Анализа: Тенисери би били пријатељи, али...

...правила игре су другачија! ШТА СЕ ДЕШАВА ИЗА КУЛИСА? Тенис - ривалитет или пријатељство? Избор је обично на страни првога. Али, то не значи да у суровом свету белог спорта нема великих пријатеља. Прилазак мрежи, загрљај, стисак руке, понекад и пољубац, размена кратких речи. И то је то. Одлазак у свлачионицу и више није познато шта се дешава иза кулиса. Осим ако нам то сами актери не открију.

Тенис 10.04.2015 | 16:40
Анализа: Тенисери би били пријатељи, али...

Новак Ђоковић и Енди Мареј су познају 15 година, такмиче се и друже од малена. Сматрало се да су веома добри пријатељи, али да ипак није тако, схватили смо после венчања најбољег играча света на којем Мареј није био гост, нити је српски тенисер позван на његову свадбу у суботу.

И то је у реду. Ривали тешко могу бити најбољи другари, али није реткост.

Ана и Јелена

Наша бивша репрезентативка, сада тренер, Катарина Крнета (девојачко Мишић), која је имала прилике да ради и са Аном Ивановић, каже да границу између ривалитета и пријатељства постављају само тенисери.

“По мом мишљењу, то је индивидуална ствар. Док сам рецимо ја играла, моја велика ривалка на терену била је Драгана Зарић. А данас, она и ја смо веома добре пријатељице, јако смо блиске. Чак и док смо играле, било је тако. Меч је једно, оно после њега друго. Ако се пронађеш са неким, то је то. Мечеви не утичу на те ствари. Мени је и Татјана Јечменица била ривалка, па смо сада у веома коректним односима”, каже Катарина.

Тенисери и тенисерке као и сви други, бирају пријатеље по свом избору.

“Свако бира пријатеља по сензибилитету. Ако не кликне нешто међу њима, нема ни пријатељства. Ана Ивановић и Јелена Јанковић су другачије, оне се можда неће дружити, али то не значи да су у лошим односима. Видите Ану Ивановић и Сорану Кирстеу, оне су сјајне другарице. Код тенисера је другачије, они се сви са свима друже, али код њих пријатељ и друг нису исто. Мушки карактер је лакши, жене су мало сујетније”, закључила је Катарина Крнета.

Серена и Каролина Возњацки

У свету тениса има сјајних примера пријатељства. Чак и данас. Серена Вилијамс и Каролина Возњацки су типичан пример.

“Дај, повуци се и пусти и нас мало да побеђујемо”, чувена је реченица коју је Каролина изрекла својој пријатељици која јој то није замерила.

Напротив, Серена у новом издању априлског “Вога” открива како другује са Данкињом и како је њихово пријатељство ојачало после раскида Каролине и голфера Рорија Мекилроја.

“Рекла ми је да је очајна. Спремала је девојачко вече, и на крају ништа од свега. Рекла ми је, дај да разбијемо једном тај мит о томе да тенисерке не могу бити пријатељице”, открила је Серена.

“Попсок”

Ако не знате шта у тениском жаргону однедавно значи “Попсок” или “Посписок”, онда ћете добити одговор, реч је о пријатељству канадског тенисера Васека Поспишила и Американца Џека Сока. Они су то пријатељство зачели прошле године титулом у дублу на Вимблдону. Данас су просто нераздвојни.

“Кад причам о њему личи ми помало као да причам о својој девојци, толико је јака хемија међу нама! Оба смо опуштени момци. Васек учи да свира гитару током путовања, путујемо заједно. И ја му дајем часове. И сам учим. Има одличан смисао за хумор. Ја сам саркастичнији, али нам је лепо”, каже Сок, док Поспишил каже да је међу њима развијена јака нит пријатељства.

Навратилова и Крис Еверт

И у историји је било сличних ствари. Али углавном је правило, ако сте у врху, теже је имати пријатеље међу ривалима. Али Мартина Навратилова и Крис Еверт су током плодних каријера биле велике ривалке и веома хладне једна према другој. Тек кад су окачиле рекет о клин, почеле су да се друже и посећују. Мартина је чак звала и кКрис да јој се придружи у мисији пењања на Килиманџаро, недуго пошто је добила битку са канцером.

“Ближе смо једна другој него икад. Можда јер се не такмичимо! Редовно комуницирамом мејлом, причамо о приватним животима. бринемо једна о другојх и више него што би свака признала”, рекла је једном Навратилова.

На крају, кад се светла арена погасе, остаје оно иза. Пријатељство. У спорту, оно је најбитније. Јер ривалитет траје краће, ово друго може да буде за цео живот.

Новак Ђоковић је још пре неколико година, причајући о ривалитету са играчима такозване “велике четворке”, Федерером, Надалом и Марејем рекао следеће:

“Како можете да будете најбољи пријатељ са неким ко је толико пута са друге стране мреже? Тако је са мном, Роџером, Рафом и сада Ендијем. Имамо одличан однос једни са другима и постоји велико међусобно поштовање, али нам здрав разум говори да не можемо да будемо најбољи пријатељ и да се дружимо. Другачије ће бити када се сва четворица повучемо, тада ћемо отићи у бар, попити превише пива и сећати се свих сјајних мечева које смо имали. Али, сада држимо дистанцу”, рекао је Новак.

Коментари / 0

Оставите коментар