Усвојен акциони план за сузбијање “сиве економије”

Влада Републике Српске усвојила је данас приједлог измјена и допуна сета законских рјешења и акциони план за сузбијање "сиве економије".

Република Српска 09.04.2015 | 16:20
Усвојен акциони план за сузбијање “сиве економије”

Утврђене измјене закона односе се на измјене и допуне Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, Закона о инспекцијама, Закона о пореском поступку, Закона о систему јавних служби и Закона о комуналној полицији.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је новинарима у паузи сједнице Владе Српске да је основно опредјељење Владе да се прошире овлаштења свих контролних органа када су у питању нерегистрована дјелатност и непријављени радници, а да овлаштења за такве контроле добије и комунална полиција која их до сада није имала.

Он је нагласио да је измјенама законских рјешења предвиђено да радници могу да почну да раде тек након што буду пријављени у Пореској управи и добију идентификациону картицу, а предвиђене су и оштрије санкције, односно затварање објекта за нерегистровану дјелатност и непријављене раднике.

"Циљ ових мјера јесте прије свега да се заштите радници и добри послодавци који имају регистровану дјелатност и пријављене раднике од оних који то немају", рекао је он.

Тегелтија је нагласио да се до сада дешавало да радник никада није био пријављен у Пореској управи нити су му уплаћивани порези и доприноси због чега ће се сада прво издавати идентификационе картице новозапосленим радницима, а онда и свим запосленима у Српској.

Он је нагласио да је непријављен рад тренутно најприсутнији у грађевинарству, те услужним дјелатностима, а да се дешавало и да предузећа са јако великим профитом имају мало пријављених радника.

"Првенствени циљ ових законских рјешења није финансијски ефекат; циљ ових законских рјешења јесте заштита радника и добрих послодаваца што ће се позитивно одразити и на јавне финансије. Наш је циљ да уколико буде добрих ефеката идемо са даљим растерећењем привреде јер сматрамо да ће тиме бити пуно више оних који би из сиве зоне прешли у легалну дјелатност", истакао је Тегелтија.

Министар финансија Српске додао је и да су највећи проблеми када је ријеч о "сивој економији" - нерегистрована дјелатност, "рад на црно", нерегистровани промет и недовољна сарадња између контролних органа укључујући и републички и локални ниво.

Према његовим ријечима, огроман проблем представља и спољнотрговински промет, али да он није у надлежности ентитета.

Тегелтија је најавио да би већ у мају требао бити усвојен нови сет законских рјешења међу којима ће бити третиран и стечајни поступак.
Акционим планом до заједничких оперативних активности

Акционим планом за борбу против "сиве економије" предвиђене су заједничке оперативне активности свих инспекција, Пореске управе Републике Српске, МУП-а и Републичке управе за игре на срећу, као и координационо тијело које би рјешавало сукоб њихових надлежности, изјавила је Зора Видовић, директор Пореске управе.

Видовићева је рекла да се у овом документу налазе само оне мјере које ће довести до сузбијања "сиве економије".

"Предложили смо Влади да донесе одлуку о именовању координационог тијела за дјеловање инспекцијских органа у којем би се налазили представници свих наведених институција", рекла је Видовићева новинарима у паузи сједнице Владе Републике Српске.

Према њеним ријечима, координационо тијело састајаће се најмање једном мјесечно и рјешаваће све проблеме у вези са евентуалним преклапањем надлежности, што би значајно умањило трошкове инспекцијама и пореским обвезницима.

"Трећи дио акционог плана односи се на усавршавање инспектора, а предложили смо и да сви инспектори у Републици Српској буду сертификовани сваке четири године", рекла је Видовићева.

Она је навела и приједлог да се измјенама Закона о државним службеницима уведе трајна забрана обављања послова инспектора за све ове службенике којима се докаже корупција, без обзира на висину изречене казне.

"Мислимо да Влада треба да уђе и у ширу активност борбе против 'сиве екномије', а то је обуком грађана, свих институција, невладиних организација, како бисмо заједнички дјеловали и развијали свијест код људи шта значи плаћање пореза", рекла је Видовићева.

Она је рекла да садржај акционог плана није затворен, јер је ријеч о живој материји која ће у току године доживјети измјене.
Већа овлаштења инспекторима

Директор инспектората Републике Српске Предраг Томић рекао је да ће сви инспектори који раде у Инспекторату Републике Српске добити овлаштење за контролу одредаба о регистрацији субјеката за обављање одређене дјелатности, као и контролу одредаба о регистрацији обвезника доприноса у јединственом систему регистрације.

Према његовим ријечима, овом рјешењу се приступило да не би дошло до повећања трошкова новим запошљавањима у радној инспекцији.

"Инспекторима су дата већа овлашћења, тако да у случају да инспектор у току своје контроле открије недозвољене активности, она има право да затвори привредни објекат на најмање 15 дана", изјавио је Томић новинарима у паузи сједнице Владе Републике Српске.

Према његовим ријечима, уколико инспектор у току своје контороле констатује да неко ради нелегално, има право да конфискује и одузме сву робу и предмете.

Он је навео да ће другостепени орган бити одбор који ће формирати Влада Републике Српске.

"Одбор ће имати седам сталних чланова и четири повремена. Стални чланови ће бити представници Министарстава индустрије, енергетике и рударства, затим финансија, рада и борачко-инвалидске заштите, трговине и туризма, просторног уређења, грађевине и екологије, те Министарстава трговине и локалне управе и самоуправе", истакао је Томић.

Према његовим ријечима, инспекторат се састоји од 13 инспекција, чија су овлаштења тачно дефинисана.

"Због недостатка инспектора у појединим областима прибјегло се рјешењу да свих 248 инспектора који раде у Инспекторату Српске, добију овлаштење да могу контролисати да ли је посао легалан, да ли су уплаћени доприноси и да ли су пријављени радници", рекао је Томић.

Он је напоменуо да су раније други степен чинила ресорна министарства, али ће сада бити заступљени представници свих министарства, који ће доносити јединствене одлуке у случају жалбе онога ко је био предмет инспекцијског надзора.

Томић је напоменуо да се у Инспекторату тренутно проводи пројекат чија ће компонента бити и сертификација инспектора.

"Сертификација инспектора радиће се посредством рачунара, а сваки инспектор ће моћи да изабере једну од опција да одговара, након чега ће добити резултат", објаснио је Томић.

Извор: СРНА

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

овим гузоњама не вјерујем више ништа

09.04.2015 15:11

Ријешите ви Бирач, Бобар банку, РИТЕ Гацко, Електропривреду, Космос, итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

09.04.2015 16:19

ОВА ЖЕЉКА "УБИЈА" ПРАВНИКЕ ПО МИНИСТАРСТВИМА ТЕРАЈУЋИ ИХ ДА "ЗБРДА-ЗДОЛА" ПИШУ "БЕЗВЕЗНЕ" НАЦРТЕ ЗАКОНА КОЈИ СУ "У СУКОБУ" САМИ СА СОБОМ, ДРУГИМ ЗАКОНИМА, УСТАВОМ, КОНВЕНЦИЈАМА И ЧИТАВИМ НОРМАЛНИМ СВЕТОМ... КАЖУ ПРАВНИЦИ ДА ЖЕЉКА НЕ ОДУСТАЈЕ, ЈЕР ОНА НЕ ЗНА ШТА ЗНАЧИ ИЗРАЗ "КОЛИЗИЈА ЗАКОНА" И ДО ЧЕГА ТО СВЕ МОЖЕ ДОВЕСТИ, ЈЕР ТАЈ ИЗРАЗ ПО ЊЕНОМ МИШЉЕЊУ НЕ ПОСТОЈИ У "ПРАВУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ" КОЈИ ОНА НАВОДНО "ОДЛИЧНО ПОЗНАЈЕ", ИНАЧЕ ЗА ЊУ ЈЕ НАЈБИТНИЈИ ВЕЛИЧИНА И БРОЈ НОВИХ ИЗМЈЕНА, А СУШТИНА ... ПА ОНА ЗНА ДА ОНА НЕЋЕ ТЕ ЗАКОНЕ ИМПЛЕМЕНТИРАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

09.04.2015 18:04

ХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХА ОВИ НИСУ НОРМАЛНИ, ХАХАХАХАХАХАХАХХАА ЦИЗМИЦА У АКЦИЈИ ХАХАХАХАХАХХАХАХАХ!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццццц

09.04.2015 21:23

Вјеровати или се смијати..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро упућен

10.04.2015 19:53

И птице у парку Младен Стојановић знају и одавно пјевају о томе како у зградама Владе, укључујући и истурене дестинације под закупом, нико, ама баш нико, не чита те силне стратегије, акционе планове и сличне ресавске писаније.

ОДГОВОРИТЕ