Царнајев осуђен за напад у Бостону

Џохар Царнајев, оптужен за бомбашки напад на бостонском маратону 2013, у којем је убијено троје људи, проглашен је кривим по више тачака оптужнице које повлаче смртну казну, преноси Би-Би-Си.

Свијет 09.04.2015 | 07:41
Царнајев осуђен за напад у Бостону

Порота у Масачусетсу сада треба да одлучи какву казну ће 21-годишњи Царнајев добити.

Одлуку да је крив донела је после већања од више од 12 сати, које се протегло на два дана, преноси Бета.

У нападу 2013. када је на финиш линији маратона у Бостону експлодирало неколико бомби рањено је 260 људи.

Адвокати Тсарнајева остали су при томе да је он имао улогу у нападу, али су инсистирали да је његов старији брат, који је убијен, био главни организатор и покретачка снага.

У данима после напада, када су браћа Царнајев покушала да побегну, убијен је и један полицајац.

Би-Би-Си оцењује да је осуђујућа пресуда Тсарнајеву била очекивана, јер је његов адвокат на изненађење свих на почетку суђења рекао да је 21-годишњи студент имао улогу у нападу.

Британски медиј додаје да је то признање било део стратегије одбране да се означи, старији брат, Тамерлан Царнајев, као организатор напада, који је извршио пресудан утицај на млађег брата да му се придружи.

Тужиоци су двојицу браће представили као равноправне партнере у плану да "казне Америку" због ратова у муслиманским земљама.

Царнајев је пореклом Чечен. Његова породица преселила се у САД око 10 година пре напада у Бостону.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ста реци

09.04.2015 19:11

Засигурно да је рузно ста је урадио. Смртна казна је скрацење мука. С друге стране док је цовјек зив нада се. Ако поредимо њега и Бреивика испада како реце један мој познаник Сведјанин: Да је у авиону умјесто Њемца био Муслиман све би ухапсили сто хода у Њемацкој. Разлицити арсини и цак ни серија 'Вага за тацно мерење' не би ово рјесила.

ОДГОВОРИТЕ