Albanci se nadaju nakon CG - RUS 0:3!

Čim je UEFA kaznila Crnogorce zbog napada na Akinfejeva, u Albaniji se pojavio optimizam da bi to mogao da bude konačan epilog prekinute utakmice u Beogradu.

Fudbal 10.04.2015 | 17:00
Albanci se nadaju nakon CG - RUS 0:3!

Na prekinutu utakmicu Srbija – Albanija, posle koje je UEFA donela kontroverznu presudu, pomalo smo zaboravili, ali daleko od toga da je slučaj rešen i da je stvar gotova.

Jer, nedugo posle odluke Disciplinske komisije UEFA da Srbiji dodeli pobedu od 3:0, ali joj istovremeno oduzme tri boda (uz finanijske kazne i jednima i drugima i zatvaranje kapija za naše navijače do kraja kvalifikacija), i srpski i albanski savez žalio se Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Tek kada se CAS bude izjasnio po tom pitanju, moći ćemo da kažemo da je slučaj zatvoren, iako su zaista retki slučajevi kada Lozana poništava odluke donete u Nionu (UEFA) i Cirihu (FIFA).

U međuvremenu, u našem komšiluku, dogodio se novi incident tokom utakmice Crna Gora – Rusija, kada su navijači domaće reprezentacije pogodili bakljom u glavu i vrat golmana Rusije Igora Akinfejeva i naneli mu opekotine zbog kojih je završio u bolnici.

UEFA je u ovom slučaju donela odluku da utakmicu registruje rezultatom 0:3, Crnogorcima zatvori kapije za narednu utakmicu i uzme im 50.000 evra, dok su Rusi kažnjeni sa 25.000 evra zbog prestupa svojih navijača u Podgorici, 27. marta.

Oba saveza prihvatila su odluku iz Niona bez žalbi.

Tako je posle novih ustaških pokliča na utakmici Hrvatska – Norveška, UEFA zatvorila i stadione na kojima će Hrvati biti domaćini u nastavku kvalifikacija, a ta kazna stići će ih kada budu ugostili Italiju. U finišu kvalifikacija igraće se pred praznim tribinama i u Beogradu i u Podgorici i u Zagrebu ili Splitu.

Međutim, ne i u Tirani, gde će na jesen Albanija dočekati Srbiju. Sudeći prema pisanjima albanskih medija, naši južni susedi nadaju se da će tada imati još tri boda više na svom kontu, jer u presudi UEFA u korist Rusije, posle Podgorice, vide svoju šansu i povlače paralelu između nereda koji su se odigrali na stadionima Budućnosti i Partizana.

Iako je činjenica da ruski fudbaleri ničim nisu izazvali domaće navijače da ih gađaju bakljama i tvrdim predmetima, za razliku od Albanaca koji su se zaleteli na Stefana Mitrovića u trenutku dok je on spuštao zastavu i sada već čuveni dron, Albanci se nadaju da će Sud za sportsku arbitražu u Lozani presuditi u njihovu korist i poništiti odluku UEFA da utakmicu registruje rezultatom 3:0.

Kakve su šanse da se to dogodi i da li je taj optimizam opravdan? Teško je reći, jer nismo jednom bili neprijatno iznenađeni odlukama koje su stizale sa viših instanci, što u sportu, što u širem smislu.

Tabela Grupe I posle četiri odigrane utakmice: Portugal 9, Danska 7, Albanija 7, Srbija 1, Jermenija 1.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JA

10.04.2015 15:10

Samo plako ima razlike izmedju Srbije-Albanije,i MNO-Rusia!!!Albanci Dj....D su to provocirali ,a Crna Gora je U**ala stvar skroz!!Albanci su jednostavni Neandetaleri !!!To,je To!?

ODGOVORITE