Да ли има лажњака у продавницама?

Какве играчке и дечји производи се налазе у продавницама широм Републике Српске? Пронађени опасни бицикли, ходалице, лоша одећа, роба сумњивог квалитета.

Република Српска 08.04.2015 | 15:54
Да ли има лажњака у продавницама?

Родитељи из Републике Српске често приликом куповине играчака или разних хигијенских препарата за своје малишане, откривају да су исти опасни за децу и штетни по њихово здравље. Како би се такви производи склонили са рафова одмах мора да се контактира са Републичком управом за инспекцијске послове.

А, да родитељи дефинитивно вагају коју ће играчку за дете да купе потврдили су и у изјавама за "Новости".

Бањалучанка Бранкица Спасенић каже да је задовољна понудом и да је квалитет прилагођен ценама. Каже да се зна и у којим радњама је квалитетна роба, да су те радње скупље, али си сигуран кад узмеш да си узео нешто што нема токсичних материја, да делови неће отпасти чим отвориш паковање и да ће трајати неко време.

- Играчака из Кине је више и јефитније су, али поред разних негативних искустава, ја их никад више не бих узела, каже Бранкица Спасенић.

Према подацима из Републичке управе за инспекцијске послове, а који су достављени "Новостима", инспекција је по овом питању прошле године имала пуне руке посла.

Када је реч о производима за децу, контролисани су дечји бицикли, ходалице,одећа са везицама, плутајућа помагала, као и поједини хигијенски производи и у десетини случајева откривени су недостаци.

Душанка Макивић, виши сарадник за односес јавношћу инспектората, каже за "Новости" да је код свих производа где је уочена неусклађеност одмах наређено исправљање пропуста или уништавање робе. Тако су исправљани недостаци на бициклима, дечјим ходалицама, одећи, играчкама, а све како би грађани куповали робу која није опасна по њихову децу.

Драгутин Бошковић, председник Удружења за заштиту потрошача РС, каже за "Новости" да родитељи морају да буду веома опрезни при куповини јер на тржишту има много лоше робе.

- Пре свега треба читати декларације и пазити на који узраст детета се нека играчка одности. Ми смо радили пројекат где смо израдили брошуру коју смо делили родитељима и упозорили их на опасност од лоших играчака, истиче Бошковић.

Када је реч о играчкама и другим предметима опште употребе намењеним деци, здравствена инспекција спроводи контроле приликом увоза и у унутрашњем промету.

- У 2014. здравствена инспекција је у контролама предмета опште употребе приликом увоза утврдила неправилности код 17 пошиљки дечих играчака, где је утврђено лако извлачење косе, поседовање оштрих делова који могу изазвати повреде деце и непријатан мирис играчака, а у једном случају је доказан недозвољени садржај фталата. Неисправне пошиљке најчешће су пореклом из Кине и истима је забрањен увоз, појаснила је Макивић.

СЕТ ЗА ЧАЈ

У контролама у унутрашњем промету у прошлој години здравствена инспекција је наредила и уништавање 51 сета порцуланских дечјих играчака "сет за чај", због могућег повређивања деце ситним комадима у случају разбијања, као и 11 комада дечјих играчака које нису имале декларацију са потребним подацима о производу.

КУПКЕ ИСПРАВНЕ

Инспекција је путем лабораторијских анализа спровела испитивање безбедности купки и шампона за бебе, дрвених и пластичних играчака на присуство олова, као и проверу гумених наруквица на присуство фталата. Анализе су показале да су сви испитивани узорци били исправни.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко

08.04.2015 13:58

Нема висе правила скупо или јефтино!Све је превара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

градиска

08.04.2015 14:05

Да ли има оригинала у насим продавницама?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

08.04.2015 20:34

У БиХ је све лазњак,па и сам лазњак је лоса копија правог...

ОДГОВОРИТЕ