Ово је тај тандем који је Барса дуго чекала!

Пике се вратио у некадашњу форму, а Матје оповргао све сумње и показао се као једно од кључних појачања.

Фудбал 08.04.2015 | 10:40
Ово је тај тандем који је Барса дуго чекала!

Барселона је прошлог лета направила реконструкцију тима после сезоне за заборав у којој није освојила ниједан трофеј. Почело је довођењем Луиса Енрикеа на тренерску клупу уместо Тате Мартина, а наставило се тумбањем у свим линијама тима.

Промењена су оба голмана пошто су Валдеса и Пинта наследили Тер Штеген и Браво. После пет година су стигла и појачања на штоперским позицијама - Матје и Вермален. Сеска Фабрегас је заменио Ракитић, а уместо Алексиса Санчеза је дошао Луис Суарез.

Највише скепсе је било у вези с долазаском другог најскупљег појачања Жеремија Матјеа. Француз је плаћен 20.000.000 евра, Валенсији пошто је натерао клуб да га прода. Само је Луис Суарез био скупљи од њега. Матје је требало да замени живу легенду Карлеса Пујола који је годинама уназад био стуб одбране Каталонаца и савршен партнер Ђерару Пикеу чија форма је кренула силазном путањом. Барса је вапила за поузданим штопером. Чак је Вермален као фудбалски веће име требало да има предност у односу на Матјеа којег су видели и као алтернативу Ђордију Алби на позицији левог бека.

Међутим, повреде су уништиле Белгијанца, а Матје је мимо свих очекивања постао један од најстандарднијих играча Барсе на почетку сезоне када је Енрике много ротирао и када баш због тога није кренуло у добром смеру. Француз је оставио више него солидан учинак, али и даље то није било довољно да скине са себе етикету појачања којем се не верује. Иако је Барса током сезоне имала најчвршћу одбрану у Европи уз Јувентус и Бајерн.

Све до недавног Ел класика када је сјајним ударцем главом начео Реал и први пут изазвао екстазу Барсиних навијача. Није доведен да даје голове, већ да их спречава, али очигледно да му је нешто овако било потребно да разувери Неверне Томе. А одмах после гола у Ел класику је дошао и нови погодак. Још важнији колико год то чудно звучало. На Балаидосу је Матје био човек одлуке који је срушио Енрикеов бивши клуб и одржао предност Каталонаца у односу на Реал.

Оно што је посебно важно за Барсу је да је штоперски тандем Пике - Матје био на највишем нивоу када је то било најпотребније. У првом полувремену Барса је патила и мучила се са Селтом која је претила из конкретних прилика, а штоперски тандем Барсе је одиграо велику улогу да се мрежа сачува. Што ће се испоставизти као кључни детаљ јер не могу Меси, Нејмар и Суарез баш увек да дају три комада.

Матје је разуверио све скептике да ли је појачање за Барселону, а посбено је битно што се одлилно слаже са Пикеом. Популарни “Пикенбауер” је био у паду форме. Прошла сезона му је била вероватно најгора у каријери и када се пензионисао Пујол који је ипак био ослонац тог штоперског тандема, многе у Каталонији је бринуло како ће Пике изгледати у овој сезони. Међутим, он се вратио на врхуснки ниво, сјајно се слаже са Матјеом и један је од ослонаца Енрикеовог тима.

Барселона има штоперски тандем са којим може да пуца на највише циљве и триплу круну. Пујол може да буде спокојан.

Коментари / 0

Оставите коментар