Najava spektakla: Mančester Junajted - Mančester Siti!

Počelo je 1881. godine utakmicom Vest Gordon - Njuton Hit, a biće nastavljeno u nedelju, kada će sve "prštati" na "Old Trafordu".

Fudbal 11.04.2015 | 14:00
Najava spektakla: Mančester Junajted - Mančester Siti!

Mančester junajted – Mančester siti, nedelja u 17 časova, 169. put!

A, prvi derbi odigran je davne 1881. godine, kada je Njuton Hit (Junajted) kao gost pobedio Vest Gordon (Siti) rezultatom 0:3.

Mnogo toga izdogađalo se do danas, češće u korist crvenih, u poslednje vreme više u korist svetlo plavih, ali predstojeći derbi grada biće specifičan po nekoliko osnova. Jedan je i taj što će oba tima juriti jubilarne pobede nad komšijama, Junajted 70, a Siti 50.

Važnije od toga, svakako, menadžerima Luju van Galu i Manuelu Pelegriniju jeste borba za plasman u Ligu šampiona, jer malo ko u Engleskoj pa i šire smatra da bilo ko do kraja lige može da ugrozi prednost Čelsija na vrhu tabele.

Za to što je prvenstvo praktično rešeno već u aprilu, iako se Žoze Murinjo s tim ne slaže, ali i to što ih je u međuvremenu prešišao Arsenal, Arsena Vengera, zaslužni su i jedni i drugi. Junajted je tome doprineo očajnim igrama u 2014, a Siti u 2015. godini.

Van Galov sastav, koji se konačno konsolidovao, uspeo je serijom od 10 pobeda u poslednjih 11 mečeva na “Old Trafordu” da prestigne Siti na tabeli, jer je šampion računajući i poslednji meč u 2014. godini, pobedio na samo pet od 13 poslednjih mečeva u ligi, uz podatak da ima tri poraza u nizu na gostovanjima. U 2015. skor prvaka je 5-4-4!

Za to vreme, na drugoj strani grada radilo se predano, pa “đavoli” rivale dočekuju svesni da su na osam od poslednjih deset mečeva kod kuće postigli tri i više golova i uglavnom pobeđivali već na poluvremenu.

Ali, tradicija je “debelo” na strani Pelegrinijevog tima!

Od poslednjih sedam ligaških derbija, Siti je dobio šest, a poslednji put nadigran je 9. decembra 2012. godine kada je na “Etihadu” bilo 2:3. Siti je Junajtedu dao bar dva gola u poslednje tri utakmice, ali je pitanje ko će u nedelju da bude zadužen za egzekuciju.

Trebalo bi napred da počne Serhio Aguero, ali fantastični napadač nikako da se vrati u golgetersku formu od kada je zbog povrede mišića propustio sedam utakmica u decembru i januaru, kada je i krenuo ponor ekipe. Aguero je u prvih 15 kola postigao 14 golova, a od kad se oporavio – samo tri na 11 nastupa u Premijer ligi, nijedan od 21. februara i pobede nad Njukaslom od 5:0.

Od tada je prošlo pet utakmica i više od 500 minuta igre, a tome treba dodati i dvomeč osmine finala Lige šampiona protiv Barselone...

S druge strane, najbolji strelac u istoriji mančesterskih derbija, Vejn Runi, namestio je nišanske sprave i počeo da pogađa, a mrežu Sitija pogađao je čak 11 puta u karijeri, kao igrač Junajteda.

Šta bi moglo da presudi u nedelju? Teško je reći, jer je gotovo nemoguće izvući sličnosti iz prethodnih mečeva dva moćna sastava, osim toga što su “građani” dobili poslednja četiri (1:2, 4:1, 0:3, 1:0). Međutim, svaki okršaj bio je drugačiji...

Pelegrini se nada da će kapiten Vensan Kompani biti spreman do nedelje, mada je Belgijanac u poslednje vreme u prilično lošoj formi i pitanje je da li je on uopšte najbolji izbor u ovom trenutku i treba li forsirati njegov nastup na “Teatru snova”.

Čileanac od četvorice napadača koje ima na raspolaganju ne može da računa na dvojicu, Vilfreda Bonija i Stevana Jovetića, koji su povređeni, a ni Aguero, ni Edin Džeko ne briljiraju u poslednje vreme. Poput Argentinca, i Džeko se muči i ima samo dva postignuta gola u poslednjih 15 nastupa u Ligi, četiri ukupno u sezoni.

David Silva sa 11 golova i Jaja Ture sa osam donekle su pomogli u kriznom periodu, a nije nemoguće da Pelegrini iznenadi Van Gala ubacivanjem Franka Lamparda od početka, s obzirom na ogromno iskustvo koje “Frenki” ima i činjenicu da nije retko u karijeri pobeđivao i pogađao protiv Junajteda. On, iako uglavnom rezervista, ima pet golova ove sezone za svega 574 minuta na terenu.

Poređenja radi, Ture je do osam stigao za 1.963 minuta u igri.

Pelegrini želi da rastereti svoj sastav ističući da je sve, samo ne iznenađenje to što Junajted dočekuje derbi bolje plasiran. Čileanac tvrdi da uopšte nije impresioniran igrama Van Galovog sastava, s obzirom na to da mu se kolega redovno borio za titule, što sada nije slučaj, i s obzirom na to ko je i za koliko novca doveden prošlog leta.

“Nisam impresioniran, očekivao sam više od njih, jer je Van Gal menadžer koji je uvek igrao ofanzivno i osvajao titule. Junajted je doveo mnogo dobrih igrača poput Di Marije i Falkaa, Huana Mate pola godine pre toga. Tako da, ako me pitate za njihovu dobru formu, ja mogu da kažem da sam samo iznenađen što nisu ranije počeli da pobeđuju... Oni su jako dobar sastav”, rekao je.

Ukoliko Siti pobedi, biće to prvi put u istoriji da je Junajted od nekog kluba doživeo pet uzastopnih poraza.

“Za mene, remi nikad nije dobar rezultat, iako sam svestan da trenutno ne beležimo rezultate koji su potrebni na gostovanjima. Jednostavno, 2015. godina nije dobra za nas...”, rekao je Pelegrini, kojeg su mnogi već smenili.

“Uprkos tome što smo izgubili na tri poslednja gostovanja, nismo u haosu, verujte mi. I nećemo se zadovoljiti remijem. Ako neko bude pobedio u nedelju, šta god bilo, ne sme da pomisli da je rešio posao, jer potom ima još šest utakmica do kraja”.

Ne menjaj tim koji pobeđuje?

S druge strane, Van Gal neće moći da računa na suspendovanog Fila Džonsa i povređenog Luka Šoa. Za Robina van Persija rekao je da se vratio treninzima, ali da neće biti spreman do nedelje, a da u ovom trenutku nije siguran u kojoj meri je Kris Smoling sposoban za fizičke napore koji se očekuju.

“Tim koji pobeđuje se ne menja. To je engleska poslovica. Ali, ja uvek držim oči širom otvorene”, rekao je i dodao: “Nekada je potrebno sagledati i kvalitete protivničkog tima i doneti odluku u razgovoru sa svojim stručnim štabom, nije uvek poenta samo reći: Ne menjam tim, ovaj igra dobro”.

Navijačima je poručio...

“Naravno da svi mi u klubu, kao i oni, sanjamo o pobedi u derbiju. Svaki igrač sanja o tome. Uverio sam se koliko je ovo važno i koliko je svaka pobeda nad rivalom velika. Ako me pitate, jesam samouveren jer jednostavno verujem u igrače koje vodim”, rekao je Van Gal.

Nedelja u 17:00.

Mogući sastavi...

MANČESTER JUNAJTED: De Hea – Valensija, Džons, Roho, Blind – Karik – Felaini, Erera, Mata, Di Marija – Runi.

MANČESTER SITI: Hart – Zabaleta, Kompani, Mangala, Kliši – Ture, Fernandinjo – Milner, Silva, Nasri – Aguero.

Komentari / 0

Ostavite komentar