Da li ima lažnjaka u prodavnicama?

Kakve igračke i dečji proizvodi se nalaze u prodavnicama širom Republike Srpske? Pronađeni opasni bicikli, hodalice, loša odeća, roba sumnjivog kvaliteta.

Republika Srpska 08.04.2015 | 15:54
Da li ima lažnjaka u prodavnicama?

Roditelji iz Republike Srpske često prilikom kupovine igračaka ili raznih higijenskih preparata za svoje mališane, otkrivaju da su isti opasni za decu i štetni po njihovo zdravlje. Kako bi se takvi proizvodi sklonili sa rafova odmah mora da se kontaktira sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove.

A, da roditelji definitivno vagaju koju će igračku za dete da kupe potvrdili su i u izjavama za "Novosti".

Banjalučanka Brankica Spasenić kaže da je zadovoljna ponudom i da je kvalitet prilagođen cenama. Kaže da se zna i u kojim radnjama je kvalitetna roba, da su te radnje skuplje, ali si siguran kad uzmeš da si uzeo nešto što nema toksičnih materija, da delovi neće otpasti čim otvoriš pakovanje i da će trajati neko vreme.

- Igračaka iz Kine je više i jefitnije su, ali pored raznih negativnih iskustava, ja ih nikad više ne bih uzela, kaže Brankica Spasenić.

Prema podacima iz Republičke uprave za inspekcijske poslove, a koji su dostavljeni "Novostima", inspekcija je po ovom pitanju prošle godine imala pune ruke posla.

Kada je reč o proizvodima za decu, kontrolisani su dečji bicikli, hodalice,odeća sa vezicama, plutajuća pomagala, kao i pojedini higijenski proizvodi i u desetini slučajeva otkriveni su nedostaci.

Dušanka Makivić, viši saradnik za odnoses javnošću inspektorata, kaže za "Novosti" da je kod svih proizvoda gde je uočena neusklađenost odmah naređeno ispravljanje propusta ili uništavanje robe. Tako su ispravljani nedostaci na biciklima, dečjim hodalicama, odeći, igračkama, a sve kako bi građani kupovali robu koja nije opasna po njihovu decu.

Dragutin Bošković, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača RS, kaže za "Novosti" da roditelji moraju da budu veoma oprezni pri kupovini jer na tržištu ima mnogo loše robe.

- Pre svega treba čitati deklaracije i paziti na koji uzrast deteta se neka igračka odnosti. Mi smo radili projekat gde smo izradili brošuru koju smo delili roditeljima i upozorili ih na opasnost od loših igračaka, ističe Bošković.

Kada je reč o igračkama i drugim predmetima opšte upotrebe namenjenim deci, zdravstvena inspekcija sprovodi kontrole prilikom uvoza i u unutrašnjem prometu.

- U 2014. zdravstvena inspekcija je u kontrolama predmeta opšte upotrebe prilikom uvoza utvrdila nepravilnosti kod 17 pošiljki dečih igračaka, gde je utvrđeno lako izvlačenje kose, posedovanje oštrih delova koji mogu izazvati povrede dece i neprijatan miris igračaka, a u jednom slučaju je dokazan nedozvoljeni sadržaj ftalata. Neispravne pošiljke najčešće su poreklom iz Kine i istima je zabranjen uvoz, pojasnila je Makivić.

SET ZA ČAJ

U kontrolama u unutrašnjem prometu u prošloj godini zdravstvena inspekcija je naredila i uništavanje 51 seta porculanskih dečjih igračaka "set za čaj", zbog mogućeg povređivanja dece sitnim komadima u slučaju razbijanja, kao i 11 komada dečjih igračaka koje nisu imale deklaraciju sa potrebnim podacima o proizvodu.

KUPKE ISPRAVNE

Inspekcija je putem laboratorijskih analiza sprovela ispitivanje bezbednosti kupki i šampona za bebe, drvenih i plastičnih igračaka na prisustvo olova, kao i proveru gumenih narukvica na prisustvo ftalata. Analize su pokazale da su svi ispitivani uzorci bili ispravni.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

marko

08.04.2015 13:58

Nema vise pravila skupo ili jeftino!Sve je prevara!

ODGOVORITE
Name

gradiska

08.04.2015 14:05

Da li ima originala u nasim prodavnicama?!

ODGOVORITE
Name

darko

08.04.2015 20:34

U BiH je sve laznjak,pa i sam laznjak je losa kopija pravog...

ODGOVORITE