ФИБА ће кажњавати оне који играју АБА лигу!

На састанку одржаном у Женеви, где су присуствовале кошаркашке федерације са простора бивше СФРЈ и представници ФИБА, препоручено је Савезима да не играју АБА лигу од наредне сезоне, јер ће у супротном бити санксионисани, пошто ФИБА актуелно регионално такмичење не признаје од 1. маја.

Кошарка 09.04.2015 | 16:00
ФИБА ће кажњавати оне који играју АБА лигу!

То значи да АБА лига, од наредне сезоне у овом облику и оваквом управљачком систему више неће постојати.

Постоји опција да од октобра крене регионална лига коју ће чинити 12 клубова искључиво са простора СФРЈ, што је недавно најавио и председник КСС Драган Ђилас, а на националним савезима је да ју је формирају и поставе управљачки систем.

Такође, ФИБА Европа је заузела став да је стриктно против АБА лиге, а није искључено да у наредном периоду националне лиге добију акценат и да се оне играју у термину регионалне лиге (од октобра до маја).

Пошто је нејасан статус проходности клубова у Европу, па се не зна још увек да ли ће од следеће сезоне европске лиге контролисати ФИБА или УЛЕБ, наш и остали савези сачекаће расплет сукоба.

По тренутној ситуацији, из регионалне лиге ће се ићи у Евролигу, али се не зна под чијом надлежношћу ће она бити. И даље није искључено да у случају добијеног "рата", што је у овом моменту сасвим извесно, ФИБА да прохдност Србији да наш шампион наредне такмичарске године узме учешће у новоформираној Евролиги, док би другопласирани, уколико се КСС за то избори, ишао у квалификације.

За два дана, 10. априла такође у Женеви заказан је састанак између ФИБА, УЛЕБ и АБА лиге.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

владе

08.04.2015 20:53

Хвала Бодироги,тако се бори за Српску косарку.Доле Аба лига!

ОДГОВОРИТЕ