"Prvi put bez stida pred Ćuruvijom"

Porodica i predstavnici novinarskih udruženje polaganjem venaca na spomen ploču obeležili su 16 godina od ubistva vlasnika "Dnevog telegrafa" Slavka Ćuruvije.

Srbija 11.04.2015 | 13:43
"Prvi put bez stida pred Ćuruvijom"

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac istakao je u Svetogorskoj ulici u centru Beograda da je prvorazredni interes i ministarstva i Vlade Srbije da ubistvo Ćuruvije dobije sudski epilog, ali da bude rasvetljena i politička pozadina tog zločina.

"To nije samo zakonska obaveza, to je i moralna obaveza, ne samo prema porodici i čitavom društvu, već i čitavoj novinarskoj zajednici", kazao je ministar novinarima ispred zgrade u kojoj je novinar ubijen.

On je istakao i važnost da budu razjašnjena i druga ubistva novinara, te dodao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije bezbednost novinara.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović naveo je da je očigledno moralo da prođe 16 godina da se na mestu ubistva prvi put ljudi okupe "bez stida i srama pred Slavkom Ćuruvijom, a očekujući da ne tako daleko pred nama budu imena ubica i nalogodavaca".

"Država je učinila važan korak. Podizanje optužnice je pred nama i očekujemo da dobijemo tačne i konkretne odgovore na mnoga pitanja od kojih su dva najvažnija - ko su ubice, ali i ko su nalogodavci ubistva. Bez odgovora na drugo pitanje čini mi se da istina neće biti kompletna, a da Srbija neće dobiti ono što joj je neophodno, a to su odgovori kako je bilo moguće da postoji zločinački aparat koji je odlučivalo o životu i smrti nas novinara", istakao je on.

Ćuruvija je ubijen tokom NATO bombardovanja, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici broj 35 u Beogradu.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Komentari / 0

Ostavite komentar