“Tuš” utajio pola miliona KM poreza

Poreska uprava RS podnijela je tužilaštvu izvještaj protiv dvojice bivših čelnika “Tuša” iz Bihaća zbog sumnje da je ta firma putem svoje podružnice u Prnjavoru utajila više od pola miliona maraka poreza, saznaje “Glas Srpske”.

Bosna i Hercegovina 07.04.2015 | 12:48
“Tuš” utajio pola miliona KM poreza

Kako saznajemo, tužilaštvu su krajem prošlog mjeseca prijavljeni Branko Cokan i Mitja Terče, koji su od 2009. do 2013. godine bili na čelu “Tuša” sa sjedištem u Bihaću.

Bihaćki “Tuš” je dio istoimene slovenačke kompanije, koja je osam godina poslovala u BiH i posjedovala tržne centre u više gradova. Slovenci su u oktobru prošle godine naprasno objavili da prestaju da rade u BiH, ostavivši iza sebe milionske dugove, a samo dobavljači robe potražuju oko 20 miliona maraka. Od tada su počele da na površinu isplivavaju afere u koje su umiješani “Tuš” i njegova povezana preduzeća u BiH.

“Glas Srpske” došao je do detalja poreske prevare koju su otkrili istražioci Poreske uprave RS. Klupko je počelo da se odmotava kada su poreski istražioci krenuli u kontrolu podružnice bihaćkog “Tuša” u Prnjavoru na osnovu indicija da ona radi bespravno i da ne iskazuje ostvareni prihod. Kontrolom je utvrđeno da je bihaćki “Tuš” krajem 2009, odnosno početkom 2010. godine sudski i u Poreskoj upravi odjavio sve svoje poslovnice u Srpskoj.

Paralelno s tim osnovali su novo preduzeće “Tuš trejd” koje se bavi trgovinskom djelatnošću.

“Tuš” Bihać je potom iznajmio “Tuš trejdu” poslovne prostore u Brodu, Modriči, Prnjavoru, Lukavici, Ugljeviku, Doboju i Bijeljini. S obzirom na to da je “Tuš” Bihać bio odjavljen, a i dalje je ostvarivao prihode od izdavanja objekata u zakup, Poreska uprava je njegovu podružnicu u Prnjavoru ponovo registrovala po službenoj dužnosti. Kontrolom poslovanja prnjavorske podružnice na području RS utvrđeno je da ima neizmirene obaveze u iznosu od 567.575 maraka - kazao je “Glasu Srpske” izvor blizak istrazi.

Poreska uprava RS je podružnici “Tuša” u Prnjavoru početkom februara izdala rješenje za plaćanje duga. Kao mjera obezbjeđenja blokirano je prometovanje svih poslovnih prostora na teritoriji RS koji su poslovali u sklopu podružnice “Tuša” u Prnjavoru. Dug, međutim, nije plaćen niti je na rješenje Poreske uprave uložena žalba, zbog čega je početkom marta ove godine pokrenut postupak prinudne naplate. U sklopu tog procesa podnesen je zahtjev za upis hipoteke nad nekretninama prnjavorske podružnice “Tuša”, dok je protiv Cokana i Terčea podnesen izvještaj tužilaštvu u kojem ih Poreska uprava tereti za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i podnošenje lažne poreske prijave.

Postupak protiv “Tuša” i “Tuš trejda” vode i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) i Tužilaštvo BiH zbog poreskog duga i sumnjivog zahtjeva za povrat PDV-a. UIO kontroliše kompletno poslovanje “Tuša” i “Tuš trejda” u BiH, a posebna pažnja posvećena je poslovnim odnosima između ta dva povezana lica i zahtjevima za povrat PDV-a. Ključni momenat u poslovanju slovenačkog tržnog centra u BiH dogodio se 2009. godine kada je “Tuš” osnovao “Tuš trejd”. Na “Tušu” je ostala sva imovina, dok se “Tuš trejd” bavio samo trgovinom u objektima koje je iznajmljivao upravo od “Tuša”.

“Tuš trejd” je poslovao sa dobavljačima robe, na osnovu čega je godinama gomilao dugovanja prema njima. Nada dobavljača da će naplatiti milionske dugove pala je u vodu poslije odluke Opštinskog suda u Bihaću kojom je otvoren stečaj nad “Tuš trejdom”. Ta firma, naime, ne posjeduje imovinu koja bi bila unovčena u stečajnom postupku i namireni povjerioci, a osnovana je sa kapitalom od samo 2.000 KM. Scenario od kojeg su domaći dobavljači najviše strahovali time je počeo da se ostvaruje, a Slovenci privode kraju svoj plan da se sa milionima povuku iz BiH i prodaju tržne centre koje su ostavili iza sebe.

Od sjaja do očaja
“Tuš” je na tržište BiH stigao 2006. godine i vrlo agresivno počeo da širi mrežu tržnih centara. U vrijeme kada je poslovanje cvjetalo Slovenci su imali 25 prodajnih objekata, ali je posljednjih godina mreža počela da se smanjuje, a sve je okončano njihovim potpunim povlačenjem iz BiH.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

str

07.04.2015 12:19

Samo se pitam sta radi i ceka tako dugo poreska da posalje na vrijeme kontrolu. pa kada sam drzao malu radnju str svaki dan mi je dolazila inspekcija,trzna, rada,sanitarna .za firme koje nisu u sprezi sa politikom bolje i da ne pocinju raditi jer nece izdrzati.a svi koji su u dogovoru sa politicarima , njima sve prolazi pa i ove milionske pljacke.dobavljaci su za ovu zemlju koleteralna steta. u ovoj zemlji ko radi posteno je totalni gubitnik.

ODGOVORITE
Name

Brod

07.04.2015 12:23

Od Tuševih parkinga i zgrada napraviti carinske terminale, tako je problem Tuša u Brodu riješio Nikola Špirić.

ODGOVORITE
Name

valter

07.04.2015 14:01

Sijetimo se početka devedesetih i kako su Slovenci opljačkali štediše, isto se dešava danas, ne trebamo ih kriviti već krivicu tražiti u vladajućoj sekti, kako onda tako i danas, a ako nastavimo dalje dočemo i do nas samih koji glasamo za te sekte !

ODGOVORITE
Name

dejanpd

07.04.2015 16:16

Kako je moguće da u tako uredjenoj RS, kako to Milorad voli da kaže, neko odjavi firmu,pa otvori dvije nove, a i laik vidi šta je cilj toga, ako u PURS-e nema sposobnih ljudi,a očigledno je da nema, treba je ugasiti pa napraviti dva manja javna sistema koji bi vršili kontrolu, jedan poreza i ostalih javnih prihoda,a drugi kontrolu naplate preduzeća, povezana pravna lica i druge oblike privrednih prevara,a radi pravovremenog sprečavanja. Da je Zora Vidović čovjek, pa da ima morala, ona bi davno podnijela ostavku, toliko nenaplaćenih prihoda, toliko korupcije u Poreskoj, sad i Tuš, dokaz su nesposobnosti te institucije. Tuš treba ganjati pravno putem kapitala, kuda je došao i izašao, nije nemoguće obratiti se ni sudu u Ljubljani,pa Strazburu. Pa lica na potjernicu, Interpol,itd. Bilateralni razgovori, otežati im život maksimalno.

ODGOVORITE