Анализа - НБА: Великани пишу историју!

Већ 15 година за титулу се питају искључиво Данкан, Коби или Вејд! Легендарни Тим Данкан је 1999. године са својим Спарсима узео прву титулу и прекинуо „терор“ Чикаго Булса чиме је почела доминација поменутог тројца НБА лигом.

Кошарка 12.04.2015 | 16:20
Анализа - НБА: Великани пишу историју!

Титуле рађају великане, али и без великих играча нема трофеја! Права је реткост да неки тим стигне до самог краја у борби за наслов, а да нема макар једног таквог. Ипак, три супертара америчке кошарке одскачу од осталих и ниједно финале од 1999. године није прошло без најмање једног члана поменутог трија. Њихова имена су Тим Данкан, Коби Брајант и Двејн Вејд, а оно што је можда још фасцинантније јесте чињеница да су сви до успеха долазили са својим матичним клубовима којима су и данас, у ветеранским данима, остали верни!

Пре безмало 16 година, легенда Сан Антонија је повукла ногу и одшкринула врата доминацији три аса у 21. веку. Данкан је те последње године 20. века успео у ономе што није никоме годинама пре – прекино је сурову „страховладу“ Мајкла Џордана и његовог Чикага најјачом лигом на свету. Булси се никада више нису попели на победничко постоље, а Тими, Грег Попович и Мамузе дошли су до свог првог прстена! Након тога, још четири пута Сан Антонио је био најбољи – 2003, 2005, 2007. и, коначно, 2014. године. У том петнаестогодишњем раздобљу, Данкан је са тимом изгубио само једно финале и то 2013. од Мајамија и када се све зброји, можда ће вас изненадити чињеница да је вероватно најбољи крилни центар свих времена „тек“ други по броју наступа у финалима у том периоду!

Најзаслужнији за то што доминација легендарног трија и даље траје је – погађате – Коби Брајант! Црна мамба је са Лос Анђелес Лејкерсима узела пет титула, исто колико и Данкан, али је изгубио једно финале више од популарног „Биг фунаментала“. Много тога веже две легенде, попут чињенице да је Коби „преузео“ трон Данкану 2000. године. Изгледа да му се тада осладило, па се окитио са још две – 2001. и 2002. године – да би потом Тим вратио примат наредне сезоне. Преостала два пехара Брајант је освојио 2009. и 2010. године, а финалну серију завршавао је погнуте главе 2004., али и четири године касније. За 19 година НБА каријере, тренутно најплаћенији играч у НБА лиги и један од најбољих у овом веку седам пута стигао је до саме завршнице.

Трећи члан одабраног друштва је миљеник навијача Хита и симбол Мајамија, Двејн Вејд. Популарни Флеш је 2006. године први пут осетио сласт играња у финалу и одмах се окитио титулом у тандему са Шакилом О’Нилом. Касније се попео на трон 2012. и годину дана касније са „великом тројком“ Мајамија коју су поред њега чинили Леброн Џејмс и Крис Бош. Заправо, Вејд од 2010. године није пропустио ниједно финале, те се четири пута узастопно борио за светски кошаркашки престо. Ипак, Далас му је стао на пут у поменутом финалу 2010, док је претходне сезоне морао да пружи руку Тиму Данкану и његовим Спарсима који су се осветили за пораз из 2013. године и може се рећи да су легенде Сан Антонија и Мајамија сада „квит“.

Хоће ли се и ове године наставити традиција?

Коментари / 0

Оставите коментар