Analiza: Šta će biti sa Liverpulom?!

LIVERPUL - transfer tragedija od 150.000.000 evra! Zaboravite na velika imena na Enfild Roudu! Pokazalo se da je Suarez bio čovek-tim, sada i Brendan Rodžers priznaje da je njegov tim daleko od Lige šampiona, što je glavni uslov za dovođenje velikih imena. Ali gazde kluba to previše ne zanima i žele da primene Arsenalov model.

Fudbal 08.04.2015 | 09:20
Analiza: Šta će biti sa Liverpulom?!

Prošle sezone u ovo vreme Liverpul je jurio titulu u Premijer ligi. Mimo svih očekivanja, na krilima neverovatnog Luisa Suareza, Redsi su bili na pragu senzacionalnog osvajanja šampionskog pehara. Postali su simpatija fudbalske Evrope i dobili na milione novih navijača koji su konačno želeli da vide Stivena Džerarda na tronu Premijer lige. Crveno usijanje je zapalilo Ostrvo. A onda se Stiven Džerard okliznuo i sve je otišlo dođavola…

Luis Suarez je otišao u Barselonu, a kapiten je digao ruke od ambicije da će jednog dana osvojiti titulu. Liverpul je prošlog leta investirao preko 150.000.000 evra u pojačanja i dao nadu navijačima da će ostati konkurentan u borbi za tron Premijer lige uprkos odlasku Suareza.

Ispostavilo se da je Suarez bio isključivi razlog Liverpulovih šampionskih nada u prošloj sezoni, a ne neka čarobna formula Brendana Rodžersa. Godinu dana posle tog ludog proleća u kojem su navijači Liverpula pali u trans, stiglo je brutalno otrežnjenje. I to od Arsenala kojeg su na sličan način pregazili pre godinu dana.

Šta se deslo sa Liverpulom?

“Znali smo i pričali smo da će ova sezona biti teška. Izgubili smo igrača svetske klase. Frustrirajuće je što smo u prethodna tri meseca bili dobri i što smo vratili nadu, da bi sada sve to pokvarili. Ne očekujem da Arsenal i Mančester Junajted uđu u krizu u narednih sedam kola. Ne predajemo se, ali moramo da budemo realni. Naš prioritet je osvajanje FA kupa“, promenio je kurs Brendan Rodžers posle debakla od Tobždija.

Priča o tobože šampionskom timu Liverpula je srušena kao kula od karata. Prvo je Liga šampiona pokazala koliko zapravo vredi ovaj tim Redsa, a onda su i u Premijer ligi spoznali bolnu istinu da nisu na ravnopravan takmac londonskim i mančesterskim rivalima.

Jednostavno, Liverpul ne može da sastavi startnu postavu koja kvalitetom može da parira Čelsiju, Sitiju, Junajtedu ili Arsenalu. Nema veliku zvezdu vrhunske klase koja pravi razliku kao što je to radio Suarez. Staridža su povrede izbacile iz koloseka, Sterlingu su pare i situacija oko novog ugovora pomutili razum, Koutinjo je pokazao da je igrač na momente kojem nedostaje kontinuitet, Džerard je napravio odstupnicu za odlazak, Škrtel je postao opet “onaj stari Škrtel”, mladi Ajb je na momente pokazao potencijal koji bi u nekom jačem klubu verovatno bio ubojito tajno oružje… Premalo za neki ozbiljan rezultat i plasman u Ligu šampiona. jednostavno, Liverpul ne zaslužuje elitu.

A pojačanja? Pojačanja su transfer tragedija od 150.000.000 evra!

Adam Lalana bi povremeno pokazivao da ima potez i da može ponekad da povuče tim. Ali retko ko će se složiti da ti Lalanini bleskovi vrede baš 31.000.000 evra.

Potom na red dolaze Dejan Lovren i Lazar Marković. Zajedno su koštali 50.000.000 evra?!

Hrvatski štoper je u većom delu sezone bio hodajuća katastrofa i samo se ispostavilo da je to inaj isti kiks majstor iz Liona koji je imao sezonu iznad sopstvenih limita u Sautemptonu i koji je debelo unovčio dve dobre partije protiv Liverpula kada je nekako omađijao Brendana Rodžersa. Koliko danas Lovren vredi i koliko mu Rodžers veruje, najbolje pokazuje činjenica da je doveden kao komandant odbrane i najveće pojačanje u defanzivi, a sada je tek peti izbor na štoperskoj poziciji. Ispred njega je čak i famozni Kolo Ture?! Čak se i njemu više veruje! To najbolje govori koliko je Rodžers pogrešio sa Hrvatom.

Tek za nijansu bolji utisak je ostavio Marković, ali teško da je opravdao poverenje. Osim nekoliko mečeva na kraju godine, Srbin nije pokazao da vredi uloženi novac. Da stvari budu gore, potvrdio je reputaciju igrača koji se često povređuje i na kojeg trener ne može da se osloni. Očigledni su problemi sa samopouzdanjem brzonogog Čačanina, a Rodžers ih sigurno neće rešiti tako što će ga menjati u svakoj utakmici. Marković je odirgao 17 mečeva u Premijer ligi, ali samo na tri je proveo svih 90 minuta na terenu. Međutim, treba razumeti i Rodžersa. Šta da je tvrdoglavo forsirao Markovića i držao ga do kraja na terenu, a da mu je ovaj vraćao sa još više očajnih poteza tipa onog očajnog dodavanja Sterlingu?

O Mariju Baloteliju je izlišno trošiti reči. On ne želi da iskoristi šansu čak i kada mu se ukaže. Čeka se kraj sezone da se vidi gde će biti sledeća stanica fudbalskog Petra Pana. Ali i ta avantura je Redse koštala 20.000.000 evra.

Španski bekovi Moreno i Mankiljo takođe nisu zaradili prelaznu ocenu. Pogotovo Moreno koji je očajan u defanzivi i izgleda kao bačenih 18.000.000 evra. Mankiljo je imao manju minutažu, ali se utopio u svilo. Olakšavajuća okolnost je da je on tu na pozajmici još sledeću sezonu.

Riki Lambert nije pokazao da “bez starca nema udarca”. Ali se makar borio kao lav kada bi dobio šansu. Jedino pristojno pojačanje je Emre Džan, mada i njega Rodžers koristi na neprirodnoj poziciji što ume da rezultira crvenim kartonom kao protiv Arsenala.

Treba pomenuti i fijakso sa kupovinom Divoka Origija. Belgijanac je bio u naletu forme, možda bi rešio Liverulove muke sa realizacijom, ali je klub sa Enfilda bio katastrofalan pregovarač i ostavio ga još jednu sezonu u Lilu. Pokazao se loše i za klub i za igrača.

Promena formacije i pokušaji sa trojicom igrača u poslednjoj liniji su bili samo dokaz Rodžersove nemoći da izvuče nešto iz propalog proijekta u koji je klub uložio preko 150.000.000 evra. Neuspeh u trci za Ligu šampiona, znači i udarac za Rodžersove planove u budućnosti.
“Biće teško, nema dileme. Većina vrhunskih igrača hoće da igra u Ligi šampiona. Svi oni žele da igraju na najvišem nivou i ako vas nema u Ligi šampiona, onda ste u teškoj situaciji. Svesni smo toga. Tako će biti sve dok ne postanemo stabilan klub. Imamo mnogo mladih igrača koji sazrevaju i stiču iskustvo. Nadamo se da će uskoro doći period kada ćemo se opet kvalifikovati za Ligu šampiona. Od krucijalnog je značaja da budemo stalni učesnici Lige šampiona. Ove sezone su male šanse za to, ali Liverpul je veliki klub i fudbalski fenomen zbog čega mnogi fudbaleri žele da igraju ovde”, kaže Rodžers.

Međutim, čak i da velika imena hoće na Enfild, Rodžers ovoga puta neće moći da računa na ogroman novac kao prošlog leta. Američke gazde neće ponoviti istu grešku dva puta. Sada će opet na Rodžersu biti da donese rezutat i izbori se za novac za pojačanja.

Amerikancima su uzor Venger i Arsenal koji ne osvajaju velike trofeje, ali su stalno tu u vrhu i što je najbitnije: Zarađuju i prave novac! Ta Vengerova “mudra politika” će biti ono što će se na Enfildu tražiti u budućnosti. Sve dok Brendan Rodžers rezultatima na zasluži kredit da troši kao Murinjo ili Van Gal. Jasno je to i njemu...
"Treba da učimo od Arsenala. Da smo to uradili ranije, sada bi naše šanse bile veće. na meču sam pogledao tim i klupu Arsenala sa svim tim igračima svetske klase i velikim potencijalima. To je dokaz kontinuiteta u radu kojem mi moram da težimo", rekao je Brendan.

Do tada, ne treba očekivati velika imena na Enfild Roudu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Robert Zemeckis

08.04.2015 07:30

Zato ce veceras povratiti pare na kladionici u FA cup... Vec su zaradili kad su igrali 0:0... Danas ni Dr.Emmett Brown iz "Back to the Future" u svom almanahu nemoze pogoditi rezultat. :)))))

ODGOVORITE