Oni su ''tužni heroji'' ostrvskog fudbala!

TOP pet het-trikova Premijer lige koje navijači nisu slavili! Znate li po čemu je Kristijan Benteke stao uz rame Le Tisijeu, Bergkampu, Jorku, Ravaneliju i Aršavinu?

Fudbal 10.04.2015 | 14:00
Oni su ''tužni heroji'' ostrvskog fudbala!

Kristijan Benteke se razgoropadio. Kod Pola Lamberta nije mogao ni da opepeli (dva gola na 16 utakmica), zato pod komandom Tima Šervuda pogađa kad god hoće (sedam preciznih hitaca na isto toliko poslednjih mečeva), ali ono što je napadač Aston Vile uradio u utorak veče nateralo je negleske novinare da zagnjure u arhivu i iščeprkaju podatak vredan pažnje.

Belgijanac je protiv Kvins Park Rendžersa postao 16. strelac het-trik u Premijer ligi na mečevima na kojima njegov tim nije pobedio. Dešavalo se to i većim asovima od snažnog špica kluba sa Vila parka, koji je u 83. minutu iz slobodnog udarca spasao ekipu poraza, iako nekima raspucanost nije garantovala ni bod.

Na primer, Met Le Tisije je verovatno jedan od većih tragičara, dvaput je postizao het-trik, a njegov tim gubio utakmice. Najpre 1993. na gostovanju Oldamu, u poslednjem kolu sezone. Domaćinu je pobeda garantovala opstanak i na kraju ju je izborio (4:3), iako je tadašnji špic Sautemptona smanjo zaostatak i pretio da pokvari žurku.

Ništa bolje sreće Le Tisije nije bilo ni na početku sezone 1995/96, realiziovao je dva penala i dao gol iz slobodnog udarca, ali je iz lučkog grada pobedu odneo Notingem Forest (4:3).

Interesantno, imala je Aston Vila i pre Bentekea jednog heroja tužnog lica. Dvajt Jork je septembra 1996. odapinjao strele u mrežu Njukasla, ali ti nije bilo dovoljno ni za poen na Sent Džejms parku (3:4). Doduše, napadaču iz Trinidada i Tobaga donelo je reputaciju jednog od najboljih napadača Premijer lige sredinom devedesetih i dve godine kasnije transfer u Mančester junajted.

Istorija pamti i majstorije Denisa Bergkampa s početka sezone 1997/98. Legendarni napadač Arsenala blistao je protiv Lestera, postizao sjajne golove, ali su Lisice uspele da iščupaju remi u nadoknadi vremena. Završilo je 3:3.

Ljubitelji fudbala devedesetih svakako pamte i Fabricija Ravanelija, bivšeg italijanskog reprezentativca, koji je 1996. napustio Juventus, preselio se na Ostrvo i debi u dresu Midlzbroa ukrasio spaktakularnim učinkom na Enfild rodu. Čak tri puta je poravnavao rezultat i rastužio navijače Liverpula - 3:3.

I - kako to Englezi vole da kažu - najbolje smo sačuvali za kraj. Andrej Aršavin nikad nije dokazao da je fudbaler dostojan dresa Arsenala, međutim, aprila 2009. ponudio je dovoljno razloga navijačima da se zapitaju da li možda nije korišćen na odgovarajući. Postao je jedini čovek u od nastanka Premijer lige koji je na istom meču dao četiri gola. Jedina je nevolja po Tobdžije što čudesno veče hirovitog Rusa na Enfildu nije bilo dovoljno da se savlada Liverpul sa Rafom Benitezom na klupi - 4:4.

Da ne zaboravimo, po tri gola nedovoljna za slavlje njihovih ekipa u mečevima Premijer lige postizali su još: Rod Valas (Lids), Alan Širer (Blekbern), Dio Dablin (Koventri), Majkl Oven (Liverpul), Daren Hakerbi (Koventri), Din Vindas (Bradford), Pol Kitson (Vest Hem), Roki Santa Kruz (Blekbern), Somen Čoji i Romelu Lukaku (obojica Vest Bromvič Albion).

Komentari / 0

Ostavite komentar