Partizan i Zvezda ni oko ovoga ne mogu da se dogovore!

Crno-beli podržavaju odluku ukidanju vlasništva trećih lica nad ugovorima igrača, dok se crveno-beli ne slažu i smatraju da su menadžeri neminovnost.

Fudbal 12.04.2015 | 00:00
Partizan i Zvezda ni oko ovoga ne mogu da se dogovore!

Gubici Partizana i Zvezde zbog poslovanja sa fudbalskim menadžerima su ogromni. Okvirni podaci kažu da su crno-beli izgubili više od 50.000.000 evra, dok je konkretna cifra nepoznata kada se radi o Crvenoj zvezdi. No, FIFA je rešila da stane na put menadžerima, te posredovanja kakva su do sada postojala više neće biti moguća.

Marko Anđelković, advokat za stručno i građansko pravo, za Politiku je objasnio ključne promene u zakonu Svetske fudbalske organizacije, kao i namere koje stoje iza ovih promena:
„Do sada su postojala dva načina kako je većina igrača dolazila i odlazila iz srpskog fudbala. Prvi, da agent ili treće lice ustupi prava na nekog fudbalera našem timu u zamenu za procenat pri narednoj prodaji i drugi, da igrača otkupi od samog kluba. Vlasništvo trećih lica od 1. aprila više ne postoji, ipak, svi ugovori potpisani do 31. decembra važiće i dalje, dok ugovori koji su zaključeni posle 1. januara važe još godinu dana. FIFA je tako pokušala da klubovima da veću samostalnost i novac zadrži unutar fudbala. No, ostaje veliko pitanje kako će naši klubovi uspeti da se odreknu saradnje sa investicionim fondovima, s obzirom da svega 10 odsto budžeta većine timova u Srbiji čine sponzorski ugovori, prodaja TV prava i ulaznica“, zaključio je za Politiku, advokat Anđelković.

TERZIĆ: KLUBOVIMA POTREBNIJE 100 DINARA DANAS NEGO 300 ZA TRI MESECA

Generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić, smatra da je odluka FIFA da ukine vlasništvo trećih lica nad fudbalerima loša po klubove kojima je to jedini način da reše svoje finansijske probleme:
„UEFA, FIFA i savezi nemaju problem koji imaju klubovi jer se oni finansiraju u najvećem delu od televizijskih prava. Naravno da će oni uvek reći da su protiv vlasništva trećih lica nad igračima, dok su klubovi iz bilo kog dela sveta za to“, kaže Zvezdan Terzić za Politiku.

Ne samo da se Terzić kategorički ne slaže sa odlukom Svetske fudbalske organizacije, već smatra da na primeru Crvene zvezde može da se dokaže da je odluka FIFA neispravna:
„Pre svega, moramo da shvatimo da bi se Crvena zvezda i Partizan ugasili da nisu prodavali ekonomska prava igrača. Da je Zvezdi kojim slučajem zabranjeno da proda 50 odsto na prava jednog igrača, govorim na period od kada sam ja u klubu, mi danas ne bismo mogli da se takmičimo u Superligi, pošto bismo bili kažnjeni baš od strane FIFA, zbog dugovanja prema Bronovickom koje je iznosilo 800.000 evra“, rekao je Terzić.

MILOŠ VAZURA: ODLUKA U KORIST KLUBOVA KOJI ŽIVE OD SAMO OD PRODAJE

Nije tajna da je Partizan kao perjanica domaćeg fudbala u prodaji igrača, godinama i decenijama gubio milione, koji su uglavnom odlazili na račune menadžera. Takođe nije ni tajna da su godinama novac pozajmljivali, od tih istih ljudi kako bi namirili osnovne potrebe, a ta vrsta uzajamnog prijateljstva klubova i menadžera postala je poslednjih godina sve učestalija jer jedni bez drugih nisu ni mogli da funkcionišu na normalan način.
„Nema sumnje da će se nova fudbalska vlada u Humskoj ponašati u skladu sa situacijom koja je aktuelna. Nemamo prava da se rasipnički odnosimo prema dinaru koji ulazi u našu kasu“, kaže generalni direktor Partizana, Miloš Vazura, za Politiku.

Mnogi su se s pravom pitali poslednjih godina, kako je Partizan u višemilionskim dugovima, ako je u poslednje dve decenije prodao preko pedeset fudbalera?
„Sve je moguće. Nisam bio u klubu tada pa ne mogu da dam odgovor. Sigurno je Partizan do sada dobro funkcionisao i to pre svega zahvaljujući prodaji fudbalera. Stoga ova odluka ide u prilog klubovima koji žive isključivo od transfera igrača. Znaćemo u budućnosti kome ide najveći deo kolača, a klubovi neće moći da prave ugovore na svoju štetu. Menadžeri će dobijati mnogo manji procenat od prodaje nego do sada, pa će tako automatski biti više novca za klubove“, konstatovao je Vazura.

Komentari / 0

Ostavite komentar