Анализа парова 1/4-финала Евролиге...

Српски Фенер на шампиона Европе, велики дерби Барса - Олимпијакос...

Кошарка 12.04.2015 | 17:40
Анализа парова 1/4-финала Евролиге...

Најбољих осам тимова у Европи су: ЦСКА, Реал, Барселона, Фенербахче, Панатинаикос, Ефес, Олимпијакос и Макаби. Титулу шампиона Старог континента брани израелски Макаби из Тел Авива, а најозбиљнији фаворити за освајање трофеја су ЦСКА и Реал Мадрид. Све утакмице ће бити одигране између 14. и 28. априла. На Фајнал фору у Мадриду, у првом полуфиналу ће се састати бољи из дуела Реал - Ефес и Фенербахче - Макаби, док ће други полуфинални пар чинити победници дуела ЦСКА - ПАО и Барселона - Олимпијакос.

На Фајнал фору ће од српских играча учествовати Ненад Крстић, Немања Бјелица, Богдан Богдановић и Милош Теодосић, док ће тренере представљати легендарни дуо Жељко Обрадовић и Душан Ивковић.

ЦСКА – ПАО

Историја ће се поновити, па ће другу годину заредом копља укрстити два европска великана која у својим витринама имају по шест титула шампиона Старог континента. Да су се ова два тима састала било које од претходних сезона, вероватно не би било изразитог фаворита, али сада су ствари доста другачије. ЦСКА је ове сезоне вероватно први фаворит да се попне на кров Европе, док Атињани играју врло променљиво и од одласка Жељка Обрадовића далеко су од оне екипе која је харала Евролигом. С друге стране, његов кум Димитрис Итудис, је створио сјајан тим у престоници Русије, завршио прву фазу без пораза, да би у другој направио скор 12-2 каквим нико други не може да се похвали. Пао је, опет, до пласмана дошао са четвртог места у последњем колу са скором 7-7 и то због чињенице да је Макаби победио Албу и погурао га ка осам најбољих. Иако је претходне године ЦСКА морао да одигра пет мечева како би обезбедио пласман на Фајнал фор у Милану, за Грке би ове сезоне био прави подвиг ако би успели да толико намуче Армију на путу за Мадрид, иако их никада није лако добити у ОАКА арени.

РЕАЛ МАДРИД - ЕФЕС

Реал се прошетао кроз ТОП 16 фазу. Порази од Барселоне и Панатинаикоса су уследили када су Краљевићи већ обезбедили висок пласман у групи, па и немају неку бог зна какву тежину. После ЦСКА су најефикаснији тим ТОП 16 фазе, али су зато самом врху и када је у питању дефанзива. Руди Фернандез је најбољи стрелац Мадриђана у Евролиги ове сезоне, а значајно је, готово за три поена, подигао просек у ТОП 16 фази, где бележи 14,1 поен по утакмици. Права снага Реала лежи у јакој ротацији и израженој креативности у нападу. Ако им бивши НБА играч, Густаво Ајон, игра свега 17 и по минута по утакмици, онда вам је и јасно зашто су ту где јесу, на врху своје групе. С друге стране Ефес је на једвите јаде прошао у четвртфинале. Турска екипа коју са клупе предводи Дуда Ивковић је имала бити или не бити утакмицу против Фенербахчеа и изгубила, па су у Истанбулу све наде положене у Уникаху, која да није савладала Лаборал Кућу, ни Ефес не би био у четвртфиналу. Но, по турски тим се све добро завршило, али сада им следи серија на три добијене против моћног Реала који ће притом имати и предност домаћег терена. Прве две утакмице се играју у Мадриду, трећа у Истанбулу, евентуална четврта такође у турској, док ће евентуална мајсторица бити одиграна у главном граду Шпаније.

БАРСЕЛОНА – ОЛИМПИЈАКОС

Уз окршај Фенербахчеа и Макабија, ово ће вероватно бити и најнеизвеснији четвртфинални пар Евролиге, пошто је сама завршница најквалитетнијег европског такмичења претходних година постала незамислива без ова два тима. Каталонци су доминирали у првој фази изгубивши само један меч, да би Топ 16 започели доста слабије. Међутим, онда је уследила велика серија од осам победа у низу, па је екипа Ћавија Пасквала дошла у позицију да се бори и за прво место, али је на крају ипак морала да се задовољи другом позицијом. С друге стране, Пирејци су без пораза завршили прву фазу (једини уз ЦСКА), док су у другој добили 10 од 14 мечева и нису боље пласирани искључиво због чињенице да су се у групи Ф нашли и Фенер и ЦСКА који су били можда и најбољи евролигаши од Нове године. Несаломиви дух грчког тима, а пре свега њиховог лидера Василиса Спанулиса никада не треба потцењивати. Поред тога, свако гостовање у предграђу Атине представља пакао за госте и уколико Барса киксне на свом терену то би могло да значи и елиминацију у четвртфиналу. Једно је сигурно – очекује нас спектакл који би могао да се протегне и у пет епизода!

ФЕНЕРБАХЧЕ - МАКАБИ

Шампион Турске и шампион Европе ће играти за пролаз на фајнал-фор, а незгодно је рећи који тим је фаворит. На папиру би свакако то требало да буде Фенербахче, али Макаби је небројено пута показао да ни у лудилу не смете да га отпишете. Фенербахчеу је мало фалило да се нађе на врху групе Ф, а утакмица у Москви када су надиграли моћни ЦСКА, показала је да Турци сигурно имају потенцијални квалитет за највиши домет. Како је ЦСКА у самом врху фаворита за освајање, ако не и најозбиљнији кандидат, победа Фенера додатно добија на тежини. Но, у кошарци се никада не зна, а такмичење по групама је врло често потпуно другачије од оног које се игра у нокаут фазама. Турска је у историји само два пута имала представника на Фајнал фору Евролиге, а оба пута је то био Ефес. Фенер би пласманом у четири најбоља тима остварио највећи успех у историји клуба, док је Макаби 12 пута био на смотри најбољих тимова Европе, а укупно шест пута се нашао на крову Старог континента. Макаби је уз Ефес једини тим у четвртфиналу који је групну фазу завршио са негативном кош разликом и далеко је од нивоа на којем је играо прошле сезоне када их је Дејвид Блат одвео на трон Европе.

Коментари / 0

Оставите коментар