Анализа Барсе: Енрикеова побједа над Месијевом сујетом!

Ако Барса освоји трофеј ове сезоне, а делује да хоће, памтиће се 5. јануар и победа оспораваног тренера над највећом звездом тима, због које ће му и сам Меси једног дана бити захвалан. Ево о чему се ради...

Фудбал 09.04.2015 | 00:00
Анализа Барсе: Енрикеова побједа над Месијевом сујетом!

Ако Барселона ове сезоне буде освојила Лигу шампиона или Примеру, највеће заслуге за то имаће тренер Луис Енрике и онај део Борда директора клуба који је стао на тренерову страну тог врелог 5. јануара 2015. године.

Зашто?

То је био датум када су, Енрике као тренер и Барселона као клуб, однели победу над све чешћом праксом у европском фудбалу да тренер плаћа цену и за лоше резултате и за незадовољство највеће звезде у тиму.

Тог, 5. 1. ове године, спортски директор Андони Зубизарета смењен је, његов асистент Карлес Пујол повукао се заједно с њим, а на састанку који је председник Ђозеп Марија Бертомеу заказао, компромисе су направили и тренер Енрике и увређена звезда тима, Лионел Меси.

Енрике је пристао да умањи ротације, али је издејствовао коначну победу – поред смене Зубизарете који му се мешао у посао, Меси се начелно сложио да се врати на позицију десног крила, а верујте то није била мала ствар и многи су настрадали у међувремену због тога.

Први који је дозволио најбољем међу најбољима да се са крила помери у средину био је Пеп Гвардиола, прво је морао да устукне Златан Ибрахимовић који је послат у Милан, а касније се покајао и сам Гвардиола, који је гледајући како Реал Мадрид Жозеа Муриња осваја титулу поништавајући све његове рекорде, отишао тихо са “Камп Ноу” стадиона...

Месија из средине нису померили ни покојни Тито Виљанова, ни Херардо Мартино, али јесте прилично омаловажавани Луис Енрике, којем су шпански новинари нашли безмало три, четири наследника у периоду од новембра прошле, до јануара ове године.

Међутим...

Само три месеца касније, испоставиће се, да је Енрике био у праву – ова Барселона са Месијем у средини и Луисом Суарезом на десном крилу не може да освоји ништа, док ова иста Барселона у којој Меси и Суарез мењају места, може да освоји много тога, а освојиће бар нешто на крају, сасвим је извесно...

То потврђује и смена на челу табеле Ла Лиге, где је Барса “минус 6” из кризног периода, а мало ко се у клубу трудио да демантује сукоб Енрике – Меси, претворила у “плус 4” у односу на Реал, у међувремену избацивши шампиона Атлетико Мадрид двема победама у Купу краља, а Манчестер сити двема победама у Лиги шампиона...

Ево и доказа, уприличених “топлотним мапама”, којима специјализовани портали за фудбалску статистику (попут сајта WхоСцоред) приказују кретања играча на терену и места на којима најчешће бораве током 90 и кусур минута игре.

Приказаћемо Месијеве кретње у Барсиним неуспесима у периоду до гостовања на “Аноети”, 4. јануара, а потом и где је најчешће стајао када су почеле да се нижу победе и успеси. Пре тога, ево и статистичког пресека.

До поменутог састанка, смене Зубизарете, одласка Пујола и Месијевог инсистирања на томе да буде у средини, Барселона је у Примери имала скор 12-2-3, а Аргентинац је био стрелац 15 голова на 17 утакмица. Барса се борила са Атлетиком за друго место на табели.

Од Енрикеове дипломатске победе, Барселона има скор 11-0-1 у Ла Лиги, Меси је дао 17 голова на 12 утакмица, а екипа има стопроцентан учинак и у Купу и у Лиги шампиона, где је очекује двомеч четвртфинала са Пари Сен Жерменом.

Дакле, Меси је постао ефикаснији, а Барса успешнија.

Лига шампиона, 30. септембар: Пари Сен Жермен – Барселона 3:2. Педро десно, Меси у средини, Нејмар лево.

Примера, 25. октобар: Реал Мадрид – Барселона 3:1, Суарезов деби, позиција десно, Меси у средини, Нејмар лево (Барса је повела асистенцијом Суареза за Нејмара).

Примера, 1. новембар: Барселона – Селта 0:1, Суарез десно, Меси у средини, Нејмар лево, Селта је стигла до прве победе у Барселони од оснивања.

Примера, 13. децембар: Хетафе – Барселона 0:0, стандардно Суарез десно, Меси у средини, Нејмар лево.

Примера, 4. јануар: Реал Сосиједад – Барселона 1:0, Енрике оставља Месија и Нејмара на клупи, почињу Ел Хадади десно, Суарез у средини, Педро лево, у другом полувремену Алвеш мења Ел Хададија (десно), Меси Суареза (средина), Нејмар Педра (лево).

САСТАНАК, СМЕНЕ, ПРОМЕНЕ...

Примера, 11. јануар: Барселона – Атлетико Мадрид 3:1, први пут у сезони Суарез почиње у средини, Меси десно, а Нејмар лево, шампион је прегажен, по гол су дала сва тројица.

Куп краља, 28. јануар: Атлетико Мадрид – Барселона 2:3, победа у Мадриду, поставка: Меси десно, Суарез у средини, Нејмар лево.

Примера, 22. март: Барселона – Реал Мадрид 2:1, Барса добија “Ел Класико” и иде на четири бода предности над највећим ривалом, Меси је играо десно, Суарез у средини, Нејмар лево.

И, за крај, још један куриозитет... Од 4. јануара и “Аноете”, до данас, Барселона је одиграла 17 утакмица, победила 16 и изгубила једну, од Малаге 21. фебруара, када је доминирала али није имала среће. Најлошију игру приказала је прошлог викенда на гостовању Селти у Вигу, где је домаћин био далеко бољи у првом полувремену, али је у наставку гост успео преко Жеремија Матјеа да постигне гол за 0:1.

После меча, Каталонци су се сложили да су пружили лошу игру.

Зашто је Меси инсистирао да игра у средини, јавност никада није званично сазнала, а о томе су углавном говорили други, попут Ибрахимовића и још неколицине Месијевих саиграча. Да ли је било у питању засићење једном улогом у тиму или жеља да се буде ближе голу, смањи трчање, а повећа ефикасност, остаје да се нагађа, углавном Аргентинац је подједнако опасан на обе позиције... Али, Барса није била подједнако успешна. С Месијем као крилом, Блауграна је освојила четири титуле првака Шпаније и три Лиге шампиона (с тим да је Меси у сезони 2005/06 био још епизодиста), а с њим као центарфором освојена је једна титула, без Лиге шампиона.

Пребацивањем Месија на крило, а Суареза у средину, Енрике је обојицу учинио ефикаснијим. Нарочито Уругвајца, који се мучио и тињао крај аут линије, где је ретко играо у каријери. До "Аноете" дао је један гол на девет утакмица у Примери, у победи над Кордобом од 5:0. Од тада? Чак седам на 11 мечева!

Где бисте ви ставили Месија, после свега?

Коментари / 0

Оставите коментар