Hjuston: Pobjeda Janka nakon 555 dana!

Konačno: Janko pobedio posle 555 dana! Bravo, majstore! Bravo Janko, majstore! 

Tenis 08.04.2015 | 12:20
Hjuston: Pobjeda Janka nakon 555 dana!

Bravo Janko, majstore!

Pobeda nad Brazilcem Giljermeom Klezarom, prva posle dugih 555 dana i dve operacije tumora tetive u levom stopalu, verovatno je najvažnija u karijeri našeg tenisera Janka Tipsarevića iako se radi “samo” o plasmanu u 2. kolo ATP turnira serije 250 u Hjustonu, Teksas.

Ali, s obzirom na to šta je Jankela sve preživeo od kada je 30. septembra 2013. pobedio Viktora Haneskua u Šangaju, do danas, ovaj trijumf posle dve spasene meč lopte u taj-brejku trećeg seta čini pobedom karijere 30-godišnjeg Srbina.

Tipsarević je, iako nije igrao takmičarski tenis godinu, pet meseci i 18 dana, smogao snage da posle dva sata i 40 minuta igre, u taj-brejku, sačuva mirnu glavu i pronađe energiju i na 5:6 i na 6:7, kada je napravio dva vezana mini-brejka i potom servirajući došao do trećeg poena u nizu za važnih, mnogo važnih – 6:4, 3:6, 7:6 (9:7).

Tipsarević će se u 2. kolu sastati sa (5) Santijagom Hiraldom iz Kolumbije, koji je na startu rutinski, rezultatom 6:2, 6:2 eliminisao Brazilca Rožerija Dutru Silvu. Tipsarević i Hiraldo igrali su dva puta, 2010. i 2013. godine, a obe pobede odneo je Beograđanin, u dva seta.

Da je forma prolazna, a klasa večna, Tipsarević je u duelu sa 22-godišnjim rivalom, trenutno 186. na ATP listi, pokazao u nekoliko navrata. Prvo je pri rezultatu 5:5 u trećem setu, na brejk loptu za Brazilca, odsevirao as i drugog servisa i poveo 6:5, a potom se hladnokrvno suočio sa dve meč lopte, a naročito je bio u nezavidnoj situaciji kod druge, na 6:7, jer je Klezar imao dva servisa potom...

Tipsarević je, svež i motivisan, prilično lako dobio prvi set, izgubivši samo šest poena na svoj servis, ne dozvolivši rivalu ni igru na "djus", uz jedan brejk pri rezultatu 2:2. Međutim, pri vođstvu od 2:0 u drugom setu, upao je u prvu krizu i izgubio naredna četiri gema. Vratio se na kratko na 3:4, ali dozvolio da Brazilac napravi "ribrejk" i potom izjednači na 1:1. U trećem setu viđena je velika borba, Tipsarević je napravio brejk za 3:1 i odmah ga "vratio" protivniku, a na 5:5 suočio se sa brejk loptom, potom i dve meč lopte u taj-brejku. Nijednog trenutka nije pomislio da se preda, iako je već u prvom meču posle godinu i po dana pauze umalo ušao u četvrti sat na terenu.

Tipsarević, koji će 22. juna napuniti 31 godinu, prethodne nedelje "osetio je teren" igrajući u dublu sa Novakom Đokovićem u Majamiju, a ove je odlučio da se pojavi na teksaškoj šljaci, gde je obezbeđen nagradni fond od 488.225 dolara, od čega pobedniku ide 88.800. Međutim, trenutno našem asu nisu prioritet ni novac, ni ATP bodovi, već potvrda onoga u šta svi iskreno verujemo - da je teška, teška povreda, zbog koje je Janko morao dva puta na operaciju, sada prošlost!

Naime, forsirajući da pod blokadama i injekcijama odigra gotovo čitavu sezonu 2013, a prve bolove u stopalu osetio je još u januaru te godine na Australijan Openu zbog čega je predao meč Nikolasu Almagru, Tipsarević je nekako "dogurao" do kraja sezone, ali je tada sve došlo na naplatu.

Na Mastersu u Šangaju, 21. oktobra, zabeležio je pobedu nad Haneskuom od 6:7, 6:1, 6:4 i ispostavilo se da je to bila poslednja koju je ostvario sve do današnjeg dana. U narednoj rundi izbacio ga je Aleksander Dolgopolov rezultatom 6:3, 7:6, a pokušavajući da sanira povredu i ne znajući šta mu se događa u predelu stopala, Tipsarević se pojavio na još dva turnira pre odluke o povlačenju i na oba je ispao već na startu.

U Moskvi ga je, 14. oktobra 2013. godine, nadigrao 808. na svetu, Rus Karen Kačanov, a definitivna predaja usledila je 21. oktobra 2013. u Valensiji, gde je Janko izdržao 19 minuta na terenu protiv Marsela Granoljersa.

Ubrzo mu je dijagnostikovan tumor tetive stopala ("plantar fascia") koja vezuje prste noge sa petom i koja trpi veliko istezanje i torzije prilikom podizanja na prste i doskoka. Lekari su mislili da je posao obavljen posle prve opacije, ali se tumor vratio, pa je Janko morao ponovo pod nož, a povodom njegovog povratka tenisu na portalu ATP organizacije objavljen je intervju s Tipsarevićem u kom se iznosi podatak da je tokom druge operacije uklonjeno čak 80 odsto Jankove tetive u levom stopalu.

Naš as tom prilikom otkrio je ne samo da je prolazio kroz najteži period u životu, koji je ulepšalo rođenje kćerkice Emili, već i da mu je rečeno da će morati da kaže definitivno "zbogom" tenisu ukoliko se tumor vrati i u drugi put.

O tome ne želimo ni da razmišljamo, već samo da poželimo Janku srećan povratak tenisu, koji ga je učinio jednim od naših najuspešnijih sportista, osmog tenisera sveta tog aprila 2012. godine.

Samo napred, posle ove pobede sve će biti lakše! I lepše...

Komentari / 0

Ostavite komentar