Да ли је пред грађанима безбједна храна?

Болести које се преносе храном озбиљан су јавно-здравствени проблем, оцијењено је на Свјетски дан здравља који је ове године посвећен безбједности хране.

Босна и Херцеговина 07.04.2015 | 21:58
Да ли је пред грађанима безбједна храна?

Најчешће болести које се преносе храном у Републици Српској су цријевне болести.

И док надлежне институције тврде да се у БиХ једе здрава храна становници у то не вјерују. Како кажу једу оно што имају.

Резултати провјере безбједности хране у границама су дозвољених, тврде у Агенцији за безбједност хране БиХ.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српксе у прошлој години од цријевних болести, које су најчешће болести које се преносе храном, обољело је 3.350 лица.

У 2014. регистровано је и 7 епидемија код којих је храна била пут преноса, а у којима је обољело 109 лица. Ови подаци и даље упозоравају.

У БиХ није било смртних случајева због тровања храном, тврде надлежне институције.

Према подацима Свјетске здравствене организације годишње од болести које се преносе храном и водом умре око два милиона људи.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мики

07.04.2015 22:47

Па цим је салама од 800г, 2.00КМ, све ми је онда јасно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

без посла

08.04.2015 06:28

Народ купује оно сто је јефтино. Нема могуцности да купује квалитет. Миста није цудо сто смо болесни. Салама коју ни цуке неце да једу. Вирсле кад се кухају смрде, месо свјезе у месарама види се да је одмрзнуто пет пута, али за квалитетније нема пара. Вецина људи расељених нема парце своје земље да мозе несто сам произвести.

ОДГОВОРИТЕ