришћанске породице".

Патријарх је позвао и "браћу и сестре да живе у љубави према Богу и ближњима, ходећи тако путем који води у вечни живот, јер ћемо само тако постати и бити синови и кћери Васкрсења".

"У животу ће доживети многе невоље, неправде и жалости", подсећа патријарх Иринеј и напомиње да "Господ, уколико смо са Њим, и највећу жалост претвара у радост".

"Поздрављамо све људе поздравом вечне победе: Христос Васкрсе - веру, наду, љубав и вечни живот донесе, тугу и смрт однесе", поручио је патријарх Иринеј.

Овим поздравом, истакао је патријарх, "обрадујмо нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, који данас са нама славе победу Добра над злом, Живота над смрћу, Христа Васкрслога над силама таме".

Он је поручио "духовној деци наше Цркве" да васкрсење Христово позива да "чувамо јединство Свете Цркве Христове", као и да "никада своје земаљске интересе не стављамо изнад интереса Цркве и свеопштег добра нашег народа".

"Нека мука и тескоба наших дана узмакну пред светлошћу и радошћу Васкрсења Христовог. И никада не заборавимо да Васкрс значи почетак, сигурни залог и темељ нашег Васкрсења", нагласио је у посланици патријарх Иринеј, уз традиционални поздрав:

"Христос васкрсе - ваистину васкрсе".

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Зис

11.04.2015 20:54

Сретна , Васкрс и Мир свима. Босњак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

11.04.2015 21:50

Сви би заједно са својим свестенством требали бити далеко близи богу него сто јесмо.Нека нас овај велики хрсцански празник све опмене да морамо бити бољи моралнији и постенији и према себи и према другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

12.04.2015 10:54

Свим градјанима Босне и Херцеговине православне вјероисповијести сретан Васкрс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕЗАВИСНА СРПСКА

12.04.2015 11:54

Свим СРБИМА у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ и у читавом свијету ХРИСТОС ВАСКРСЕ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободна Независна Република СРПСКА

12.04.2015 17:32

Свим Србима Републике СРПСКЕИу Цитавом свету од Истока до запада ХРИСТОС ВАСКРСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Случајни коментатор

13.04.2015 05:45

"Сопствени интереси не смеју да буду изнад добра народа." реце онај који се директно умијесао у предизборну кампању у Републици Српској... Лицемјерству никад краја!

ОДГОВОРИТЕ