Кад се поквари језик поквари се и народ

"Да ли би могао да добијем ваш аутограм", наравно, али каже се "Да ли бих могао да добијем ваш аутограм", једна је од порука које на великим плакатима красе београдске улице, а све у циљу акције "Негујемо српски језик", која је јуче покренута у Београду.

Република Српска 10.04.2015 | 08:13
Кад се поквари језик поквари се и народ

Једанаест познатих личности, међу којима су глумци Тихомир Станић, Наташа Марковић и Аница Добра, водитељ Зоран Кесић, те музичари Аца Селтик и Марчело, фотографисало се држећи Правопис српског језика, Нормативну граматику српског језика и Речник српског језика у издању Матице српске, као и Српски језички приручник и Граматику српског језика.

На фотографијама су исписане и кратке поруке, којима се скреће пажња на најчешће говорне грешке.

Тихомир Станић спада у оне глумце који његују српски језик и правопис, те инсистрирају на што тачнијем и бољем кориштењу језика, како у свакодневном животу, тако и у позоришту и на филму, а радо се одазвао овој акцији.

"Јако ме је обрадовало када су ме звали да се прикључим овој акцији и мислим да је крајње вријеме да се покрене питање очувања српског језика", истакао је Станић.

Он наводи да је један од оних што никада није и неће да игра у страним продукцијама, јер не зна стране језике него покушава српски да говори што боље. Такође истиче да је ситуација о питању очувања и његовања српског језика и више него алармантна.

"Имате на јавним функцијама и у политичком животу неписмене људе, а они имају прилику да се тако често појављују у медијима те да дају катастрофалан примјер, тако да је све скупа ситуација и више него алармантна", истиче Станић.

Градски секретар за културу града Београда Владан Вукосављевић истакао је да је неопходно удруженим снагама упозорити јавност да "језик трпи у времену у ком живимо".

"Установе културе у престоници, каква је Београд, морају да сарађују, без обзира на своје формалне надлежности", рекао је Вукосављевић.

Оно што у данашњем времену представља опасност по језик је писање искључиво малим словом и без интерпункције, карактеристично за друштвене мреже.

Српски лингвиста Милорад Телебак посљедњих 20 година бори се да што више очува српски језик, али тешка срца признаје да му је мука да више о томе говори јер сваки дан прича, али узалуд.

"Пошто сам у тој мисији, читав радни вијек, а посебно посљедњих 20 година, нема начина на који не радим на очувању језика, како на телевизији и радију, тако и у новинама и књигама", каже Телебак и истиче да му је кућа сервис језичких информација.

"Људи зову у свако доба и питају, и добро је да зову, и док још има свијести да није свеједно како ће шта рећи и написати и то је неки квалитет", каже Телебак.

Он наводи да нам је језик запуштен, упуштен и напуштен и да то апсолутно граничи с крајњом неодговорношћу, недисциплином, како националном тако грађанском.

"Поздрављам сваки могући покушај да се људи освјешћују и да се враћају ономе од чега није требало ни да одемо. Камо среће да што прије и појединци и институције ураде нешто о овом питању", истиче Телебак.

Према његовим ријечима, данас се према језику врло лоше односи и онда ни нама не може бити боље јер народ и језик дијеле судбину.

"Нити има језика без народа нити народа без језика, кад се поквари језик, поквари се и народ", завршио је Телебак.

Први дио акције трајаће, како је најављено, мјесец дана, када ће јавно бити приказано 11 честих језичких недоумица, а планирано је и десетак нових током маја.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Зоки

10.04.2015 06:39

А кад његујемо СРПСКИ ЈЕЗИК а сто онда кажу НЕДЈЕЉА и ПОЊЕДЕЉАК ? То није СРПСКИ ЈЕЗИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОФЕСОР

10.04.2015 07:39

исправно је ПОНЕДЈЕЉАК, а не ПОЊЕДЕЉАК

Name

васкрсија

10.04.2015 08:14

Риба с главе смрди!!! У Републици Српској зна се ко је глава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рон

10.04.2015 10:18

Него који је, Зока? :Д

Name

леле куку

10.04.2015 09:18

Српски, а и сваки други језик је лијеп, мени је највећи блам и врх неписмености када на тв у слушам и гледам неку емисију а оно мијеша екавицу, ијекавицу и ко зна шта још....ријетко сам чула да неко из БЛ или Бијељине говори чистим језиком па ма за коју варијанту се опредијелио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

10.04.2015 10:13

У,ХЕРЦЕГОВИНИ СЕ ЈЕДИНО ПРИЦА ЧИСТО СРПСКИ ЈЕЗИК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

10.04.2015 10:43

Срамота да касу Срби на Ртв недјеља и поњедељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лапсус Лингуае

10.04.2015 18:17

"Јако ме је обрадовало када су ме звали да се прикључим овој акцији и мислим да је крајње вријеме да се покрене питање очувања српског језика", истакао је Станић. _____ Ја бих то рекао, рецимо овако ____ Много/Збиља сам се обрадовао позиву да се прикључим овој акцији. Сматрам да је крајње вријеме отпочети активности у вези са очувањем граматички исправног српског језика. _____ Гдине Станић,чини ми се да ви ту мало можете помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало по мало

12.04.2015 07:54

Кад би хтели медији,политицари и остале јавне лицности да говоре српски,проблема не би ни било.Треба донети закон који би ститио језик,преводити увезену робу и рекламе по селима и градовима који нису написани слузбеним дрзавним језиком.

ОДГОВОРИТЕ