Ovo je taj tandem koji je Barsa dugo čekala!

Pike se vratio u nekadašnju formu, a Matje opovrgao sve sumnje i pokazao se kao jedno od ključnih pojačanja.

Fudbal 08.04.2015 | 10:40
Ovo je taj tandem koji je Barsa dugo čekala!

Barselona je prošlog leta napravila rekonstrukciju tima posle sezone za zaborav u kojoj nije osvojila nijedan trofej. Počelo je dovođenjem Luisa Enrikea na trenersku klupu umesto Tate Martina, a nastavilo se tumbanjem u svim linijama tima.

Promenjena su oba golmana pošto su Valdesa i Pinta nasledili Ter Štegen i Bravo. Posle pet godina su stigla i pojačanja na štoperskim pozicijama - Matje i Vermalen. Seska Fabregas je zamenio Rakitić, a umesto Aleksisa Sančeza je došao Luis Suarez.

Najviše skepse je bilo u vezi s dolazaskom drugog najskupljeg pojačanja Žeremija Matjea. Francuz je plaćen 20.000.000 evra, Valensiji pošto je naterao klub da ga proda. Samo je Luis Suarez bio skuplji od njega. Matje je trebalo da zameni živu legendu Karlesa Pujola koji je godinama unazad bio stub odbrane Katalonaca i savršen partner Đeraru Pikeu čija forma je krenula silaznom putanjom. Barsa je vapila za pouzdanim štoperom. Čak je Vermalen kao fudbalski veće ime trebalo da ima prednost u odnosu na Matjea kojeg su videli i kao alternativu Đordiju Albi na poziciji levog beka.

Međutim, povrede su uništile Belgijanca, a Matje je mimo svih očekivanja postao jedan od najstandardnijih igrača Barse na početku sezone kada je Enrike mnogo rotirao i kada baš zbog toga nije krenulo u dobrom smeru. Francuz je ostavio više nego solidan učinak, ali i dalje to nije bilo dovoljno da skine sa sebe etiketu pojačanja kojem se ne veruje. Iako je Barsa tokom sezone imala najčvršću odbranu u Evropi uz Juventus i Bajern.

Sve do nedavnog El klasika kada je sjajnim udarcem glavom načeo Real i prvi put izazvao ekstazu Barsinih navijača. Nije doveden da daje golove, već da ih sprečava, ali očigledno da mu je nešto ovako bilo potrebno da razuveri Neverne Tome. A odmah posle gola u El klasiku je došao i novi pogodak. Još važniji koliko god to čudno zvučalo. Na Balaidosu je Matje bio čovek odluke koji je srušio Enrikeov bivši klub i održao prednost Katalonaca u odnosu na Real.

Ono što je posebno važno za Barsu je da je štoperski tandem Pike - Matje bio na najvišem nivou kada je to bilo najpotrebnije. U prvom poluvremenu Barsa je patila i mučila se sa Seltom koja je pretila iz konkretnih prilika, a štoperski tandem Barse je odigrao veliku ulogu da se mreža sačuva. Što će se ispostavizti kao ključni detalj jer ne mogu Mesi, Nejmar i Suarez baš uvek da daju tri komada.

Matje je razuverio sve skeptike da li je pojačanje za Barselonu, a posbeno je bitno što se odlilno slaže sa Pikeom. Popularni “Pikenbauer” je bio u padu forme. Prošla sezona mu je bila verovatno najgora u karijeri i kada se penzionisao Pujol koji je ipak bio oslonac tog štoperskog tandema, mnoge u Kataloniji je brinulo kako će Pike izgledati u ovoj sezoni. Međutim, on se vratio na vrhusnki nivo, sjajno se slaže sa Matjeom i jedan je od oslonaca Enrikeovog tima.

Barselona ima štoperski tandem sa kojim može da puca na najviše ciljve i triplu krunu. Pujol može da bude spokojan.

Komentari / 0

Ostavite komentar