Коме БиХ дугује осам милијарди марака

Према најновијим подацима које је прикупио портал Фактор.ба, вањски јавни дуг Босне и Херцеговине тренутно износи 8,05 милијарди КМ и од државе овај износ потражује преко 20 међународних кредитора.

Босна и Херцеговина 11.04.2015 | 14:02
Коме БиХ дугује осам милијарди марака

Јавни или државни дуг једне земље чине износи које је држава позајмљивала како би финансирала буџетске дефиците. До буџетског дефицита долази када су државни расходи већи од државних прихода што се финансира позајмљивањима или оствареним суфицитом. У случају БиХ, буџетски суфицит скоро да је непознаница и скоро сви нивои власти у својим буџетима имају већ укалкулисане ставке за новац који би требао стићи од међународних кредитора.

Јавност у БиХ је често збуњена и информацијама о јавном дугу државе. На једној страни се налазе кредитори као што су ММФ и остале међународне финансијске институције, а на другој страни држава продаје вриједносне папире. Овдје се уствари ради о подјели јавног дуга на вањски дуг који је настао позајмљивањем од ММФ-а, Свјетске банке, Европске инвестиционе банке, страних држава и низа других страних кредитора. Истовремено, унутрашњи јавни дуг се најчешће односи на продају вриједносних папира уз обавезу отплаћивања камата кроз одређених број година, а на крају обично и отплату главнице.

Додатна сложеност стања јавног дуга БиХ се односи и на подјелу на тзв. “стари дуг” и на “нови дуг”. Стари дуг се односи на укупан вањски дуг владе БиХ настао прије 2.4.1992. године и који је БиХ преузела као наслијеђене међународне обавезе које су репрограмиране у преговорима са страним повјериоцима. Дуг настао послије 14.12.1995. године се односи на кредите који су уговорени и повучени од БиХ као сувереног зајмопримца што укључује и кредите изравно уговорене од стране ентитета.

Тренутно је вањски јавни дуг БиХ досегао износ од 8,05 милијарди КМ од чега се 1,61 милијарда КМ односи на стари дуг а 6,44 милијарде КМ су нови дуг. У наставку погледајте табелу коју је портал Фактор припремио на основу података добијених од Министарства финансија и трезора БиХ а у којој су представљени износи тренутног стања јавног вањског дуга по свим међународним кредиторима.

Извор: Истинито

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

боб

12.04.2015 11:17

То је ситан новац за тако богату дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незнање

12.04.2015 23:07

У Босни, а и у осталим југославенским републикама, људи су навикли јасно да им се казе ста је ста. Запад нуди кредите упаковане у рузицасти папир. Сви су цоол, кинд, фулл оф лове фор Босниа и тек на крају казу да УСАИД, СИДА, клубови нуде кредите, а не бесповратна средства. Засигурно пола од тог дуга се десило прије подоста година, док се људи нису науцили да прво питају ' а колико це то костати на крају'?

ОДГОВОРИТЕ