Анализа: Шта ће бити са Ливерпулом?!

ЛИВЕРПУЛ - трансфер трагедија од 150.000.000 евра! Заборавите на велика имена на Енфилд Роуду! Показало се да је Суарез био човек-тим, сада и Брендан Роџерс признаје да је његов тим далеко од Лиге шампиона, што је главни услов за довођење великих имена. Али газде клуба то превише не занима и желе да примене Арсеналов модел.

Фудбал 08.04.2015 | 09:20
Анализа: Шта ће бити са Ливерпулом?!

Прошле сезоне у ово време Ливерпул је јурио титулу у Премијер лиги. Мимо свих очекивања, на крилима невероватног Луиса Суареза, Редси су били на прагу сензационалног освајања шампионског пехара. Постали су симпатија фудбалске Европе и добили на милионе нових навијача који су коначно желели да виде Стивена Џерарда на трону Премијер лиге. Црвено усијање је запалило Острво. А онда се Стивен Џерард оклизнуо и све је отишло дођавола…

Луис Суарез је отишао у Барселону, а капитен је дигао руке од амбиције да ће једног дана освојити титулу. Ливерпул је прошлог лета инвестирао преко 150.000.000 евра у појачања и дао наду навијачима да ће остати конкурентан у борби за трон Премијер лиге упркос одласку Суареза.

Испоставило се да је Суарез био искључиви разлог Ливерпулових шампионских нада у прошлој сезони, а не нека чаробна формула Брендана Роџерса. Годину дана после тог лудог пролећа у којем су навијачи Ливерпула пали у транс, стигло је брутално отрежњење. И то од Арсенала којег су на сличан начин прегазили пре годину дана.

Шта се десло са Ливерпулом?

“Знали смо и причали смо да ће ова сезона бити тешка. Изгубили смо играча светске класе. Фрустрирајуће је што смо у претходна три месеца били добри и што смо вратили наду, да би сада све то покварили. Не очекујем да Арсенал и Манчестер Јунајтед уђу у кризу у наредних седам кола. Не предајемо се, али морамо да будемо реални. Наш приоритет је освајање ФА купа“, променио је курс Брендан Роџерс после дебакла од Тобждија.

Прича о тобоже шампионском тиму Ливерпула је срушена као кула од карата. Прво је Лига шампиона показала колико заправо вреди овај тим Редса, а онда су и у Премијер лиги спознали болну истину да нису на равноправан такмац лондонским и манчестерским ривалима.

Једноставно, Ливерпул не може да састави стартну поставу која квалитетом може да парира Челсију, Ситију, Јунајтеду или Арсеналу. Нема велику звезду врхунске класе која прави разлику као што је то радио Суарез. Стариџа су повреде избациле из колосека, Стерлингу су паре и ситуација око новог уговора помутили разум, Коутињо је показао да је играч на моменте којем недостаје континуитет, Џерард је направио одступницу за одлазак, Шкртел је постао опет “онај стари Шкртел”, млади Ајб је на моменте показао потенцијал који би у неком јачем клубу вероватно био убојито тајно оружје… Премало за неки озбиљан резултат и пласман у Лигу шампиона. једноставно, Ливерпул не заслужује елиту.

А појачања? Појачања су трансфер трагедија од 150.000.000 евра!

Адам Лалана би повремено показивао да има потез и да може понекад да повуче тим. Али ретко ко ће се сложити да ти Лаланини блескови вреде баш 31.000.000 евра.

Потом на ред долазе Дејан Ловрен и Лазар Марковић. Заједно су коштали 50.000.000 евра?!

Хрватски штопер је у већом делу сезоне био ходајућа катастрофа и само се испоставило да је то инај исти кикс мајстор из Лиона који је имао сезону изнад сопствених лимита у Саутемптону и који је дебело уновчио две добре партије против Ливерпула када је некако омађијао Брендана Роџерса. Колико данас Ловрен вреди и колико му Роџерс верује, најбоље показује чињеница да је доведен као командант одбране и највеће појачање у дефанзиви, а сада је тек пети избор на штоперској позицији. Испред њега је чак и фамозни Коло Туре?! Чак се и њему више верује! То најбоље говори колико је Роџерс погрешио са Хрватом.

Тек за нијансу бољи утисак је оставио Марковић, али тешко да је оправдао поверење. Осим неколико мечева на крају године, Србин није показао да вреди уложени новац. Да ствари буду горе, потврдио је репутацију играча који се често повређује и на којег тренер не може да се ослони. Очигледни су проблеми са самопоуздањем брзоногог Чачанина, а Роџерс их сигурно неће решити тако што ће га мењати у свакој утакмици. Марковић је одиргао 17 мечева у Премијер лиги, али само на три је провео свих 90 минута на терену. Међутим, треба разумети и Роџерса. Шта да је тврдоглаво форсирао Марковића и држао га до краја на терену, а да му је овај враћао са још више очајних потеза типа оног очајног додавања Стерлингу?

О Марију Балотелију је излишно трошити речи. Он не жели да искористи шансу чак и када му се укаже. Чека се крај сезоне да се види где ће бити следећа станица фудбалског Петра Пана. Али и та авантура је Редсе коштала 20.000.000 евра.

Шпански бекови Морено и Манкиљо такође нису зарадили прелазну оцену. Поготово Морено који је очајан у дефанзиви и изгледа као бачених 18.000.000 евра. Манкиљо је имао мању минутажу, али се утопио у свило. Олакшавајућа околност је да је он ту на позајмици још следећу сезону.

Рики Ламберт није показао да “без старца нема ударца”. Али се макар борио као лав када би добио шансу. Једино пристојно појачање је Емре Џан, мада и њега Роџерс користи на неприродној позицији што уме да резултира црвеним картоном као против Арсенала.

Треба поменути и фијаксо са куповином Дивока Оригија. Белгијанац је био у налету форме, можда би решио Ливерулове муке са реализацијом, али је клуб са Енфилда био катастрофалан преговарач и оставио га још једну сезону у Лилу. Показао се лоше и за клуб и за играча.

Промена формације и покушаји са тројицом играча у последњој линији су били само доказ Роџерсове немоћи да извуче нешто из пропалог проијекта у који је клуб уложио преко 150.000.000 евра. Неуспех у трци за Лигу шампиона, значи и ударац за Роџерсове планове у будућности.
“Биће тешко, нема дилеме. Већина врхунских играча хоће да игра у Лиги шампиона. Сви они желе да играју на највишем нивоу и ако вас нема у Лиги шампиона, онда сте у тешкој ситуацији. Свесни смо тога. Тако ће бити све док не постанемо стабилан клуб. Имамо много младих играча који сазревају и стичу искуство. Надамо се да ће ускоро доћи период када ћемо се опет квалификовати за Лигу шампиона. Од круцијалног је значаја да будемо стални учесници Лиге шампиона. Ове сезоне су мале шансе за то, али Ливерпул је велики клуб и фудбалски феномен због чега многи фудбалери желе да играју овде”, каже Роџерс.

Међутим, чак и да велика имена хоће на Енфилд, Роџерс овога пута неће моћи да рачуна на огроман новац као прошлог лета. Америчке газде неће поновити исту грешку два пута. Сада ће опет на Роџерсу бити да донесе резутат и избори се за новац за појачања.

Американцима су узор Венгер и Арсенал који не освајају велике трофеје, али су стално ту у врху и што је најбитније: Зарађују и праве новац! Та Венгерова “мудра политика” ће бити оно што ће се на Енфилду тражити у будућности. Све док Брендан Роџерс резултатима на заслужи кредит да троши као Мурињо или Ван Гал. Јасно је то и њему...
"Треба да учимо од Арсенала. Да смо то урадили раније, сада би наше шансе биле веће. на мечу сам погледао тим и клупу Арсенала са свим тим играчима светске класе и великим потенцијалима. То је доказ континуитета у раду којем ми морам да тежимо", рекао је Брендан.

До тада, не треба очекивати велика имена на Енфилд Роуду.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Роберт Земецкис

08.04.2015 07:30

Зато це вецерас повратити паре на кладионици у ФА цуп... Вец су зарадили кад су играли 0:0... Данас ни Др.Емметт Броwн из "Бацк то тхе Футуре" у свом алманаху немозе погодити резултат. :)))))

ОДГОВОРИТЕ