Партизан и Звезда ни око овога не могу да се договоре!

Црно-бели подржавају одлуку укидању власништва трећих лица над уговорима играча, док се црвено-бели не слажу и сматрају да су менаџери неминовност.

Фудбал 12.04.2015 | 00:00
Партизан и Звезда ни око овога не могу да се договоре!

Губици Партизана и Звезде због пословања са фудбалским менаџерима су огромни. Оквирни подаци кажу да су црно-бели изгубили више од 50.000.000 евра, док је конкретна цифра непозната када се ради о Црвеној звезди. Но, ФИФА је решила да стане на пут менаџерима, те посредовања каква су до сада постојала више неће бити могућа.

Марко Анђелковић, адвокат за стручно и грађанско право, за Политику је објаснио кључне промене у закону Светске фудбалске организације, као и намере које стоје иза ових промена:
„До сада су постојала два начина како је већина играча долазила и одлазила из српског фудбала. Први, да агент или треће лице уступи права на неког фудбалера нашем тиму у замену за проценат при наредној продаји и други, да играча откупи од самог клуба. Власништво трећих лица од 1. априла више не постоји, ипак, сви уговори потписани до 31. децембра важиће и даље, док уговори који су закључени после 1. јануара важе још годину дана. ФИФА је тако покушала да клубовима да већу самосталност и новац задржи унутар фудбала. Но, остаје велико питање како ће наши клубови успети да се одрекну сарадње са инвестиционим фондовима, с обзиром да свега 10 одсто буџета већине тимова у Србији чине спонзорски уговори, продаја ТВ права и улазница“, закључио је за Политику, адвокат Анђелковић.

ТЕРЗИЋ: КЛУБОВИМА ПОТРЕБНИЈЕ 100 ДИНАРА ДАНАС НЕГО 300 ЗА ТРИ МЕСЕЦА

Генерални директор Црвене звезде, Звездан Терзић, сматра да је одлука ФИФА да укине власништво трећих лица над фудбалерима лоша по клубове којима је то једини начин да реше своје финансијске проблеме:
„УЕФА, ФИФА и савези немају проблем који имају клубови јер се они финансирају у највећем делу од телевизијских права. Наравно да ће они увек рећи да су против власништва трећих лица над играчима, док су клубови из било ког дела света за то“, каже Звездан Терзић за Политику.

Не само да се Терзић категорички не слаже са одлуком Светске фудбалске организације, већ сматра да на примеру Црвене звезде може да се докаже да је одлука ФИФА неисправна:
„Пре свега, морамо да схватимо да би се Црвена звезда и Партизан угасили да нису продавали економска права играча. Да је Звезди којим случајем забрањено да прода 50 одсто на права једног играча, говорим на период од када сам ја у клубу, ми данас не бисмо могли да се такмичимо у Суперлиги, пошто бисмо били кажњени баш од стране ФИФА, због дуговања према Броновицком које је износило 800.000 евра“, рекао је Терзић.

МИЛОШ ВАЗУРА: ОДЛУКА У КОРИСТ КЛУБОВА КОЈИ ЖИВЕ ОД САМО ОД ПРОДАЈЕ

Није тајна да је Партизан као перјаница домаћег фудбала у продаји играча, годинама и деценијама губио милионе, који су углавном одлазили на рачуне менаџера. Такође није ни тајна да су годинама новац позајмљивали, од тих истих људи како би намирили основне потребе, а та врста узајамног пријатељства клубова и менаџера постала је последњих година све учесталија јер једни без других нису ни могли да функционишу на нормалан начин.
„Нема сумње да ће се нова фудбалска влада у Хумској понашати у складу са ситуацијом која је актуелна. Немамо права да се расипнички односимо према динару који улази у нашу касу“, каже генерални директор Партизана, Милош Вазура, за Политику.

Многи су се с правом питали последњих година, како је Партизан у вишемилионским дуговима, ако је у последње две деценије продао преко педесет фудбалера?
„Све је могуће. Нисам био у клубу тада па не могу да дам одговор. Сигурно је Партизан до сада добро функционисао и то пре свега захваљујући продаји фудбалера. Стога ова одлука иде у прилог клубовима који живе искључиво од трансфера играча. Знаћемо у будућности коме иде највећи део колача, а клубови неће моћи да праве уговоре на своју штету. Менаџери ће добијати много мањи проценат од продаје него до сада, па ће тако аутоматски бити више новца за клубове“, констатовао је Вазура.

Коментари / 0

Оставите коментар