Они су ''тужни хероји'' острвског фудбала!

ТОП пет хет-трикова Премијер лиге које навијачи нису славили! Знате ли по чему је Кристијан Бентеке стао уз раме Ле Тисијеу, Бергкампу, Јорку, Раванелију и Аршавину?

Фудбал 10.04.2015 | 14:00
Они су ''тужни хероји'' острвског фудбала!

Кристијан Бентеке се разгоропадио. Код Пола Ламберта није могао ни да опепели (два гола на 16 утакмица), зато под командом Тима Шервуда погађа кад год хоће (седам прецизних хитаца на исто толико последњих мечева), али оно што је нападач Астон Виле урадио у уторак вече натерало је неглеске новинаре да загњуре у архиву и ишчепркају податак вредан пажње.

Белгијанац је против Квинс Парк Ренџерса постао 16. стрелац хет-трик у Премијер лиги на мечевима на којима његов тим није победио. Дешавало се то и већим асовима од снажног шпица клуба са Вила парка, који је у 83. минуту из слободног ударца спасао екипу пораза, иако некима распуцаност није гарантовала ни бод.

На пример, Мет Ле Тисије је вероватно један од већих трагичара, двапут је постизао хет-трик, а његов тим губио утакмице. Најпре 1993. на гостовању Олдаму, у последњем колу сезоне. Домаћину је победа гарантовала опстанак и на крају ју је изборио (4:3), иако је тадашњи шпиц Саутемптона смањо заостатак и претио да поквари журку.

Ништа боље среће Ле Тисије није било ни на почетку сезоне 1995/96, реализиовао је два пенала и дао гол из слободног ударца, али је из лучког града победу однео Нотингем Форест (4:3).

Интересантно, имала је Астон Вила и пре Бентекеа једног хероја тужног лица. Двајт Јорк је септембра 1996. одапињао стреле у мрежу Њукасла, али ти није било довољно ни за поен на Сент Џејмс парку (3:4). Додуше, нападачу из Тринидада и Тобага донело је репутацију једног од најбољих нападача Премијер лиге средином деведесетих и две године касније трансфер у Манчестер јунајтед.

Историја памти и мајсторије Дениса Бергкампа с почетка сезоне 1997/98. Легендарни нападач Арсенала блистао је против Лестера, постизао сјајне голове, али су Лисице успеле да ишчупају реми у надокнади времена. Завршило је 3:3.

Љубитељи фудбала деведесетих свакако памте и Фабриција Раванелија, бившег италијанског репрезентативца, који је 1996. напустио Јувентус, преселио се на Острво и деби у дресу Мидлзброа украсио спактакуларним учинком на Енфилд роду. Чак три пута је поравнавао резултат и растужио навијаче Ливерпула - 3:3.

И - како то Енглези воле да кажу - најбоље смо сачували за крај. Андреј Аршавин никад није доказао да је фудбалер достојан дреса Арсенала, међутим, априла 2009. понудио је довољно разлога навијачима да се запитају да ли можда није коришћен на одговарајући. Постао је једини човек у од настанка Премијер лиге који је на истом мечу дао четири гола. Једина је невоља по Тобџије што чудесно вече хировитог Руса на Енфилду није било довољно да се савлада Ливерпул са Рафом Бенитезом на клупи - 4:4.

Да не заборавимо, по три гола недовољна за славље њихових екипа у мечевима Премијер лиге постизали су још: Род Валас (Лидс), Алан Ширер (Блекберн), Дио Даблин (Ковентри), Мајкл Овен (Ливерпул), Дарен Хакерби (Ковентри), Дин Виндас (Брадфорд), Пол Китсон (Вест Хем), Роки Санта Круз (Блекберн), Сомен Чоји и Ромелу Лукаку (обојица Вест Бромвич Албион).

Коментари / 0

Оставите коментар