"Први пут без стида пред Ћурувијом"

Породица и представници новинарских удружење полагањем венаца на спомен плочу обележили су 16 година од убиства власника "Дневог телеграфа" Славка Ћурувије.

Србија 11.04.2015 | 13:43
"Први пут без стида пред Ћурувијом"

Министар културе и информисања Иван Тасовац истакао је у Светогорској улици у центру Београда да је прворазредни интерес и министарства и Владе Србије да убиство Ћурувије добије судски епилог, али да буде расветљена и политичка позадина тог злочина.

"То није само законска обавеза, то је и морална обавеза, не само према породици и читавом друштву, већ и читавој новинарској заједници", казао је министар новинарима испред зграде у којој је новинар убијен.

Он је истакао и важност да буду разјашњена и друга убиства новинара, те додао да је један од приоритета Владе Србије безбедност новинара.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић навео је да је очигледно морало да прође 16 година да се на месту убиства први пут људи окупе "без стида и срама пред Славком Ћурувијом, а очекујући да не тако далеко пред нама буду имена убица и налогодаваца".

"Држава је учинила важан корак. Подизање оптужнице је пред нама и очекујемо да добијемо тачне и конкретне одговоре на многа питања од којих су два најважнија - ко су убице, али и ко су налогодавци убиства. Без одговора на друго питање чини ми се да истина неће бити комплетна, а да Србија неће добити оно што јој је неопходно, а то су одговори како је било могуће да постоји злочиначки апарат који је одлучивало о животу и смрти нас новинара", истакао је он.

Ћурувија је убијен током НАТО бомбардовања, на Ускрс, 11. априла 1999. године, испред зграде у којој је живео у Светогорској улици број 35 у Београду.

За убиство Ћурувије оптужени су начелник ресора Државне безбедности Радомир Марковић, начелник београдскг центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавештајни инспектор у Другој управи ресора Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак.

Коментари / 0

Оставите коментар