Грчке обвезнице - ризик или прилика за инвестицију

Тржиште грчких државних обвезница, иако мало, могло би под одређеним условима да буде успјешна прича, поготово за оне које привлачи ризик, пише грчки лист "Катимерини".

Свијет 11.04.2015 | 13:40
Грчке обвезнице - ризик или прилика за инвестицију

Тржиште грчких државних хартија од вриједности је према процјенама стручњака "тешко" око 10 милијарди евра, а ако се у рачуницу убаце и обвезнице банака и одређених компанија, вриједност тржишта обвезница расте на 14 до 15 милијарди евра и у посљедње вријеме привлачи све већи број иностраних инвеститора.

Логика која стоји иза тог интересовања крајње је једноставна и рачуна на споразум између Грчке и њених кредитора у наредним недјељама.

Стручњаци ЕУ и Међународног монетарног фонда проучавају план реформи који је прошлог мјесеца предложио премијер Грчке Алексис Ципрас у покушају да обезбиједи исплату 7,2 милијарде евра вриједне транше кредита из пакета помоћи укупне вриједности 240 милијарди евра. Међутим, до постизања договора с кредиторима, Грчка остаје без приступа средствима која су преостала у оквиру пакета помоћи.

У случају да до договора с кредиторима дође, поврат на грчким обвезницама скочио би најмање 40 одсто у року од мјесец и по дана, а неки чак очекују да би цијена обвезнице могла да скочи на 70 до 75 центи.

"Очигледно да би такав развој догађај био одличан"рекао је за "Катимерини" један од иностраних улагача у Грчкој, подсјећајући на сличне околности из блиске прошлости када су неки храбри инвеститори остварили велику зараду у Грчкој.

"Ако узмете у обзир да Ирска данас емитује обвезнице уз негативне каматне стопе, можете да разумијете шта то значи за оне који улажу у Грчку и надају се да ће се историја поновити", рекао је други инвеститор.

Могуће је, међутим, да су инвеститори претјерано оптимистични у покушају да увјере себе да су донијели праву одлуку када су уложили у средства која носе значајне ризике.

Преговорима Атине и кредитора се не назире крај, а то значи да је могуће да ће власници грчких обвезница забиљежити свјеже губитке, који, истина, неће бити велики узимајући у обзир то да грчко тржиште облигација није велико.

Неки улагачи су купили грчке обвезнице за 50 или 60 центи, а сада се њима тргује за мање од 10 центи. Постоје и они који су уложили милијарду евра у Грчку, а 700 до 800 милиона од тога се претворило у губитак.

Улагачи су, и поред ризика, махом оптимистични у погледу Грчке. На крају крајева, неки од њих су на тржиште грчких обвезница ушли одмах након отписа грчког јавног дуга, што су многи сматрали лудошћу, али су они на крају остварили добит и до 70 одсто, подсјећа "Катимерини".

Извор: Капитал

Коментари / 0

Оставите коментар