Carnajev osuđen za napad u Bostonu

Džohar Carnajev, optužen za bombaški napad na bostonskom maratonu 2013, u kojem je ubijeno troje ljudi, proglašen je krivim po više tačaka optužnice koje povlače smrtnu kaznu, prenosi Bi-Bi-Si.

Svijet 09.04.2015 | 07:41
Carnajev osuđen za napad u Bostonu

Porota u Masačusetsu sada treba da odluči kakvu kaznu će 21-godišnji Carnajev dobiti.

Odluku da je kriv donela je posle većanja od više od 12 sati, koje se proteglo na dva dana, prenosi Beta.

U napadu 2013. kada je na finiš liniji maratona u Bostonu eksplodiralo nekoliko bombi ranjeno je 260 ljudi.

Advokati Tsarnajeva ostali su pri tome da je on imao ulogu u napadu, ali su insistirali da je njegov stariji brat, koji je ubijen, bio glavni organizator i pokretačka snaga.

U danima posle napada, kada su braća Carnajev pokušala da pobegnu, ubijen je i jedan policajac.

Bi-Bi-Si ocenjuje da je osuđujuća presuda Tsarnajevu bila očekivana, jer je njegov advokat na iznenađenje svih na početku suđenja rekao da je 21-godišnji student imao ulogu u napadu.

Britanski medij dodaje da je to priznanje bilo deo strategije odbrane da se označi, stariji brat, Tamerlan Carnajev, kao organizator napada, koji je izvršio presudan uticaj na mlađeg brata da mu se pridruži.

Tužioci su dvojicu braće predstavili kao ravnopravne partnere u planu da "kazne Ameriku" zbog ratova u muslimanskim zemljama.

Carnajev je poreklom Čečen. Njegova porodica preselila se u SAD oko 10 godina pre napada u Bostonu.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sta reci

09.04.2015 19:11

Zasigurno da je ruzno sta je uradio. Smrtna kazna je skracenje muka. S druge strane dok je covjek ziv nada se. Ako poredimo njega i Breivika ispada kako rece jedan moj poznanik Svedjanin: Da je u avionu umjesto Njemca bio Musliman sve bi uhapsili sto hoda u Njemackoj. Razliciti arsini i cak ni serija 'Vaga za tacno merenje' ne bi ovo rjesila.

ODGOVORITE