Analiza: Teniseri bi bili prijatelji, ali...

...pravila igre su drugačija! ŠTA SE DEŠAVA IZA KULISA? Tenis - rivalitet ili prijateljstvo? Izbor je obično na strani prvoga. Ali, to ne znači da u surovom svetu belog sporta nema velikih prijatelja. Prilazak mreži, zagrljaj, stisak ruke, ponekad i poljubac, razmena kratkih reči. I to je to. Odlazak u svlačionicu i više nije poznato šta se dešava iza kulisa. Osim ako nam to sami akteri ne otkriju.

Tenis 10.04.2015 | 16:40
Analiza: Teniseri bi bili prijatelji, ali...

Novak Đoković i Endi Marej su poznaju 15 godina, takmiče se i druže od malena. Smatralo se da su veoma dobri prijatelji, ali da ipak nije tako, shvatili smo posle venčanja najboljeg igrača sveta na kojem Marej nije bio gost, niti je srpski teniser pozvan na njegovu svadbu u subotu.

I to je u redu. Rivali teško mogu biti najbolji drugari, ali nije retkost.

Ana i Jelena

Naša bivša reprezentativka, sada trener, Katarina Krneta (devojačko Mišić), koja je imala prilike da radi i sa Anom Ivanović, kaže da granicu između rivaliteta i prijateljstva postavljaju samo teniseri.

“Po mom mišljenju, to je individualna stvar. Dok sam recimo ja igrala, moja velika rivalka na terenu bila je Dragana Zarić. A danas, ona i ja smo veoma dobre prijateljice, jako smo bliske. Čak i dok smo igrale, bilo je tako. Meč je jedno, ono posle njega drugo. Ako se pronađeš sa nekim, to je to. Mečevi ne utiču na te stvari. Meni je i Tatjana Ječmenica bila rivalka, pa smo sada u veoma korektnim odnosima”, kaže Katarina.

Teniseri i teniserke kao i svi drugi, biraju prijatelje po svom izboru.

“Svako bira prijatelja po senzibilitetu. Ako ne klikne nešto među njima, nema ni prijateljstva. Ana Ivanović i Jelena Janković su drugačije, one se možda neće družiti, ali to ne znači da su u lošim odnosima. Vidite Anu Ivanović i Soranu Kirsteu, one su sjajne drugarice. Kod tenisera je drugačije, oni se svi sa svima druže, ali kod njih prijatelj i drug nisu isto. Muški karakter je lakši, žene su malo sujetnije”, zaključila je Katarina Krneta.

Serena i Karolina Voznjacki

U svetu tenisa ima sjajnih primera prijateljstva. Čak i danas. Serena Vilijams i Karolina Voznjacki su tipičan primer.

“Daj, povuci se i pusti i nas malo da pobeđujemo”, čuvena je rečenica koju je Karolina izrekla svojoj prijateljici koja joj to nije zamerila.

Naprotiv, Serena u novom izdanju aprilskog “Voga” otkriva kako druguje sa Dankinjom i kako je njihovo prijateljstvo ojačalo posle raskida Karoline i golfera Rorija Mekilroja.

“Rekla mi je da je očajna. Spremala je devojačko veče, i na kraju ništa od svega. Rekla mi je, daj da razbijemo jednom taj mit o tome da teniserke ne mogu biti prijateljice”, otkrila je Serena.

“Popsok”

Ako ne znate šta u teniskom žargonu odnedavno znači “Popsok” ili “Pospisok”, onda ćete dobiti odgovor, reč je o prijateljstvu kanadskog tenisera Vaseka Pospišila i Amerikanca Džeka Soka. Oni su to prijateljstvo začeli prošle godine titulom u dublu na Vimbldonu. Danas su prosto nerazdvojni.

“Kad pričam o njemu liči mi pomalo kao da pričam o svojoj devojci, toliko je jaka hemija među nama! Oba smo opušteni momci. Vasek uči da svira gitaru tokom putovanja, putujemo zajedno. I ja mu dajem časove. I sam učim. Ima odličan smisao za humor. Ja sam sarkastičniji, ali nam je lepo”, kaže Sok, dok Pospišil kaže da je među njima razvijena jaka nit prijateljstva.

Navratilova i Kris Evert

I u istoriji je bilo sličnih stvari. Ali uglavnom je pravilo, ako ste u vrhu, teže je imati prijatelje među rivalima. Ali Martina Navratilova i Kris Evert su tokom plodnih karijera bile velike rivalke i veoma hladne jedna prema drugoj. Tek kad su okačile reket o klin, počele su da se druže i posećuju. Martina je čak zvala i kKris da joj se pridruži u misiji penjanja na Kilimandžaro, nedugo pošto je dobila bitku sa kancerom.

“Bliže smo jedna drugoj nego ikad. Možda jer se ne takmičimo! Redovno komuniciramom mejlom, pričamo o privatnim životima. brinemo jedna o drugojh i više nego što bi svaka priznala”, rekla je jednom Navratilova.

Na kraju, kad se svetla arena pogase, ostaje ono iza. Prijateljstvo. U sportu, ono je najbitnije. Jer rivalitet traje kraće, ovo drugo može da bude za ceo život.

Novak Đoković je još pre nekoliko godina, pričajući o rivalitetu sa igračima takozvane “velike četvorke”, Federerom, Nadalom i Marejem rekao sledeće:

“Kako možete da budete najbolji prijatelj sa nekim ko je toliko puta sa druge strane mreže? Tako je sa mnom, Rodžerom, Rafom i sada Endijem. Imamo odličan odnos jedni sa drugima i postoji veliko međusobno poštovanje, ali nam zdrav razum govori da ne možemo da budemo najbolji prijatelj i da se družimo. Drugačije će biti kada se sva četvorica povučemo, tada ćemo otići u bar, popiti previše piva i sećati se svih sjajnih mečeva koje smo imali. Ali, sada držimo distancu”, rekao je Novak.

Komentari / 0

Ostavite komentar