Хјустон: Побједа Јанка након 555 дана!

Коначно: Јанко победио после 555 дана! Браво, мајсторе! Браво Јанко, мајсторе! 

Тенис 08.04.2015 | 12:20
Хјустон: Побједа Јанка након 555 дана!

Браво Јанко, мајсторе!

Победа над Бразилцем Гиљермеом Клезаром, прва после дугих 555 дана и две операције тумора тетиве у левом стопалу, вероватно је најважнија у каријери нашег тенисера Јанка Типсаревића иако се ради “само” о пласману у 2. коло АТП турнира серије 250 у Хјустону, Тексас.

Али, с обзиром на то шта је Јанкела све преживео од када је 30. септембра 2013. победио Виктора Ханескуа у Шангају, до данас, овај тријумф после две спасене меч лопте у тај-брејку трећег сета чини победом каријере 30-годишњег Србина.

Типсаревић је, иако није играо такмичарски тенис годину, пет месеци и 18 дана, смогао снаге да после два сата и 40 минута игре, у тај-брејку, сачува мирну главу и пронађе енергију и на 5:6 и на 6:7, када је направио два везана мини-брејка и потом сервирајући дошао до трећег поена у низу за важних, много важних – 6:4, 3:6, 7:6 (9:7).

Типсаревић ће се у 2. колу састати са (5) Сантијагом Хиралдом из Колумбије, који је на старту рутински, резултатом 6:2, 6:2 елиминисао Бразилца Рожерија Дутру Силву. Типсаревић и Хиралдо играли су два пута, 2010. и 2013. године, а обе победе однео је Београђанин, у два сета.

Да је форма пролазна, а класа вечна, Типсаревић је у дуелу са 22-годишњим ривалом, тренутно 186. на АТП листи, показао у неколико наврата. Прво је при резултату 5:5 у трећем сету, на брејк лопту за Бразилца, одсевирао ас и другог сервиса и повео 6:5, а потом се хладнокрвно суочио са две меч лопте, а нарочито је био у незавидној ситуацији код друге, на 6:7, јер је Клезар имао два сервиса потом...

Типсаревић је, свеж и мотивисан, прилично лако добио први сет, изгубивши само шест поена на свој сервис, не дозволивши ривалу ни игру на "дјус", уз један брејк при резултату 2:2. Међутим, при вођству од 2:0 у другом сету, упао је у прву кризу и изгубио наредна четири гема. Вратио се на кратко на 3:4, али дозволио да Бразилац направи "рибрејк" и потом изједначи на 1:1. У трећем сету виђена је велика борба, Типсаревић је направио брејк за 3:1 и одмах га "вратио" противнику, а на 5:5 суочио се са брејк лоптом, потом и две меч лопте у тај-брејку. Ниједног тренутка није помислио да се преда, иако је већ у првом мечу после годину и по дана паузе умало ушао у четврти сат на терену.

Типсаревић, који ће 22. јуна напунити 31 годину, претходне недеље "осетио је терен" играјући у дублу са Новаком Ђоковићем у Мајамију, а ове је одлучио да се појави на тексашкој шљаци, где је обезбеђен наградни фонд од 488.225 долара, од чега победнику иде 88.800. Међутим, тренутно нашем асу нису приоритет ни новац, ни АТП бодови, већ потврда онога у шта сви искрено верујемо - да је тешка, тешка повреда, због које је Јанко морао два пута на операцију, сада прошлост!

Наиме, форсирајући да под блокадама и ињекцијама одигра готово читаву сезону 2013, а прве болове у стопалу осетио је још у јануару те године на Аустралијан Опену због чега је предао меч Николасу Алмагру, Типсаревић је некако "догурао" до краја сезоне, али је тада све дошло на наплату.

На Мастерсу у Шангају, 21. октобра, забележио је победу над Ханескуом од 6:7, 6:1, 6:4 и испоставило се да је то била последња коју је остварио све до данашњег дана. У наредној рунди избацио га је Александер Долгополов резултатом 6:3, 7:6, а покушавајући да санира повреду и не знајући шта му се догађа у пределу стопала, Типсаревић се појавио на још два турнира пре одлуке о повлачењу и на оба је испао већ на старту.

У Москви га је, 14. октобра 2013. године, надиграо 808. на свету, Рус Карен Качанов, а дефинитивна предаја уследила је 21. октобра 2013. у Валенсији, где је Јанко издржао 19 минута на терену против Марсела Гранољерса.

Убрзо му је дијагностикован тумор тетиве стопала ("плантар фасциа") која везује прсте ноге са петом и која трпи велико истезање и торзије приликом подизања на прсте и доскока. Лекари су мислили да је посао обављен после прве опације, али се тумор вратио, па је Јанко морао поново под нож, а поводом његовог повратка тенису на порталу АТП организације објављен је интервју с Типсаревићем у ком се износи податак да је током друге операције уклоњено чак 80 одсто Јанкове тетиве у левом стопалу.

Наш ас том приликом открио је не само да је пролазио кроз најтежи период у животу, који је улепшало рођење кћеркице Емили, већ и да му је речено да ће морати да каже дефинитивно "збогом" тенису уколико се тумор врати и у други пут.

О томе не желимо ни да размишљамо, већ само да пожелимо Јанку срећан повратак тенису, који га је учинио једним од наших најуспешнијих спортиста, осмог тенисера света тог априла 2012. године.

Само напред, после ове победе све ће бити лакше! И лепше...

Коментари / 0

Оставите коментар