Da li je pred građanima bezbjedna hrana?

Bolesti koje se prenose hranom ozbiljan su javno-zdravstveni problem, ocijenjeno je na Svjetski dan zdravlja koji je ove godine posvećen bezbjednosti hrane.

Bosna i Hercegovina 07.04.2015 | 21:58
Da li je pred građanima bezbjedna hrana?

Najčešće bolesti koje se prenose hranom u Republici Srpskoj su crijevne bolesti.

I dok nadležne institucije tvrde da se u BiH jede zdrava hrana stanovnici u to ne vjeruju. Kako kažu jedu ono što imaju.

Rezultati provjere bezbjednosti hrane u granicama su dozvoljenih, tvrde u Agenciji za bezbjednost hrane BiH.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpkse u prošloj godini od crijevnih bolesti, koje su najčešće bolesti koje se prenose hranom, oboljelo je 3.350 lica.

U 2014. registrovano je i 7 epidemija kod kojih je hrana bila put prenosa, a u kojima je oboljelo 109 lica. Ovi podaci i dalje upozoravaju.

U BiH nije bilo smrtnih slučajeva zbog trovanja hranom, tvrde nadležne institucije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje od bolesti koje se prenose hranom i vodom umre oko dva miliona ljudi.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

miki

07.04.2015 22:47

Pa cim je salama od 800g, 2.00KM, sve mi je onda jasno...

ODGOVORITE
Name

bez posla

08.04.2015 06:28

Narod kupuje ono sto je jeftino. Nema mogucnosti da kupuje kvalitet. Mista nije cudo sto smo bolesni. Salama koju ni cuke nece da jedu. Virsle kad se kuhaju smrde, meso svjeze u mesarama vidi se da je odmrznuto pet puta, ali za kvalitetnije nema para. Vecina ljudi raseljenih nema parce svoje zemlje da moze nesto sam proizvesti.

ODGOVORITE