Без измиривања дуга нема новог предузећа

Директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је једна од новина у борби против сиве економије та да нико ко има дуг према Пореској управи неће моћи да региструје ново предузеће, јер неће моћи да добије порески број, а биће уведене и идентификационе картице за пријављене раднике.

Република Српска 11.04.2015 | 12:23
Без измиривања дуга нема новог предузећа

Видовићева је навела да су порески инспектори добили надлежности да контролишу непријављене раднике и да запечате радње у којима их пронађу. 

"То је био захтјев пословне заједнице и синдиката. Синдикат је био нарочито заинтересован, јер се тиме штите радници, али и посладавци, јер на тај начин могу да се боре против нелојалне конкуренције", рекла је Видовићева за "Глас Српске". 

Она је навела да ће сваки радник који буде имао идентификациону картицу знати да је пријављен, и да ће требати да је носи на видном мјесту да је инспектор може видјети када дође у контролу. 

"Картица ће бити бесплатна, штампаће се на терет Пореске управе, а послодавац ће бити обавезан да пријави радника дан прије него што он почне да ради. До сада је рок за пријаву био осам дана", рекла је Видовићева. 

Она је истакла да ће сигурно бити позитивних ефеката, јер су и Пореска управа Републике Српске и Инспекторат добили већа овлаштења, па ће сви инспектори моћи да контролишу нерегистрован рад и непријављене раднике. 

"До сада објективно није било капацитета да се то исконтролише", нагласила је Видовићева. 

Директор Пореске управе Републике Српске оцијенила је и да је јако добра предложена нова казна за инспектора да не може поново обављати ту дужност у случају да буде осуђен због корупције, ма колики то период био, појаснивши да су до сада они који су осуђивани до шест мјесеци могли поново да се врате на послове инспектора. 

Влада Републике Српске усвојила је у четвртак, 9. априла, приједлог измјена и допуна сета законских рјешења и акциони план за сузбијање сиве економије.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Порезник

11.04.2015 10:32

Зоро, ко тебе чешља? Ајте помозите лоповима још бар пола године. Стара Фирма у дугу, отвори нову и све тако редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

11.04.2015 10:40

Мозе,мозе.Зато на западу постоји тај фамозни Гмбх тј превара.Због тога је тај преварант из Требиња регистровао фирму у Њемацкој под Гмбх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

11.04.2015 11:21

А да те ја несто питам баба, ста си ти радила све ове године као и твоје колеге. Па висе фантомских фирми има у РС него стварних .... па онда имају оне фирме које не припадају владајуцим структурама е њих дери а оне које припадају заобидји и надји модул како њих да ститимо и помаземо, па јел ти мислис да то мозе вјецно трајати?????? Доци це и вама крај као сто додје свакоме ..... а кад дјаво додје по своје??????? КУКЕ И МОТИКЕ .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

11.04.2015 11:52

Радила је оно сто јој се казе. Заузврат је добила мјесто које јој по знању и способностима не припада. Она то добро зна и пази ста ради. И ове мјере це бити окренуте према ситним приварницима Мисли ли неко да це отици у Интеграл или Независне у контролу?

Name

Требиње

11.04.2015 11:42

Е што ова баба паметује као да до сада нису могли да ураде ништа, а сада ће све процвјетати. Деценијама узимаш незарађену огромну плату у тој бијелој фотељи (случајност боја за чизме и за фотељу) а само паламудиш, и договараш дилове са овим на власти. Сви сте ви СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

севе

11.04.2015 12:22

Ста год мислили, не вредјајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осредак

11.04.2015 13:20

Да ли си и ти из Осредка као мој друг Славко Видовиц? Свака цаст и постовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТР

11.04.2015 13:34

И ДАНАС МАЊА ФИРМА ИЛИ СТР ПРОЛАЗИ ТОРТУРУ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ.АЛИ ЗАТО СВЕ ФИРМЕ КОЈЕ СУ У СНСД ЊИХОВИ ВЛАСНИЦИ ПА КОНТРОЛЕ РИЈЕТКО . О ЦЕМУ ОВА ПРИЦА. И ДО САД СУ ИМАЛИ МОГУЦНОСТ ДА КОНТРОЛИСУ АЛИ НЕЦЕ.ОПЕТ ЦЕ САМО НАКАЦИТ СЕ НА ЛЕДЈА ЉУДИМА КОЈИ ИЗДРЗАВАЈУ СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ ОД ТОГ ПОСЛА. САМО ЛАЗУ. СВЕ ЈЕ ТО ПРИЦА ЗА ЉУДЕ КОЈИ НА ЗНАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

11.04.2015 13:52

А ФК Борац Крупа

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

11.04.2015 14:00

Тек се сад сјетила ако и сад то пије воду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свртало

12.04.2015 16:15

Против сиве економије и рада на црно наравно, али и селективно, једино тако умијемо, само тако и знамо, тако желимо и тако 'оћемо. Не мере нам нико ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

13.04.2015 05:06

Како те није стид, колико је застицених странацко мафијаских фирми! Имам у плану да отварам трговину, ако додјете одмах бице белаја!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба

13.04.2015 09:33

Зора ко покисла кокос.

ОДГОВОРИТЕ