Bez izmirivanja duga nema novog preduzeća

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je jedna od novina u borbi protiv sive ekonomije ta da niko ko ima dug prema Poreskoj upravi neće moći da registruje novo preduzeće, jer neće moći da dobije poreski broj, a biće uvedene i identifikacione kartice za prijavljene radnike.

Republika Srpska 11.04.2015 | 12:23
Bez izmirivanja duga nema novog preduzeća

Vidovićeva je navela da su poreski inspektori dobili nadležnosti da kontrolišu neprijavljene radnike i da zapečate radnje u kojima ih pronađu. 

"To je bio zahtjev poslovne zajednice i sindikata. Sindikat je bio naročito zainteresovan, jer se time štite radnici, ali i posladavci, jer na taj način mogu da se bore protiv nelojalne konkurencije", rekla je Vidovićeva za "Glas Srpske". 

Ona je navela da će svaki radnik koji bude imao identifikacionu karticu znati da je prijavljen, i da će trebati da je nosi na vidnom mjestu da je inspektor može vidjeti kada dođe u kontrolu. 

"Kartica će biti besplatna, štampaće se na teret Poreske uprave, a poslodavac će biti obavezan da prijavi radnika dan prije nego što on počne da radi. Do sada je rok za prijavu bio osam dana", rekla je Vidovićeva. 

Ona je istakla da će sigurno biti pozitivnih efekata, jer su i Poreska uprava Republike Srpske i Inspektorat dobili veća ovlaštenja, pa će svi inspektori moći da kontrolišu neregistrovan rad i neprijavljene radnike. 

"Do sada objektivno nije bilo kapaciteta da se to iskontroliše", naglasila je Vidovićeva. 

Direktor Poreske uprave Republike Srpske ocijenila je i da je jako dobra predložena nova kazna za inspektora da ne može ponovo obavljati tu dužnost u slučaju da bude osuđen zbog korupcije, ma koliki to period bio, pojasnivši da su do sada oni koji su osuđivani do šest mjeseci mogli ponovo da se vrate na poslove inspektora. 

Vlada Republike Srpske usvojila je u četvrtak, 9. aprila, prijedlog izmjena i dopuna seta zakonskih rješenja i akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Poreznik

11.04.2015 10:32

Zoro, ko tebe češlja? Ajte pomozite lopovima još bar pola godine. Stara Firma u dugu, otvori novu i sve tako redom.

ODGOVORITE
Name

rodjo

11.04.2015 10:40

Moze,moze.Zato na zapadu postoji taj famozni Gmbh tj prevara.Zbog toga je taj prevarant iz Trebinja registrovao firmu u Njemackoj pod Gmbh.

ODGOVORITE
Name

Sime

11.04.2015 11:21

A da te ja nesto pitam baba, sta si ti radila sve ove godine kao i tvoje kolege. Pa vise fantomskih firmi ima u RS nego stvarnih .... pa onda imaju one firme koje ne pripadaju vladajucim strukturama e njih deri a one koje pripadaju zaobidji i nadji modul kako njih da stitimo i pomazemo, pa jel ti mislis da to moze vjecno trajati?????? Doci ce i vama kraj kao sto dodje svakome ..... a kad djavo dodje po svoje??????? KUKE I MOTIKE .......

ODGOVORITE
Name

Mikailo

11.04.2015 11:52

Radila je ono sto joj se kaze. Zauzvrat je dobila mjesto koje joj po znanju i sposobnostima ne pripada. Ona to dobro zna i pazi sta radi. I ove mjere ce biti okrenute prema sitnim privarnicima Misli li neko da ce otici u Integral ili Nezavisne u kontrolu?

Name

Требиње

11.04.2015 11:42

Е што ова баба паметује као да до сада нису могли да ураде ништа, а сада ће све процвјетати. Деценијама узимаш незарађену огромну плату у тој бијелој фотељи (случајност боја за чизме и за фотељу) а само паламудиш, и договараш дилове са овим на власти. Сви сте ви СНСД

ODGOVORITE
Name

seve

11.04.2015 12:22

Sta god mislili, ne vredjajte!

ODGOVORITE
Name

Osredak

11.04.2015 13:20

Da li si i ti iz Osredka kao moj drug Slavko Vidovic? Svaka cast i postovanje.

ODGOVORITE
Name

STR

11.04.2015 13:34

I DANAS MANJA FIRMA ILI STR PROLAZI TORTURU PORESKE UPRAVE.ALI ZATO SVE FIRME KOJE SU U SNSD NJIHOVI VLASNICI PA KONTROLE RIJETKO . O CEMU OVA PRICA. I DO SAD SU IMALI MOGUCNOST DA KONTROLISU ALI NECE.OPET CE SAMO NAKACIT SE NA LEDJA LJUDIMA KOJI IZDRZAVAJU SVOJE PORODICE OD TOG POSLA. SAMO LAZU. SVE JE TO PRICA ZA LJUDE KOJI NA ZNAJU.

ODGOVORITE
Name

ja

11.04.2015 13:52

A FK Borac Krupa

ODGOVORITE
Name

bijeljina

11.04.2015 14:00

Tek se sad sjetila ako i sad to pije vodu

ODGOVORITE
Name

Svrtalo

12.04.2015 16:15

Protiv sive ekonomije i rada na crno naravno, ali i selektivno, jedino tako umijemo, samo tako i znamo, tako želimo i tako 'oćemo. Ne mere nam niko ništa.

ODGOVORITE
Name

marko

13.04.2015 05:06

Kako te nije stid, koliko je zasticenih stranacko mafijaskih firmi! Imam u planu da otvaram trgovinu, ako dodjete odmah bice belaja!!!

ODGOVORITE
Name

Baba

13.04.2015 09:33

Zora ko pokisla kokos.

ODGOVORITE