Politička vrteška u Srpcu

Današnja sjednica Skupštine opštine Srbac počela je u okrnjenom sastavu, bez odbornika dosadašnje skupštinske većine, jer nova skupštinska većina nije prihvatila da se zasjedanje parlamenta odgodi za sedam dana zbog kršenja poslovnika o radu.

Republika Srpska 09.04.2015 | 16:06
Politička vrteška u Srpcu

Prema riječima predsjednika skupštine Zorana Đukića, na jučerašnjoj sjednici predstavnika parlamentarnih stranaka konstatovano je da materijali nove skupštinske većine po pojedinim tačkama nisu blagovremeno dostavljeni za sjednicu, a koji se odnose na opoziv i smjenu 11 najviših funkcionera opštinske uprave – načelnika opštine Drage Ćirića, zamjenika načelnika Ranka Nedića, predsjednika skupštine opštine Zorana Ćirića, potpredsjednika Dragana Lepira, sekretara Dragice Vranić  i šest načelnika odjeljenja opštinske administracije, te da bi sjednicu parlamenta trebalo odgoditi za sedam dana.

Suprotna strana, trinaest odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Demokratskog narodnog saveza, koji čine novu skupštinsku većinu, kojima su se pridružila i dva od četiri odbornika SDS-a, smatra su da su stvoreni uslovi za nastavak 21. sjednice skupštine opštine, na kojoj su bili dostavljeni zahtjevi sa obrazloženjima za opoziv i smjenu najviših opštinskih funakcionera.

Nakon što odbornici SNSD-a i DNS-a nisu prihvatili odlaganje sjednice i pored upozorenja da nastavak rada neće biti legalan,  sjednicu je napustio i predsjednik Skupštine Zoran Đukić, pa je nova skupštinska većina odlučila da sjednicu ipak održi bez deset odbornika dosadašnje pozicije, dok su dva odbornika SDS-a bili uzdržana.

Početku sjednice srbačkog parlamenta nisu bili prisutni ni načelnik opštine Drago Ćirić, sekretar Dragica Vranić,  ni predstavnici stručne službe, dok su bili prisutni zamjenik načelnika Ranko Nedić iz SDS-a i načelnik Odjeljenja za privredu, takodje funkcioner iz SDS-a, te odbornici ove stranke Branka Nedić i Igor Dević.

Da podsjetimo, 21. Sjednica od 17. marta prekinuta je, jer nisu prisustvovali odbornici nove skupštinske većine zbog bolesti jednog odbornika, čime skuopština nije imala kvorum za normalan rad. Zbog „preletača“ srbački parlament od konstituisanja nije imao sigurnu skupštinsku većinu.
    
Nakon što se danas situacija promjenila, određena je pauza, kako bi nova skupštinska većina pripremila tehničke preduslove za nastavak sjednice, na kojoj će se razmatrati tridesetak tačaka dnevnog reda, uglavnom, vezane za opoziv i smjenu, što govori da će opština Srbac do kraja dana dobiti novu zakonodavnu i izvršnu vlast na čelu sa SNSD, a koliko će ovaj postupak biti u skladu sa zakonom pokazaće mišljenja nadležnih republičkih institucija nakon najavljenih žalbi dosadašnje vlasti koju su činili SDS, NDP, PDP, DNS i stranke okupljene oko koalicije „Zvono“ načelnika Drage Ćirića.

Autor: Savo Keser
  
   

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

apel

10.04.2015 14:17

Mladene Bosicu spasi SDS Srbac!

ODGOVORITE