“Туш” утајио пола милиона КМ пореза

Пореска управа РС поднијела је тужилаштву извјештај против двојице бивших челника “Туша” из Бихаћа због сумње да је та фирма путем своје подружнице у Прњавору утајила више од пола милиона марака пореза, сазнаје “Глас Српске”.

Босна и Херцеговина 07.04.2015 | 12:48
“Туш” утајио пола милиона КМ пореза

Како сазнајемо, тужилаштву су крајем прошлог мјесеца пријављени Бранко Цокан и Митја Терче, који су од 2009. до 2013. године били на челу “Туша” са сједиштем у Бихаћу.

Бихаћки “Туш” је дио истоимене словеначке компаније, која је осам година пословала у БиХ и посједовала тржне центре у више градова. Словенци су у октобру прошле године напрасно објавили да престају да раде у БиХ, оставивши иза себе милионске дугове, а само добављачи робе потражују око 20 милиона марака. Од тада су почеле да на површину испливавају афере у које су умијешани “Туш” и његова повезана предузећа у БиХ.

“Глас Српске” дошао је до детаља пореске преваре коју су открили истражиоци Пореске управе РС. Клупко је почело да се одмотава када су порески истражиоци кренули у контролу подружнице бихаћког “Туша” у Прњавору на основу индиција да она ради бесправно и да не исказује остварени приход. Контролом је утврђено да је бихаћки “Туш” крајем 2009, односно почетком 2010. године судски и у Пореској управи одјавио све своје пословнице у Српској.

Паралелно с тим основали су ново предузеће “Туш трејд” које се бави трговинском дјелатношћу.

“Туш” Бихаћ је потом изнајмио “Туш трејду” пословне просторе у Броду, Модричи, Прњавору, Лукавици, Угљевику, Добоју и Бијељини. С обзиром на то да је “Туш” Бихаћ био одјављен, а и даље је остваривао приходе од издавања објеката у закуп, Пореска управа је његову подружницу у Прњавору поново регистровала по службеној дужности. Контролом пословања прњаворске подружнице на подручју РС утврђено је да има неизмирене обавезе у износу од 567.575 марака - казао је “Гласу Српске” извор близак истрази.

Пореска управа РС је подружници “Туша” у Прњавору почетком фебруара издала рјешење за плаћање дуга. Као мјера обезбјеђења блокирано је прометовање свих пословних простора на територији РС који су пословали у склопу подружнице “Туша” у Прњавору. Дуг, међутим, није плаћен нити је на рјешење Пореске управе уложена жалба, због чега је почетком марта ове године покренут поступак принудне наплате. У склопу тог процеса поднесен је захтјев за упис хипотеке над некретнинама прњаворске подружнице “Туша”, док је против Цокана и Терчеа поднесен извјештај тужилаштву у којем их Пореска управа терети за злоупотребу овлашћења у привреди и подношење лажне пореске пријаве.

Поступак против “Туша” и “Туш трејда” воде и Управа за индиректно опорезивање (УИО) и Тужилаштво БиХ због пореског дуга и сумњивог захтјева за поврат ПДВ-а. УИО контролише комплетно пословање “Туша” и “Туш трејда” у БиХ, а посебна пажња посвећена је пословним односима између та два повезана лица и захтјевима за поврат ПДВ-а. Кључни моменат у пословању словеначког тржног центра у БиХ догодио се 2009. године када је “Туш” основао “Туш трејд”. На “Тушу” је остала сва имовина, док се “Туш трејд” бавио само трговином у објектима које је изнајмљивао управо од “Туша”.

“Туш трејд” је пословао са добављачима робе, на основу чега је годинама гомилао дуговања према њима. Нада добављача да ће наплатити милионске дугове пала је у воду послије одлуке Општинског суда у Бихаћу којом је отворен стечај над “Туш трејдом”. Та фирма, наиме, не посједује имовину која би била уновчена у стечајном поступку и намирени повјериоци, а основана је са капиталом од само 2.000 КМ. Сценарио од којег су домаћи добављачи највише страховали тиме је почео да се остварује, а Словенци приводе крају свој план да се са милионима повуку из БиХ и продају тржне центре које су оставили иза себе.

Од сјаја до очаја
“Туш” је на тржиште БиХ стигао 2006. године и врло агресивно почео да шири мрежу тржних центара. У вријеме када је пословање цвјетало Словенци су имали 25 продајних објеката, али је посљедњих година мрежа почела да се смањује, а све је окончано њиховим потпуним повлачењем из БиХ.

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

стр

07.04.2015 12:19

Само се питам ста ради и цека тако дуго пореска да посаље на вријеме контролу. па када сам дрзао малу радњу стр сваки дан ми је долазила инспекција,трзна, рада,санитарна .за фирме које нису у спрези са политиком боље и да не поцињу радити јер неце издрзати.а сви који су у договору са политицарима , њима све пролази па и ове милионске пљацке.добављаци су за ову земљу колетерална стета. у овој земљи ко ради постено је тотални губитник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

07.04.2015 12:23

Од Тушевих паркинга и зграда направити царинске терминале, тако је проблем Туша у Броду ријешио Никола Шпирић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

07.04.2015 14:01

Сијетимо се почетка деведесетих и како су Словенци опљачкали штедише, исто се дешава данас, не требамо их кривити већ кривицу тражити у владајућој секти, како онда тако и данас, а ако наставимо даље дочемо и до нас самих који гласамо за те секте !

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

07.04.2015 16:16

Како је могуће да у тако уредјеној РС, како то Милорад воли да каже, неко одјави фирму,па отвори двије нове, а и лаик види шта је циљ тога, ако у ПУРС-е нема способних људи,а очигледно је да нема, треба је угасити па направити два мања јавна система који би вршили контролу, један пореза и осталих јавних прихода,а други контролу наплате предузећа, повезана правна лица и друге облике привредних превара,а ради правовременог спречавања. Да је Зора Видовић човјек, па да има морала, она би давно поднијела оставку, толико ненаплаћених прихода, толико корупције у Пореској, сад и Туш, доказ су неспособности те институције. Туш треба гањати правно путем капитала, куда је дошао и изашао, није немогуће обратити се ни суду у Љубљани,па Стразбуру. Па лица на потјерницу, Интерпол,итд. Билатерални разговори, отежати им живот максимално.

ОДГОВОРИТЕ