Analiza Barse: Enrikeova pobjeda nad Mesijevom sujetom!

Ako Barsa osvoji trofej ove sezone, a deluje da hoće, pamtiće se 5. januar i pobeda osporavanog trenera nad najvećom zvezdom tima, zbog koje će mu i sam Mesi jednog dana biti zahvalan. Evo o čemu se radi...

Fudbal 09.04.2015 | 00:00
Analiza Barse: Enrikeova pobjeda nad Mesijevom sujetom!

Ako Barselona ove sezone bude osvojila Ligu šampiona ili Primeru, najveće zasluge za to imaće trener Luis Enrike i onaj deo Borda direktora kluba koji je stao na trenerovu stranu tog vrelog 5. januara 2015. godine.

Zašto?

To je bio datum kada su, Enrike kao trener i Barselona kao klub, odneli pobedu nad sve češćom praksom u evropskom fudbalu da trener plaća cenu i za loše rezultate i za nezadovoljstvo najveće zvezde u timu.

Tog, 5. 1. ove godine, sportski direktor Andoni Zubizareta smenjen je, njegov asistent Karles Pujol povukao se zajedno s njim, a na sastanku koji je predsednik Đozep Marija Bertomeu zakazao, kompromise su napravili i trener Enrike i uvređena zvezda tima, Lionel Mesi.

Enrike je pristao da umanji rotacije, ali je izdejstvovao konačnu pobedu – pored smene Zubizarete koji mu se mešao u posao, Mesi se načelno složio da se vrati na poziciju desnog krila, a verujte to nije bila mala stvar i mnogi su nastradali u međuvremenu zbog toga.

Prvi koji je dozvolio najboljem među najboljima da se sa krila pomeri u sredinu bio je Pep Gvardiola, prvo je morao da ustukne Zlatan Ibrahimović koji je poslat u Milan, a kasnije se pokajao i sam Gvardiola, koji je gledajući kako Real Madrid Žozea Murinja osvaja titulu poništavajući sve njegove rekorde, otišao tiho sa “Kamp Nou” stadiona...

Mesija iz sredine nisu pomerili ni pokojni Tito Viljanova, ni Herardo Martino, ali jeste prilično omalovažavani Luis Enrike, kojem su španski novinari našli bezmalo tri, četiri naslednika u periodu od novembra prošle, do januara ove godine.

Međutim...

Samo tri meseca kasnije, ispostaviće se, da je Enrike bio u pravu – ova Barselona sa Mesijem u sredini i Luisom Suarezom na desnom krilu ne može da osvoji ništa, dok ova ista Barselona u kojoj Mesi i Suarez menjaju mesta, može da osvoji mnogo toga, a osvojiće bar nešto na kraju, sasvim je izvesno...

To potvrđuje i smena na čelu tabele La Lige, gde je Barsa “minus 6” iz kriznog perioda, a malo ko se u klubu trudio da demantuje sukob Enrike – Mesi, pretvorila u “plus 4” u odnosu na Real, u međuvremenu izbacivši šampiona Atletiko Madrid dvema pobedama u Kupu kralja, a Mančester siti dvema pobedama u Ligi šampiona...

Evo i dokaza, upriličenih “toplotnim mapama”, kojima specijalizovani portali za fudbalsku statistiku (poput sajta WhoScored) prikazuju kretanja igrača na terenu i mesta na kojima najčešće borave tokom 90 i kusur minuta igre.

Prikazaćemo Mesijeve kretnje u Barsinim neuspesima u periodu do gostovanja na “Anoeti”, 4. januara, a potom i gde je najčešće stajao kada su počele da se nižu pobede i uspesi. Pre toga, evo i statističkog preseka.

Do pomenutog sastanka, smene Zubizarete, odlaska Pujola i Mesijevog insistiranja na tome da bude u sredini, Barselona je u Primeri imala skor 12-2-3, a Argentinac je bio strelac 15 golova na 17 utakmica. Barsa se borila sa Atletikom za drugo mesto na tabeli.

Od Enrikeove diplomatske pobede, Barselona ima skor 11-0-1 u La Ligi, Mesi je dao 17 golova na 12 utakmica, a ekipa ima stoprocentan učinak i u Kupu i u Ligi šampiona, gde je očekuje dvomeč četvrtfinala sa Pari Sen Žermenom.

Dakle, Mesi je postao efikasniji, a Barsa uspešnija.

Liga šampiona, 30. septembar: Pari Sen Žermen – Barselona 3:2. Pedro desno, Mesi u sredini, Nejmar levo.

Primera, 25. oktobar: Real Madrid – Barselona 3:1, Suarezov debi, pozicija desno, Mesi u sredini, Nejmar levo (Barsa je povela asistencijom Suareza za Nejmara).

Primera, 1. novembar: Barselona – Selta 0:1, Suarez desno, Mesi u sredini, Nejmar levo, Selta je stigla do prve pobede u Barseloni od osnivanja.

Primera, 13. decembar: Hetafe – Barselona 0:0, standardno Suarez desno, Mesi u sredini, Nejmar levo.

Primera, 4. januar: Real Sosijedad – Barselona 1:0, Enrike ostavlja Mesija i Nejmara na klupi, počinju El Hadadi desno, Suarez u sredini, Pedro levo, u drugom poluvremenu Alveš menja El Hadadija (desno), Mesi Suareza (sredina), Nejmar Pedra (levo).

SASTANAK, SMENE, PROMENE...

Primera, 11. januar: Barselona – Atletiko Madrid 3:1, prvi put u sezoni Suarez počinje u sredini, Mesi desno, a Nejmar levo, šampion je pregažen, po gol su dala sva trojica.

Kup kralja, 28. januar: Atletiko Madrid – Barselona 2:3, pobeda u Madridu, postavka: Mesi desno, Suarez u sredini, Nejmar levo.

Primera, 22. mart: Barselona – Real Madrid 2:1, Barsa dobija “El Klasiko” i ide na četiri boda prednosti nad najvećim rivalom, Mesi je igrao desno, Suarez u sredini, Nejmar levo.

I, za kraj, još jedan kuriozitet... Od 4. januara i “Anoete”, do danas, Barselona je odigrala 17 utakmica, pobedila 16 i izgubila jednu, od Malage 21. februara, kada je dominirala ali nije imala sreće. Najlošiju igru prikazala je prošlog vikenda na gostovanju Selti u Vigu, gde je domaćin bio daleko bolji u prvom poluvremenu, ali je u nastavku gost uspeo preko Žeremija Matjea da postigne gol za 0:1.

Posle meča, Katalonci su se složili da su pružili lošu igru.

Zašto je Mesi insistirao da igra u sredini, javnost nikada nije zvanično saznala, a o tome su uglavnom govorili drugi, poput Ibrahimovića i još nekolicine Mesijevih saigrača. Da li je bilo u pitanju zasićenje jednom ulogom u timu ili želja da se bude bliže golu, smanji trčanje, a poveća efikasnost, ostaje da se nagađa, uglavnom Argentinac je podjednako opasan na obe pozicije... Ali, Barsa nije bila podjednako uspešna. S Mesijem kao krilom, Blaugrana je osvojila četiri titule prvaka Španije i tri Lige šampiona (s tim da je Mesi u sezoni 2005/06 bio još epizodista), a s njim kao centarforom osvojena je jedna titula, bez Lige šampiona.

Prebacivanjem Mesija na krilo, a Suareza u sredinu, Enrike je obojicu učinio efikasnijim. Naročito Urugvajca, koji se mučio i tinjao kraj aut linije, gde je retko igrao u karijeri. Do "Anoete" dao je jedan gol na devet utakmica u Primeri, u pobedi nad Kordobom od 5:0. Od tada? Čak sedam na 11 mečeva!

Gde biste vi stavili Mesija, posle svega?

Komentari / 0

Ostavite komentar