Политичка вртешка у Српцу

Данашња сједница Скупштине општине Србац почела је у окрњеном саставу, без одборника досадашње скупштинске већине, јер нова скупштинска већина није прихватила да се засједање парламента одгоди за седам дана због кршења пословника о раду.

Република Српска 09.04.2015 | 16:06
Политичка вртешка у Српцу

Према ријечима предсједника скупштине Зорана Ђукића, на јучерашњој сједници представника парламентарних странака констатовано је да материјали нове скупштинске већине по појединим тачкама нису благовремено достављени за сједницу, а који се односе на опозив и смјену 11 највиших функционера општинске управе – начелника општине Драге Ћирића, замјеника начелника Ранка Недића, предсједника скупштине општине Зорана Ћирића, потпредсједника Драгана Лепира, секретара Драгице Вранић  и шест начелника одјељења општинске администрације, те да би сједницу парламента требало одгодити за седам дана.

Супротна страна, тринаест одборника Савеза независних социјалдемократа и Демократског народног савеза, који чине нову скупштинску већину, којима су се придружила и два од четири одборника СДС-а, сматра су да су створени услови за наставак 21. сједнице скупштине општине, на којој су били достављени захтјеви са образложењима за опозив и смјену највиших општинских фунакционера.

Након што одборници СНСД-а и ДНС-а нису прихватили одлагање сједнице и поред упозорења да наставак рада неће бити легалан,  сједницу је напустио и предсједник Скупштине Зоран Ђукић, па је нова скупштинска већина одлучила да сједницу ипак одржи без десет одборника досадашње позиције, док су два одборника СДС-а били уздржана.

Почетку сједнице србачког парламента нису били присутни ни начелник општине Драго Ћирић, секретар Драгица Вранић,  ни представници стручне службе, док су били присутни замјеник начелника Ранко Недић из СДС-а и начелник Одјељења за привреду, такодје функционер из СДС-а, те одборници ове странке Бранка Недић и Игор Девић.

Да подсјетимо, 21. Сједница од 17. марта прекинута је, јер нису присуствовали одборници нове скупштинске већине због болести једног одборника, чиме скуопштина није имала кворум за нормалан рад. Због „прелетача“ србачки парламент од конституисања није имао сигурну скупштинску већину.
    
Након што се данас ситуација промјенила, одређена је пауза, како би нова скупштинска већина припремила техничке предуслове за наставак сједнице, на којој ће се разматрати тридесетак тачака дневног реда, углавном, везане за опозив и смјену, што говори да ће општина Србац до краја дана добити нову законодавну и извршну власт на челу са СНСД, а колико ће овај поступак бити у складу са законом показаће мишљења надлежних републичких институција након најављених жалби досадашње власти коју су чинили СДС, НДП, ПДП, ДНС и странке окупљене око коалиције „Звоно“ начелника Драге Ћирића.

Аутор: Саво Кесер
  
   

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

апел

10.04.2015 14:17

Младене Босицу спаси СДС Србац!

ОДГОВОРИТЕ