Овако вам тијело поручује да сте под стресом

Нутриционисткиња Шарлот Ватс тврди да стрес избацује храњиве ствари из нашег организма, због чега се појављује у неким облицима у којима га не бисмо очекивали.

Здравље 10.04.2015 | 06:07
Овако вам тијело поручује да сте под стресом

Имате ли беле тачкице на ноктима или вам крваре десни? Стручњаци упозоравају – то су знакови којима вам тело говори да сте под стресом.

"Стресни периоди брже троше хранљиве материје, јер цео организам, од мозга, хормона и имунитета, ради на вишем и бржем нивоу, објашњава Ватсова.

Ватсова у својој новој књизи о стресу и здрављу истиче седам изненађујућих знакова стреса, као и храну којом се могу надокнадити храњиве материје.

1. Испуцали крајеви усана

До овога долази због недостатка витамина Б, а нарочито витамина Б6. Витамин Б је важан за здравље нервног система и за добијање енергије из угљених хидрата, масти и протеина из хране.

Витамин Б можете надокнадити ако једете шаргарепу, пилетину, јаја, рибу, месо, грашак, спанаћ, сунцокретове семенке, банане, грашак, броколи, кромпир...

2. Шкљоцање вилице

Изазива га недостатак витамина Б5, који се често назива "антистресним витамином" јер помаже у производњи хормона надбубрежне жлезде и холестерола (који је неопходан за стварање нових ћелија).

Дугорочни стрес често се одражава кроз шкљоцање вилице и шкрипање зубима, делом зато што се у стресу више грче мишићи лица, али и због недостатка витамина Б5.

За надокнаду овог витамина препоручује се да једете говедину, јаја, свеже поврће, печурке, морску рибу...

3. Беле тачкице на ноктима

Иако се беле тачкице на ноктима често повезују с недостатком калцијума, оне су заправо индикатор ниске количине цинка у организму.

Цинк је врло важан за имунитет и производњу хормона, међу којима су инсулин и полни хормони. Ниво цинка можете надокнадити рибом, месом, сунцокретовим семенкама, орашастим плодовима и шкољкама, раковима...

4. Измене затвора и дијареје

До овога долази због мањка магнезијума, који је битан минерал и ког је око 70 одсто у костима, а преосталих 30 одсто у меким ткивима и телесним течностима.

Магнезијум трошимо у већим количинама када смо под стресом и када једемо шећер.

Опуштање мишића и мозга, али и мишића система за варење након стреса зависи од магнезијума.

Магнезијум можемо надокнадити хељдом, орасима, сојом, тамнозеленим поврћем, шаргарепом, грашком, слатким кромпиром, семенкама сунцокрета, сочивом, авокадом...

5. Крварење десни

Осетљиве десни указују на мањак витамина Ц, који је антиоксиданс и који је потребан за најмање 300 метаболичких функција у телу.

Витамин Ц помаже у производњи антистресног хормона, интерферона и потребан је у производњи колагена, од ког настају ткива.

За конзумацију витамина Ц треба јести бобичасто воће, зелено поврће, шпарглу, авокадо, броколи, дињу, кељ, манго, лук, ананас, спанаћ, јагоде...

6. Тврде брадавице на рукама и ногама

Те брадавице настају због мањка витамина Е."Ћурећа" кожа (фоликуларна кератоза) повезана је и са смањеним нивоом витамина А који делује с витамином Е.

Витамин Е штити масне телесне површине и потребан је код плодности, а низак ниво у организму манифестује се кроз тврђе брадавице по рукама и ногама.

Овај витамин помаже и код боље циркулације, нормалног згрушавања крви, ожиљака, крвног притиска и боље производње сперматозоида.

У храни се витамин Е може пронаћи у тамнозеленом лиснатом поврћу, махунаркама, орасима, семенкама, житарицама, смеђој рижи, јајима...

7. Честе упале грла и плућа

Упале могу изазване због мањка витамина А. Витамин А неопходан је за ноћни вид (да, шаргарепа може помоћи да видите у мраку!)

За надокнаду витамина А нутриционисти препоручују животињску јетру, рибље уље, зелено, црвено, наранџасто и жуто воће и поврће – марелице, шпаргле, броколи, дињу, шаргарепу, бундеву, паприке...

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар