Најава спектакла: Манчестер Јунајтед - Манчестер Сити!

Почело је 1881. године утакмицом Вест Гордон - Њутон Хит, а биће настављено у недељу, када ће све "прштати" на "Олд Трафорду".

Фудбал 11.04.2015 | 14:00
Најава спектакла: Манчестер Јунајтед - Манчестер Сити!

Манчестер јунајтед – Манчестер сити, недеља у 17 часова, 169. пут!

А, први дерби одигран је давне 1881. године, када је Њутон Хит (Јунајтед) као гост победио Вест Гордон (Сити) резултатом 0:3.

Много тога издогађало се до данас, чешће у корист црвених, у последње време више у корист светло плавих, али предстојећи дерби града биће специфичан по неколико основа. Један је и тај што ће оба тима јурити јубиларне победе над комшијама, Јунајтед 70, а Сити 50.

Важније од тога, свакако, менаџерима Лују ван Галу и Мануелу Пелегринију јесте борба за пласман у Лигу шампиона, јер мало ко у Енглеској па и шире сматра да било ко до краја лиге може да угрози предност Челсија на врху табеле.

За то што је првенство практично решено већ у априлу, иако се Жозе Мурињо с тим не слаже, али и то што их је у међувремену прешишао Арсенал, Арсена Венгера, заслужни су и једни и други. Јунајтед је томе допринео очајним играма у 2014, а Сити у 2015. години.

Ван Галов састав, који се коначно консолидовао, успео је серијом од 10 победа у последњих 11 мечева на “Олд Трафорду” да престигне Сити на табели, јер је шампион рачунајући и последњи меч у 2014. години, победио на само пет од 13 последњих мечева у лиги, уз податак да има три пораза у низу на гостовањима. У 2015. скор првака је 5-4-4!

За то време, на другој страни града радило се предано, па “ђаволи” ривале дочекују свесни да су на осам од последњих десет мечева код куће постигли три и више голова и углавном побеђивали већ на полувремену.

Али, традиција је “дебело” на страни Пелегринијевог тима!

Од последњих седам лигашких дербија, Сити је добио шест, а последњи пут надигран је 9. децембра 2012. године када је на “Етихаду” било 2:3. Сити је Јунајтеду дао бар два гола у последње три утакмице, али је питање ко ће у недељу да буде задужен за егзекуцију.

Требало би напред да почне Серхио Агуеро, али фантастични нападач никако да се врати у голгетерску форму од када је због повреде мишића пропустио седам утакмица у децембру и јануару, када је и кренуо понор екипе. Агуеро је у првих 15 кола постигао 14 голова, а од кад се опоравио – само три на 11 наступа у Премијер лиги, ниједан од 21. фебруара и победе над Њукаслом од 5:0.

Од тада је прошло пет утакмица и више од 500 минута игре, а томе треба додати и двомеч осмине финала Лиге шампиона против Барселоне...

С друге стране, најбољи стрелац у историји манчестерских дербија, Вејн Руни, наместио је нишанске справе и почео да погађа, а мрежу Ситија погађао је чак 11 пута у каријери, као играч Јунајтеда.

Шта би могло да пресуди у недељу? Тешко је рећи, јер је готово немогуће извући сличности из претходних мечева два моћна састава, осим тога што су “грађани” добили последња четири (1:2, 4:1, 0:3, 1:0). Међутим, сваки окршај био је другачији...

Пелегрини се нада да ће капитен Венсан Компани бити спреман до недеље, мада је Белгијанац у последње време у прилично лошој форми и питање је да ли је он уопште најбољи избор у овом тренутку и треба ли форсирати његов наступ на “Театру снова”.

Чилеанац од четворице нападача које има на располагању не може да рачуна на двојицу, Вилфреда Бонија и Стевана Јоветића, који су повређени, а ни Агуеро, ни Един Џеко не бриљирају у последње време. Попут Аргентинца, и Џеко се мучи и има само два постигнута гола у последњих 15 наступа у Лиги, четири укупно у сезони.

Давид Силва са 11 голова и Јаја Туре са осам донекле су помогли у кризном периоду, а није немогуће да Пелегрини изненади Ван Гала убацивањем Франка Лампарда од почетка, с обзиром на огромно искуство које “Френки” има и чињеницу да није ретко у каријери побеђивао и погађао против Јунајтеда. Он, иако углавном резервиста, има пет голова ове сезоне за свега 574 минута на терену.

Поређења ради, Туре је до осам стигао за 1.963 минута у игри.

Пелегрини жели да растерети свој састав истичући да је све, само не изненађење то што Јунајтед дочекује дерби боље пласиран. Чилеанац тврди да уопште није импресиониран играма Ван Галовог састава, с обзиром на то да му се колега редовно борио за титуле, што сада није случај, и с обзиром на то ко је и за колико новца доведен прошлог лета.

“Нисам импресиониран, очекивао сам више од њих, јер је Ван Гал менаџер који је увек играо офанзивно и освајао титуле. Јунајтед је довео много добрих играча попут Ди Марије и Фалкаа, Хуана Мате пола године пре тога. Тако да, ако ме питате за њихову добру форму, ја могу да кажем да сам само изненађен што нису раније почели да побеђују... Они су јако добар састав”, рекао је.

Уколико Сити победи, биће то први пут у историји да је Јунајтед од неког клуба доживео пет узастопних пораза.

“За мене, реми никад није добар резултат, иако сам свестан да тренутно не бележимо резултате који су потребни на гостовањима. Једноставно, 2015. година није добра за нас...”, рекао је Пелегрини, којег су многи већ сменили.

“Упркос томе што смо изгубили на три последња гостовања, нисмо у хаосу, верујте ми. И нећемо се задовољити ремијем. Ако неко буде победио у недељу, шта год било, не сме да помисли да је решио посао, јер потом има још шест утакмица до краја”.

Не мењај тим који побеђује?

С друге стране, Ван Гал неће моћи да рачуна на суспендованог Фила Џонса и повређеног Лука Шоа. За Робина ван Персија рекао је да се вратио тренинзима, али да неће бити спреман до недеље, а да у овом тренутку није сигуран у којој мери је Крис Смолинг способан за физичке напоре који се очекују.

“Тим који побеђује се не мења. То је енглеска пословица. Али, ја увек држим очи широм отворене”, рекао је и додао: “Некада је потребно сагледати и квалитете противничког тима и донети одлуку у разговору са својим стручним штабом, није увек поента само рећи: Не мењам тим, овај игра добро”.

Навијачима је поручио...

“Наравно да сви ми у клубу, као и они, сањамо о победи у дербију. Сваки играч сања о томе. Уверио сам се колико је ово важно и колико је свака победа над ривалом велика. Ако ме питате, јесам самоуверен јер једноставно верујем у играче које водим”, рекао је Ван Гал.

Недеља у 17:00.

Могући састави...

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД: Де Хеа – Валенсија, Џонс, Рохо, Блинд – Карик – Фелаини, Ерера, Мата, Ди Марија – Руни.

МАНЧЕСТЕР СИТИ: Харт – Забалета, Компани, Мангала, Клиши – Туре, Фернандињо – Милнер, Силва, Насри – Агуеро.

Коментари / 0

Оставите коментар