На помолу побуна против санкција Русији?

У Европској унији расте незадовољство санкцијама према Москви и на помолу је својеврсна побуна коју предводи Грчка, а придружиће јој се, по свему судећи, Мађарска, Словачка и Кипар. ЕУ припрема тајни план за искључење Грчке из еврозоне, пише "Тајмс".

Свијет 10.04.2015 | 22:58
На помолу побуна против санкција Русији?

Ригидан однос Европе према Грчкој стратешки је поклон који је ЕУ дала руском председнику Владимиру Путину као на тацни и који он неће одбити, наводи британски дневник Дејли телеграф, преноси Тањуг.

Брисел је својим понашањем, сам гурнуо грчког премијера Алексиса Ципраса у Путинов загрљај и руски председник је сам рекао да његова посета Москви "није могла доћи у бољем тренутку".

Ципрас је из Москве поручио да је Грчка суверена земља са неупитним правом да користи своју геополитичку улогу.

Санкције Европске уније према Русији истичу у јуну уколико се 28 земаља не сложи да их продужи.

Ципрас је, међутим, већ наговестио своје противљење томе, а евентуални вето Грчке на санкције охрабриће мађарског премијера Виктора Орбана да се придружи тој побуни.

Словачка такође полако напушта оно што је некад био јединствен (мада несложан) ЕУ фронт за одвраћање Кремља од нових корака у Украјини.

Брисел би могао једну чланицу да доведе у ред, али не и више непослушних земаља. ЕУ постаје немоћна пред сопственом интерном "петом колоном", пише британски лист.

Непотребно је рећи да би необнављање санкција у тренутку када је Донбас још под контролом проруских снага, ставило клипове у точкове америчко-европских односа, додатно слабећи Северноатлантску алијансу и оно што остаје од западне безбедносне структуре.

"Тајмс": Тајни план ЕУ за искључење Грчке из еврозоне

Чланице ЕУ припремају тајни план за искључење Грчке из еврозоне у случају банкротства земље у мају ове године, објавио је британски Тајмс.

Тврди се да је у документу, који је припремило Министарство финансија Финске у сарадњи са Немачком, реч о могућем искључењу, а аутори текста упозоравају да се овог пролећа мора донети "веома тешка политичка одлука".

Према наводима листа, Финска сматра да евро може да преживи искључење Грчке, захваљујући мерама и реформама Европске централне банке које је спровела последњих година, пренео је Спутњик.

Крајем фебруара Грчка се договорила са еврозоном о продужетку антикризне помоћи на четири месеца, док су почетком априла власти те земље представиле програм економских мера који треба да убеди међународне кредиторе да издвоји Атини кредитни пакет који се налази на чекању, а потребан је да би се избегао банкрот Грчке.

Извор: РТС

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сви који желе слободу

10.04.2015 17:58

Сви који желе слободу, али баш слободу, требају подржати руску борбу за тим степеном у човјечанству. Овако више не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

10.04.2015 21:29

О каквој ти слободи говорис само птице знају.Грцка је вец деценијама пропала и бакнрот дрзава, а рус само види корист у овој ситуацији и ниста висе.Руси покусавају увуци у дузницко ропство сто висе дрзавица које су јадне и биједне и које су се саме забавиле о себи. Политика Русије коју предводи кепец је погубна јер само 6 мјесеци санкција и становниство је на кољенима а он се и даље курци.Њему је најбитније да је цијена вотке остала непромијењена , јер им је плата у вотки.

Name

ре: нико битан

11.04.2015 06:33

Ти си стварно смијесан. Ако некад сакупис коју марку, отпутуј до Русије па це ти бити јасно каква је то сила од дрзаве. Треба да се окренемо западу који нас је задњих 100 година убијао, пљацкао, палио ? Е па "неце да мозе" висе ! У Републици Српској и Србији висе неце кроцити западна цизма.. нити прелетети западни борбени авион. То њих боли, схватили су да су браца Руси стали у насу одбрану :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

11.04.2015 11:15

Једва чекам да видим крај америчког послушника 3. рајха (ЕУ). Руси су срушили 2. па имају моралну обавезу да сруше и трећи, а то ће бити веома брзо јер ће се он сам урушити. Ангела џаба ти све, пада влада (бриселска).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.12.04.2015

12.04.2015 14:10

Полако ал сигурно се руши,фашистичка,Европа,таку Европу нека ђаво носи.Далеко им кућа.

ОДГОВОРИТЕ