"Велика шанса за БиХ"

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и министар спољних и европских послова Белгије Дидије Рејндерс разговарали су данас у Сарајеву о успостављању механизма координације у БиХ, те будућем предсједавању БиХ Савјетом Европе.

Босна и Херцеговина 07.04.2015 | 13:30
"Велика шанса за БиХ"

"Разговарали смо о европском путу БиХ у свјетлу нове европске иницијативе, али и искуствима које нам Белгија, као предсједавајућа Савјетом Европе, може пренијети када БиХ у мају преузме предсједавање", рекао је Црнадак на конференцији за новинаре.

Напомињући да ће у Бриселу 19. маја бити одржан састанак на министарском нивоу на којем ће доћи до преузимања предсједавања БиХ од Белгије, Црнадак је оцијенио да је то велика шанса да се БиХ на међународној сцени потврди као озбиљан фактор и "озбиљан играч".

"Ово је шанса да пошаљемо поруку да имамо жељу и капацитете да убрзамо наш пут у свјетлу европске иницијативе", рекао је Црнадак.

На састанку је констатовано да је врло важно да се, након општег консензуса када је ријеч о европском путу БиХ, донесе и план реформи и провођења, те праћења свега што ће се дешавати у БиХ.

Према његовим ријечима, колеге из Белгије пружиће помоћ у успостављању механизма координације, с обзиром да је ријеч о двије земље које имају комплексну структуру. "Искуства које је Белгија имала за нас ће бити врло корисна", оцијенио је Црнадак.

Саговорници су оцијенили да се добри билатерални односи морају и даље унапређивати и јачати, посебно у пословном дијелу. "Начелно смо се договорили да се организује сусрет представника пословне заједнице, односно компанија из БиХ и Белгије", рекао је Црнадак.

Белгијски шеф дипоматије каже да ће први кораци у јачању билатералних односа бити спајање пословних људи из Белгије и БиХ.

"Такође, покушаћемо пренијети искуство Белгије у вези са механизмом координације у једној сложеној земљи са различитим визијама, као и искуства у вези са надолазећим предсједавањем Савјетом Европе, што је један сложен задатак", рекао је Рејндерс.

Током састанка било је ријечи и о агенди социјално-економских реформи. "У том процесу је битно побољшање пензијског система, сектора пољопривреде, смањење државне службе, повећање малих и средњих предузећа. Зато је битно успоставити механизам за надзор тих реформи из ЕУ и Међународног монетарног фонда", рекао је Рејндерс.

Он је поручио да се реформски процес не одвија за потребе Брисела, већ народа у БиХ.

Рејндерс је истакао да Брисел надгледа развој ситуације у Сирији и Ираку, али и шта се дешава са људима за које знају да на ова ратишта долазе из Европе и са Балкана.

"У сврху борбе против тероризма потребно је размјењивати информације између обавјештајних служби, и наше двије земље када је ријеч о томе имају добру сарадњу", закључио је белгијски шеф дипломатије.

Извор: Агенције

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

007

07.04.2015 13:58

БИХ озбиљан играч и озбиљан фактор.Свашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

европа

07.04.2015 17:12

С тобом ни у Европу,а ни у свијет.Слаб избор нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

07.04.2015 17:32

Бојим се да нећете имати времена да се бавите послом којим треба да се бавите, од криминала који влада у вашем министарству. Ријешите проблем нестанка 50 000 марака, на релацији од банке до минисарства. Ријеште проблем крађе 20 000 марака у амбасади БиХ у ЦГ коју је починио возач Д.А.фалисификујући потпис амбасадора. Замислите још увијек је у радном односу, само је позван у Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ