Албанци се надају након ЦГ - РУС 0:3!

Чим је УЕФА казнила Црногорце због напада на Акинфејева, у Албанији се појавио оптимизам да би то могао да буде коначан епилог прекинуте утакмице у Београду.

Фудбал 10.04.2015 | 17:00
Албанци се надају након ЦГ - РУС 0:3!

На прекинуту утакмицу Србија – Албанија, после које је УЕФА донела контроверзну пресуду, помало смо заборавили, али далеко од тога да је случај решен и да је ствар готова.

Јер, недуго после одлуке Дисциплинске комисије УЕФА да Србији додели победу од 3:0, али јој истовремено одузме три бода (уз финанијске казне и једнима и другима и затварање капија за наше навијаче до краја квалификација), и српски и албански савез жалио се Суду за спортску арбитражу у Лозани.

Тек када се ЦАС буде изјаснио по том питању, моћи ћемо да кажемо да је случај затворен, иако су заиста ретки случајеви када Лозана поништава одлуке донете у Ниону (УЕФА) и Цириху (ФИФА).

У међувремену, у нашем комшилуку, догодио се нови инцидент током утакмице Црна Гора – Русија, када су навијачи домаће репрезентације погодили бакљом у главу и врат голмана Русије Игора Акинфејева и нанели му опекотине због којих је завршио у болници.

УЕФА је у овом случају донела одлуку да утакмицу региструје резултатом 0:3, Црногорцима затвори капије за наредну утакмицу и узме им 50.000 евра, док су Руси кажњени са 25.000 евра због преступа својих навијача у Подгорици, 27. марта.

Оба савеза прихватила су одлуку из Ниона без жалби.

Тако је после нових усташких поклича на утакмици Хрватска – Норвешка, УЕФА затворила и стадионе на којима ће Хрвати бити домаћини у наставку квалификација, а та казна стићи ће их када буду угостили Италију. У финишу квалификација играће се пред празним трибинама и у Београду и у Подгорици и у Загребу или Сплиту.

Међутим, не и у Тирани, где ће на јесен Албанија дочекати Србију. Судећи према писањима албанских медија, наши јужни суседи надају се да ће тада имати још три бода више на свом конту, јер у пресуди УЕФА у корист Русије, после Подгорице, виде своју шансу и повлаче паралелу између нереда који су се одиграли на стадионима Будућности и Партизана.

Иако је чињеница да руски фудбалери ничим нису изазвали домаће навијаче да их гађају бакљама и тврдим предметима, за разлику од Албанаца који су се залетели на Стефана Митровића у тренутку док је он спуштао заставу и сада већ чувени дрон, Албанци се надају да ће Суд за спортску арбитражу у Лозани пресудити у њихову корист и поништити одлуку УЕФА да утакмицу региструје резултатом 3:0.

Какве су шансе да се то догоди и да ли је тај оптимизам оправдан? Тешко је рећи, јер нисмо једном били непријатно изненађени одлукама које су стизале са виших инстанци, што у спорту, што у ширем смислу.

Табела Групе И после четири одигране утакмице: Португал 9, Данска 7, Албанија 7, Србија 1, Јерменија 1.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

10.04.2015 15:10

Само плако има разлике измедју Србије-Албаније,и МНО-Русиа!!!Албанци Дј....Д су то провоцирали ,а Црна Гора је У**ала ствар скроз!!Албанци су једноставни Неандеталери !!!То,је То!?

ОДГОВОРИТЕ